Χάος για μέρες στους αιθέρες της Ευρώπης – Δεν ήταν κυβερνοεπίθεση το αεροπορικό μπλακ άουτ στη Βρετανία

Χάος για μέρες στους αιθέρες της Ευρώπης – Δεν ήταν κυβερνοεπίθεση το αεροπορικό μπλακ άουτ στη Βρετανία

Έχουν ακυρωθεί 1.500 πτήσεις και έχουν επηρεαστεί 200.000 επιβάτες.

Το πρόβλημα στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που παρέλυσε τα βρετανικά αεροδρόμια και προκάλεσε ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη δεν ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Αυτό είναι το μήνυμα της επόμενης μέρας από την βρετανική κυβέρνηση, που δεσμεύεται να ανακαλύψει την αιτία της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται από χθες χιλιάδες επιβάτες εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν για πολλές μέρες ακόμα, ίσως και για διάστημα μιας ολόκληρης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: Ο «πύργος» και οι τρεις «αξιωματικοί» στην σκακιέρα του Ιτούδη που πάει για… ματ στους Νεοζηλανδούς

Μόνο χθες πάνω από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν, δηλαδή το ένα τέταρτο των πτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περισσότεροι από 200.000 επιβάτες επηρεάστηκαν, αφού καθηλώθηκαν στα αεροδρόμια και δεν κατάφεραν να φτάσουν στους προορισμούς τους, αποδεικνύοντας πόσο ευάλωτος είναι όλος ο κόσμος στις τυχόν αποτυχίες της τεχνολογίες ή ακόμα χειρότερα στα πιθανά πλήγματα εννατίον της,

Ταλαιπωρία πολλών ημερών

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Μαρκ Χάπερ, προειδοποίησε σήμερα ότι θα χρειαστούν πολλές ημέρες για την επίλυση της σοβαρής αναστάτωσης που προκλήθηκε στις εισερχόμενες και εξερχόμενες από τη χώρα πτήσεις μετά το τεχνικό πρόβλημα που έπληξε τη δυνατότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσεων, με τους ελεγκτές να αναγκάζονται να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων.

«Θα χρειαστούν μερικές μέρες για να επιστρέψουν οι άνθρωποι εκεί που πρέπει να είναι», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας με τη σειρά του τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για κυβερνοεπίθεση με στόχο την πρόκληση χάους στα αεροδρόμια. Την κατανόησή του απέναντι στην ταλαιπωρία και την αγανάκτηση χιλιάδων επιβατών εξέφρασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με διαρροές από τη Ντάουνινγκ Στριτ που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου η αιτία της βλάβης θα μπορούσε να είναι ένα λανθασμένα κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία.

Οι εικασίες πληθαίνουν ότι ένα λάθος στη μετατροπή ενός σχεδίου πτήσης, τα οποία κατατίθενται σε διεθνή μορφή, θα μπορούσε να έχει βγάλει εκτός λειτουργίας το σύστημα στην έδρα της Nats, του βρετανικού ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, στο Χάμσαϊρ.

Σπάνιο περιστατικό

Τα σχέδια πτήσης καταγράφονται για κάθε αεροπλάνο. Μεταφορτώνονται σε μια τυποποιημένη μορφή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια μετατρέπονται από κάθε πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας , δηλαδή τη Nats στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υπόθεση είναι ότι προέκυψε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί εναέριας κυκλοφορίας έκαναν λόγο για πολύ σπάνιο περιστατικό, καθώς το σύστημα επεξεργασίας δεδομένων πτήσης είναι ζωτικής σημασίας για την εκτέλεση του όγκου της εναέριας κυκλοφορίας που διέρχεται από τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης. Οι ειδικοί, μάλιστα, υπογράμμισαν πως πιθανότατα πριν από 10 ή 15 χρόνια, κάτι τέτοιο ήταν πολύ πιο συνηθισμένο.

Σε κάθε περίπτωση η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, που ταξίδευε ή ταξιδεύει αεροπορικώς σε ολόκληρη την Ευρώπη -και όχι μόνο- συνεχίζεται και σήμερα με μεγάλο αριθμό επιβατών καθηλωμένων στα αεροδρόμια εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα, όπου επηρεάστηκαν 80 πτήσεις, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης,

Σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν σε αλλαγές στα προγράμματά τους, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, αλλά ορισμένα αεροσκάφη και πληρώματα δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε, χωρίς να συνυπολογιστεί το γεγονός της υποχρεωτικής αντικατάστασης των τελευταίων για την ασφάλεια όλων.

Μεγάλη αγανάκτηση

Πολλοί επιβάτες με αναρτήσεις τους στο X εξιστορούσαν την ταλαιπωρία τους, έπειτα από ακυρώσεις των πτήσεων τους, ενώ αγωνία προκαλούν πληροφορίες για άτομα με θέματα υγείας, όπως μια γυναίκα από τη Βόρεια Ιρλανδία που κινδυνεύει να χάσει το ραντεβού της στην Αγγλία για τον επιβεβλημένο έλεγχο μετά από μεταμόσχευση καρδιάς. Οι περισσότεροι πάντως εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν τους προσέφεραν νέες πτήσεις με αναχώρηση τις επόμενες μέρες, ενώ υπήρξαν και εταιρείες που τους πρότειναν να αγοράσουν εισιτήριο για να επιστρέψουν γρηγορότερα, αλλά σε υπερβολικές τιμές. 

Στην Ελλάδα, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το ΚΕΠΑΘ-Μ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας) επισκέφθηκε χθες το βράδυ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον γενικό γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

«Η ελληνική εναέρια κυκλοφορία και η επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων λειτούργησαν αποτελεσματικά και ο μεγάλος όγκος των καθυστερήσεων απορροφήθηκε άμεσα. Παραμένουμε σε ετοιμότητα», δήλωσε σε ανάρτησή της στα social media η κ. Αλεξοπούλου μετά τη σχετική ενημέρωση από τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ