ΗΠΑ – Κίνα: Βρίσκονται ενόψει εμπορικού πολέμου

ΗΠΑ – Κίνα: Βρίσκονται ενόψει εμπορικού πολέμου

Οι εισαγωγές από την Κίνα στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει πτώση 24% από τον Μάϊο

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας παρά τις προσπάθειες της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, για συνεργασία των δύο περιφερειακών υπερδυνάμεων. Με βάση το κλίμα αυτό, οι αμερικανικές επιχειρήσεις αλλάζουν την στρατηγική τους, μειώνοντας την εξάρτηση τους από τους κινέζους προμηθευτές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι αμερικανικές εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Για παράδειγμα εταιρείες όπως η HP, η Stanley Black & Decker και η Lego είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αναμορφώσει τις γραμμές εφοδιασμού για να προσεγγίσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές προκειμένου, είτε για να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν ανάμεσα στις υπερδυνάμεις, είτε στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την παραγωγή αγαθών πιο κοντά στους πελάτες.

Η Κίνα μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση

Όπως και να έχει, ο ρόλος της Κίνας στο κέντρο της παγκόσμιας μεταποίησης μπορεί να αντιμετωπίσει την πιο σκληρή πρόκληση από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη απειλούν την κυριαρχία της Κίνας, αν και δεν διαθέτουν το μέγεθός της και τις υποδομές παγκόσμιας κλάσης.

Οι αμερικανικοί δασμοί στα περίπου δύο τρίτα των κινεζικών προϊόντων, που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, έχουν μειώσει τις νέες παραγγελίες. Οι μισθοί για τους Κινέζους εργάτες εργοστασίων έχουν αυξηθεί, διαβρώνοντας ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η κρατικοκεντρική οικονομική στρατηγική του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι σχετικές καταστολές σε ιδιωτικές εταιρείες και η επιφυλακτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν ψυχράνει περαιτέρω τους εμπορικούς δεσμούς. 

Πτώση των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ – Στασιμότητα στην Ευρώπη

Τα κινεζικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου ένα στα έξι δολάρια που ξοδεύουν οι Αμερικανοί για εισαγωγές, από σχεδόν ένα στα τέσσερα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οξφόρδης. Η Ιαπωνία αγοράζει επίσης λιγότερα από την Κίνα. Αλλά ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες. Οι ξένοι επενδυτές, εν τω μεταξύ, κατασκευάζουν λιγότερα νέα κινεζικά εργοστάσια, γεγονός που υποδηλώνει ότι άλλες ασιατικές χώρες θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιό τους στις αμερικανικές εισαγωγές εις βάρος της Κίνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ