Ο «συμβιβασμός» τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά είναι μία «δύσκολη λέξη».
Για να υπάρξει μία συμφωνία για λύση μίας διαφοράς όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) «μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΣΚΑΪ).
Με τις «υποχωρήσεις» να αποτελούν τη λέξη – κλειδί για ένα συμβιβασμό. Υποχωρήσεις οι οποίες όπως τονίζει ο πρωθυπουργός θα είναι συμβατές με τα «εθνικά συμφέροντα».
Όπως ανέφερε πρόσφατα τούρκος καθηγητής μιλώντας για την ανάγκη διατήρηση και διαφύλαξης της Συνθήκης της Λωζάννης σε συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, οι λύσεις στα προβλήματα απαιτούν «συμβιβασμούς». Και ο «συμβιβασμός» τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά είναι μία «δύσκολη λέξη».
Συνήθεια η ένταση;
Ελλάδα και Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια διαρκούς έντασης, στο πεδίο αλλά κυρίως στο ρητορική για να αρχίσουν κατ΄αρχήν να συζητάνε πρέπει όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών να επανασυστηθούν και να μάθουν ξανά να συζητάνε.
Οι λύσεις είναι ακόμα αρκετά μακριά με τους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι στόχος αρχικά είναι χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.