Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: «Θεωρούσαμε ότι είχε πέσει ένα κομμάτι, όχι ότι έφυγε ο δρόμος»

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: «Θεωρούσαμε ότι είχε πέσει ένα κομμάτι, όχι ότι έφυγε ο δρόμος»

Έπεσαν πλάκες 450 τόνων στην κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα.

«Θεωρούσαμε ότι έχει πέσει κάποιο κομμάτι, όχι ότι είχε φύγει ο δρόμος» περιγράφει ένας από τους διασωστές της ΕΜΑΚ που έσπευσαν στη γέφυρα στα Μποζαΐτικα της Πάτρας όταν αυτή κατέρρευσε καταπλακώνοντας δεκάδες ανθρώπους, δύο εκ των οποίων υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Σε διάστημα 5 λεπτών από την κατάρρευση της γέφυρας, στο σημείο βρέθηκαν ήδη 8 διασώστες. Το θέαμα που αντικρίζουν είναι πρωτοφανές. «Θεωρούσαμε ότι έχει πέσει κάποιο κομμάτι, όχι ότι είχε φύγει ο δρόμος» λέει στην «Πελοπόννησο» ένας εκ των διασωστών που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Διαβάστε επίσης: Κατερίνη: Φρικτός ο θάνατος της 38χρονης μητέρας – Τι έδειξε η νεκροψία

«Νεαρός φώναζε ότι ο πατέρας του είχε πλακωθεί από τα συντρίμμια»

Το πρώτο άτομο που εντοπίζεται και απεγκλωβίζεται είναι υπάλληλος της εταιρείας, η οποία εκτελούσε εργασίες στο σημείο. Οριακά είχαν καλυφθεί τα πόδια του. Βρισκόταν στο πάνω μέρος της πεσμένης γέφυρας, εκεί που τα συντρίμμια είχαν δημιουργήσει ένα «V» και είχαν «εγκλωβιστεί» δυο μηχανήματα.

Παράλληλα, διασώστες της ΕΜΑΚ εντοπίζουν εγκλωβισμένο άνδρα στο κάτω μέρος, όπου η αριστερή πλάκα έπεσε στην οδό Διοδώρου. Φαινόταν ο γοφός και τμήμα του δεξιού ποδιού του. Tο σώμα του βρισκόταν καταπλακωμένο ανάμεσα σε σίδερα που τον πίεζαν, χωρίς ευτυχώς κάποιο απ’ αυτό να τον έχει τραυματίσει. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων οι διασώστες ανοίγουν «δρόμο» και μετά από 15 λεπτά, απεγκλωβίζεται και μεταφέρεται στο Νοσοκομείο. Ήταν ο 22χρονος πολυτραυματίας που κατέληξε προχθές στη ΜΕΘ.

Το τρίτο άτομο που βρίσκουν είναι ο 33χρονος που ανασύρθηκε νεκρός. Τα σωστικά συνεργεία οδηγήθηκαν στο σημείο από νεαρό που φώναζε πως εκεί ήταν ο πατέρας του. Κάτω από τη δεξιά πλάκα που κατέρρευσε, περίπου στα 3 μέτρα βάθος, εντοπίστηκε πεσμένος ανάσκελα, φέροντας βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της πρωτοφανούς σε μέγεθος αλλά και ιδιαιτέρως υψηλού βαθμού δυσκολίας επιχείρησης, ήταν η απομάκρυνση των συντριμμιών. Εξαρχής, ζητήθηκε η συνδρομή μικρών σκαπτικών μηχανημάτων, τα οποία «χειρουργικά» θα αφαιρούσαν σιγά- σιγά μικρά τμήματα ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των διασωστών της ΕΜΑΚ κάτω από χαλάσματα.

«Στον σεισμό όταν πέφτει ένα κτίριο, το κτίριο αυτό έχει πλάκες 12-15 εκατοστά και δημιουργούνται κενά από τα δοκάρια που υπάρχουν. Εδώ υπήρχαν συνεχόμενα μπάζα γιατί ήταν ένας δρόμος γύρω στο 1.20εκ. συμπαγές μπετόν, ήταν ελάχιστα τα κενά και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο να ενεργήσουμε» ανέφεραν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Κατά πληροφορίες, οι δυο πλάκες 700 τ.μ. που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι έφεραν 100 με 150 τόνους σίδερα και περίπου 350 τόνους μπετόν.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χρησιμοποιήθηκε όλος ο εξοπλισμός που προβλέπεται σε περιπτώσεις σεισμού, καθώς το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν ένα μεγάλο εκτενές συμβάν σεισμικού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ