Πληθωριστικές πιέσεις στο ράφι μέχρι τις αρχές του 2024 – Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat
Το κόστος των πρώτων και δεύτερων υλών αλλά και οι δαπάνες για μεταφορές και ενέργεια συνεχίζουν να προβληματίζουν τις βιομηχανίες βασικών καταναλωτικών προϊόντων, απομακρύνοντας την πολυπόθητη μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα αγαθά πρώτης ανάγκης.
Η άνοδος του πληθωρισμού τον Ιούλιο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat σήμερα, αποτυπώνει ακριβώς αυτή την τάση, ενώ ταυτόχρονα «υποθηκεύει» και υψηλά ποσοστά κλαδικού πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο σημείωσε άνοδο στο 3,4% σε ετήσια βάση, από το αναθεωρημένο 2,8% τον Ιούνιο, βάζοντας έτσι τέλος στην πολύμηνη καθοδική πορεία που είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022. Στον αντίποδα, σε επίπεδο Ευρωζώνης συνεχίσθηκε η αποκλιμάκωση των τιμών αν και με αργό ρυθμό. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τον δείκτη τιµών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη 8 Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 1,8% σε ετήσια βάση.
Οι επίμονες αυξήσεις στα τρόφιμα
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι τιμές στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό παρέμειναν στα ύψη για άλλο ένα μήνα, καθώς και τον Ιούλιο ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τον Ιούνιο είχε βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης, εμφανίζοντας την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία των τροφίμων, όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.