Ποιος είναι ο Αντρέι Τρόσεφ που αποτελεί τον εκλεκτό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ηγεσία της Wagner.
Τον Αντρέι Τρόσεφ πρότεινε ο Βλαντίμιρ Πούτιν για αρχηγό της Wagner μετά την πρόσφατη ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Το CNN, σε ρεπορτάζ του όπου επικαλείται δηλώσεις του Ρώσου προέδρου στην εφημερίδα Kommersant, σημειώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να δημιουργήσει ένα χάσμα ανάμεσα στους μαχητές της Wagner και τον Πριγκόζιν.
Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει με τον Μίχαϊλιουκ: Ο «μπόμπερ» που θα τρελάνει την Euroleague, το κασέ του και η πραγματικότητα του ΝΒΑ
Η Kommersant αναφέρεται στο δικό της ρεπορτάζ στη συνάντηση που είχαν Πούτιν και Πριγκόζιν πέντε μόλις ημέρες μετά την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχαν και δεκάδες ανώτερα στελέχη της Wagner.
Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, ο Πούτιν προσέφερε ως επιλογή στους μαχητές της Wagner να συνεχίσουν να πολεμούν υπό τον άνθρωπο που είναι από τους διοικητές της μισθοφορικής οργάνωσης και είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Σεντόι» (Sedoy) που σημαίνει «γκρίζα μαλλιά».
«Θα μπορούσαν να είχαν συγκεντρωθεί όλοι σε ένα μέρος και να συνεχίσουν να υπηρετούν», είπε ο Πούτιν, «και τίποτα δεν θα είχε αλλάξει γι’ αυτούς. Θα καθοδηγούνταν από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής από την αρχή».
«Και τι συνέβη τότε;», ρώτησε ο δημοσιογράφος της Kommersant τον Πούτιν. «Πολλοί άνθρωποι έγνεψαν (σ.σ. καταφατικά) όταν το είπα αυτό», απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ποιος είναι ο Αντρέι Τρόσεφ
Ο «Σεντόι» ή Αντρέι Τρόσεφ, όπως είναι το κανονικό του όνομα, είναι Ρώσος συνταγματάρχης εν αποστρατεία, ιδρυτικό μέλος της Wagner, καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής της, σύμφωνα με τα έγγραφα των κυρώσεων που έχουν δημοσιεύσει Ευρωπαϊκή Ένωση και Γαλλία.
Τα έγγραφα που αναφέρονται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στη Συρία περιγράφουν λεπτομερώς τη θέση του Τρόσεφ ως επικεφαλής του επιτελείου των επιχειρήσεων της Ομάδας Wagner στη Συρία, η οποία υποστήριζε το συριακό καθεστώς.
Ο Τρόσεφ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1953 στο Λένινγκραντ, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2021.
Για τη δράση του στη Συρία
«Ο Αντρέι Τρόσεφ συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ομάδας Wagner στη Συρία. Συμμετείχε ιδιαίτερα στην περιοχή της Ντέιρ εζ-Ζορ», προστίθεται. «Ως εκ τούτου, παρέχει κρίσιμη συμβολή στην πολεμική προσπάθεια του Μπασάρ αλ Άσαντ και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει και επωφελείται από το συριακό καθεστώς».
Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 λένε επίσης: «Ο Αντρέι Νικολάεβιτς Τρόσεφ ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Ομάδας Wagner. Ως εκ τούτου, έχει υποστηρίξει το συριακό καθεστώς, ήταν μέλος πολιτοφυλακής και έχει καταστείλει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία».
Στους συνεργάτες του περιλαμβάνεται ο συνιδρυτής της Wagner, Ντιμίτρι Ούτκιν, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ. Ο Τρόσεφ συνδέεται, επίσης, με τους διοικητές της ομάδας Wagner, Αλεξάντρ Σεργκέεβιτς Κουζνέτσοφ και Αντρέι Μπογκάτοφ.
Ο «γκριζομάλλης» είναι ακόμη πρώην μέλος του ειδικού αποσπάσματος ταχείας αντίδρασης της βορειοδυτικής ομοσπονδιακής περιφέρειας του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το ρωσικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka. Είναι επίσης βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν.
Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ τιμήθηκε με δύο παράσημα του Κόκκινου Αστέρα – ένα παράσημο της Σοβιετικής Ένωσης για εξαιρετικές υπηρεσίες. Για την υπηρεσία του στην επιχείρηση στην Τσετσενία, του απονεμήθηκαν δύο παράσημα ανδρείας και ένα μετάλλιο του Τάγματος Αξίας για την Πατρίδα, δεύτερου βαθμού, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.
Ο Τρόσεφ ήταν μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν σε δεξίωση στο Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2016. Μια φωτογραφία, που πιστεύεται ότι είναι από εκείνη τη δεξίωση του 2016, εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 και δείχνει τον Πούτιν δίπλα στον Τρόσεφ και τον Ούτκιν, οι οποίοι φορούν και οι δύο διάφορα μετάλλια.
Η Ουκρανία επέβαλε κυρώσεις κατά του Τρόσεφ στις 26 Φεβρουαρίου 2023.
Τι συμβαίνει με τον Πριγκόζιν
Εν τω μεταξύ, η τύχη του Γεβγκένι Πριγκόζιν παραμένει ασαφής, γράφει το CNN. Ο Πριγκόζιν φέρεται να είχε ταξιδέψει στη Λευκορωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά την αποτυχημένη ανταρσία, αλλά ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Wagner βρίσκεται τώρα στη Ρωσία.
Πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν μια αστυνομική επιδρομή στις εγκαταστάσεις του Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τύχη του. Ο Πριγκόζιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 2 Ιουνίου, καταλήγει το αμερικάνικο Μέσο στο ρεπορτάζ του.