Financial Times: «Η σιωπή από την Αθήνα για τις εξελίξεις στο Βρετανικό Μουσείο δείχνει συμφωνία»

Financial Times: «Η σιωπή από την Αθήνα για τις εξελίξεις στο Βρετανικό Μουσείο δείχνει συμφωνία»

Το σχέδιο «δανεισμού» του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που το σκάνδαλο με τις κλοπές αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο κλονίζει τη Βρετανία, ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών με την Ελλάδα, που περιλαμβάνει και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο των Financial Times, ο Όσμπορν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους κατέληξαν σε ένα καινοτόμο πλάνο δανεισμού των Γλυπτών στην Αθήνα, κατόπιν ανταλλαγής με άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα σταλούν στο Λονδίνο ως «εγγύηση».

Αν και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι επιθυμεί να επιστραφούν τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» -και όχι να σταλούν ως δάνειο στην Αθήνα, έστω και μακροχρόνιο- και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές».

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο, με ορισμένα μάλιστα από τα αντικείμενα να βγαίνουν προς πώληση στο eBay, προκάλεσαν την αντίδραση Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων υπό τον φόβο η λίστα των κλοπιμαίων να περιλαμβάνει και ελληνικές αρχαιότητες ανεκτίμητης αξίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, ο Όσμπορν φέρεται να δήλωσε σε συναδέλφους του ότι είναι καθησυχασμένος από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τα ηλικίας 2.500 ετών γλυπτά, δεν έχει «επιτεθεί» στο Βρετανικό Μουσείο για τις κλοπές.

«Μπορείτε να διαβάσετε πολλά από τη σιωπή» δήλωσε ένα στέλεχος του  Βρετανικού Μουσείου, ερμηνεύοντας τη στάση αυτή της Αθήνας ως «σημάδι» ότι μια συμφωνία είναι κοντά.

Το σχέδιο «δανεισμού» του Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Όσμπορν έχει προτείνει μια σειρά δανειακών συμφωνιών που αφορούν στα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε από την Ακρόπολη ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση, το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή και περισσότερα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα για μια καθορισμένη περίοδο. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συνεργασίας του Παρθενώνα», η Ελλάδα θα έδινε στο Λονδίνο θησαυρούς, που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο.

Στα τέλη του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Όσμπορν ότι ήθελε να επιστρέψει μόνιμα η ζωφόρος στην Ελλάδα, όχι με μορφή δανεισμού και όχι σε τμήματα. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τους Financial Times, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι δυνατή μία συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο ότι ήλπιζε να επαναπατριστούν σύντομα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές» είχε πει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την κλοπή αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείου Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Βρετανικό Μουσείο και όπως άλλοι στην πολιτιστική κοινότητα, είμαστε συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κλοπής. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν άμεση σχέση με την εκστρατεία μας για το νόμιμο δικαίωμά μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη».

Ο λόρδος Ed Vaizey, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ακρόπολη, υποστηρίζει ότι το κλίμα για μια συμφωνία σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι καλύτερο από ό,τι ήταν εδώ και 200 χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ