Ποιος κρατάει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξάγρυπνο τα βράδια;

Μπορεί η προσπάθεια της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας να «ξηλώσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Οι Ρώσοι συνηθίζουν να λένε ότι δεν σκοτώνει η δουλειά τον άνθρωπο, μα η έγνοια.

Από αυτή την άποψη ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλλον… πεθαίνει αργά και βασανιστικά, αφού εκτός από την ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν (όσα ερωτηματικά αναπάντητα κι αν άφησε η διενέργεια της) «ελευθέρωσε» από το κουτί της Πανδώρας τους υπόλοιπους πονοκεφάλους του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: Φάκελος γκαρντ για τον Ολυμπιακό: Ο Μίχαϊλιουκ και οι άλλοι

Σε πρόσφατο άρθρο του το Newsweek, με τον εύστοχο τίτλο «Ο Πριγκόζνιν δεν είναι ο μόνος πολέμαρχος που κρατά ξύπνιο τον Πούτιν τη νύχτα», καταπιάνεται με την περίπτωση του αμφιλεγόμενου Ραμζάν Καντίροφ.

Ο Τσετσένος ηγέτης, που στο παρελθόν είχε δηλώσει, «έχω ήδη σκοτώσει όποιον έπρεπε να σκοτώσω, και θα σκοτώνω όσο ζω», παρότι θεωρείται αναφανδόν υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου, είναι πολλοί αυτοί που αμφισβητούν την πίστη του στον «πατερούλη» της αχανούς μυστικοπαθούς χώρας.

Ο αμφιλεγόμενος Καντίροφ

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θα του προκαλέσει καμιά έκπληξη αν ο Καντίροφ είναι ο επόμενος που θα πραγματοποιήσει… πορεία για τη δικαιοσύνη προς στη Μόσχα, ενώ ο Νικολάι Μαλομούζ, που έγινε viral όταν πιάστηκε μόνο με το εσώρουχο στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, εκτίμησε ότι ο ηγέτης της Τσετσενίας προετοιμάζει το έδαφος για την απόσχιση της μικρής δημοκρατίας του από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, Τζόζεφ Επστάιν, που υπογράφει το σχετικό άρθρο του αμερικανικού περιοδικού, ο Ουκρανός πρόεδρος πέφτει έξω στις προβλέψεις του, ενώ σωστός -όλα δείχνουν ότι- αποδεικνύεται ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Ο Καντίροφ εργάζεται αργά αλλά σταθερά προς την κατεύθυνση της απόσχισης της γενέτειρας του από τη  μαμά Ρωσία την τελευταία 10ετία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι επιθυμεί την ανατροπή του ευεργέτη του Πούτιν.

Ο Τσετσένος ηγέτης εξάλλου δεν διαθέτει αρκετούς συμμάχους μέσα στη Μόσχα, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη για να βάλει πλώρη προς το Κρεμλίνο.

Για μια ανεξάρτητη Τσετσενία;

Ακόμα βασικότερο είναι ότι οι τρομερές και φοβερές ιστορίες που κυκλοφορούν για τον ίδιο, όπως για παράδειγμα ότι όσοι μιλούν εναντίον του δεν ζουν για να δουν ένα ακόμα ξημέρωμα ή πως όταν διαφωνεί με τους υπουργούς του απλά τους σπάει στο ξύλο σε αγώνες μποξ, τον έχουν κάνει εξαιρετικά αντιπαθητικό στους απλούς Ρώσους, που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν κατάφερνε να την φέρει στον Πούτιν, δεν θα μπορούσε ποτέ να φορέσει τα υποδήματα του για καιρό.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο Καντίροφ δεν κρατά ξάγρυπνο τον Ρώσο πρόεδρο τα βράδια, αφού αν πραγματικά σκοπεύει να καταστήσει την Τσετσενία ανεξάρτητο κράτος, μπορεί να ξεκινήσει ένα ντόμινο αποσχίσεων, που ο Πούτιν με όσα έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει δεν είναι σήμερα σε θέση να πνίξει κατά τη γέννηση του. 

Μέχρι τώρα ο Ρώσος ηγέτης κρατά υπό έλεγχο τον Καντίροφ έχοντας συνάψει μαζί του την ακόλουθη συμφωνία: όσο ο Τσετσένος πολέμαρχος παραμένει πιστός στον Πούτιν μπορεί να κυβερνά την μικρή δημοκρατία του με όποιο τρόπο επιθυμεί έχοντας την οικονομική στήριξη της Ρωσίας. Αυτό ακριβώς συνέβη και στην ισλαμική εξέγερση και στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Τσετσενία.

Πληροφορίες θέλουν τη Μόσχα να καλύπτει το 2020 το 48% του προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Γκρόζνι, με άλλες ανεπιβεβαίωτες πηγές να ανεβάζουν τη ρωσική συνεισφορά στις τσετσενικές ανάγκες στο 80%. Μιλώντας πάντως σε σχολείο της περιοχής του τον περασμένο χρόνο ο Καντίροφ ανέφερε ότι η Ρωσία δίνει στην Τσετσενία 4.1δισ. το χρόνο.

Συμφωνία με τον… διάβολο

Με απλά λόγια, ο Πούτιν πληρώνει τον Καντίροφ να κυβερνά όπως επιθυμεί, χρηματοδοτώντας αφειδώς τον πολυτελή τρόπο ζωής του, αρκεί εκείνος να κρατά τις όποιες αποσχιστικές τάσεις στα τσετσενικά εδάφη υπό έλεγχο.

Για 20 χρόνια αυτή η συμφωνία με τον Τσετσένο… διάβολο έχει αποδώσει τα απαιτούμενα για τον Ρώσο πρόεδρο, που έχει συνάψει πολλές τέτοιες προσοδοφόρες συμφωνίες για τη διατήρηση της εξουσίας του, και με αρκετούς Ρώσους ολιγάρχες, από το 2000, οπότε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής εξουσίας.

Το πρόβλημα είναι αν ο Πούτιν αποδειχτεί αδύναμος, όπως θέλει να παρουσιάζει η Δύση μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν, μήπως ο Καντίροφ σε μια προσπάθεια να μην βρεθεί με ένα κενό εξουσίας σαν αυτό που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στραφεί εναντίον του Ρώσου προέδρου και «τρέξει» την ανεξαρτησία της Τσετσενίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη Ρωσία και για την ευρύτερη περιοχή.

Η… Νέμεσις του Πούτιν

Οι πληροφορίες που θέλουν τον Καντίροφ να πάσχει από σοβαρή ασθένεια στα νεφρά, που τον οδήγησαν μάλιστα, σύμφωνα με την γερμανική Bild, να δει έναν ειδικό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορεί να λύσει από μόνο του το πρόβλημα.

Ωστόσο, το Newsweek, επιχειρηματολογεί ότι δεν χρειάζεται να σηκώσει ο Καντίροφ το όπλο στον Πούτιν, αφού έχει ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη έκρηξη. Έχει απομακρύνει, δηλαδή, όλα τα ομοσπονδιακά στρατεύματα από την Τσετσενία και βασίζεται μόνο στις μισθοφορικές δυνάμεις που φέρουν το όνομα του (Kadyrovites) για τη διατήρηση της τάξης.

Αυτές μετρούν τουλάχιστον 60.000 άτομα, που όποιος «κληρονομήσει» γράφει το αμερικανικό περιοδικό, μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο τον νέο πονοκέφαλο του Πούτιν, αλλά να γίνει η Νέμεσις του…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από