Ποια είναι η κατάσταση στα χωριά που παλεύουν εδώ και μέρες με τις φωτιές - Πλησίασαν το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας οι φλόγες
Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο, όπου η φωτιά μαίνεται για 15η ημέρα, με το μέτωπο να εντοπίζεται από το πρωί μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.
Το απόγευμα του Σαββάτου η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα το χωριό της Λευκίμμης, το οποίο είναι η δεύτερη φορά που δοκιμάζεται. Ειδικότερα, λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την Λευκίμμη και να κινηθούν προς το Τυχερό.
Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
🆘 Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς #Τυχερό
🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) September 2, 2023
Η φωτιά στη Λευκίμμη, σύμφωνα με τοπικά Μέσα, έκαψε ένα μαντρί και τα ζώα που υπήρχαν μέσα.
Συναγερμός στην 7η Ταξιαρχία
Στον απόηχο των εκρήξεων που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Νέα Αγχίαλο, λόγω της φωτιάς στην περιοχή, νωρίτερα το απόγευμα σήμανε συναγερμός στην 7η Ταξιαρχία, την οποία πλησίαζαν οι φλόγες.
Ο κίνδυνος έχει αυτή την ώρα απομακρυνθεί, καθώς άλλαξε ο άνεμος αλλά όλα τα στρατόπεδα στον Έβρο είναι σε επιφυλακή, είτε γιατί μπορεί να πλησιάσει κάποια στιγμή η φωτιά, είτε για να βοηθήσουν.
Σημειώνεται ότι στις 22 Αυγούστου εκκενώθηκαν –για προληπτικούς λόγους- αποθήκες με πυρομαχικά στις Σάπες λόγω της φωτιάς στον Έβρο.
Στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς οι φλόγες
Οι φλόγες από τις φωτιές που μαίνονται στον Έβρο εδώ και δύο εβδομάδες έφτασαν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.
Οι φλόγες καίνε αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πιθανό το δάσος της Δαδιάς να μην αναγεννηθεί άμεσα, αλλά να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια.
«Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του (thesstoday) o πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.