Νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το περίγραμμα της νέας εποχής στο υπουργείο Εξωτερικών έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το περίγραμμα της νέας εποχής στο υπουργείο Εξωτερικών και το πώς θα συνεχίσει το βηματισμό της η ελληνική διπλωματία, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μία ομιλία που είχε τα αναμενόμενα, ενώ έδωσε τόσο το περίγραμμα των πολιτικών που προτίθεται να ακολουθήσει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα, καθώς και έναν ορίζοντα ευρύτερης και μη τουρκοκεντρικής εξωτερικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης: Νέα μεγάλη έκπληξη στις μεταγραφές του Ολυμπιακού: Κλείνει και άλλον ο Κορδόν

Το αν θα πετύχει το στόχο του, εξαρτάται και από τις διαθέσεις της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής ωστόσο και η Άγκυρα δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει, έστω και αν κάποιοι μιλούν για προσχηματικό διάλογο και να κρατήσει τους τόνους χαμηλά.

Πολιτική συμμαχιών

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την κουλτούρα των συμμαχιών εστιάζοντας στην πολυμέρεια, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σημείωσε ο Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, έδειξε για μία ακόμα φορά να είναι φειδωλός όσον αφορά τις αναφορές του στην Τουρκία. Και μάλιστα ενόψει τις συναντήσεις που θα έχουν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας στο Βίλνιους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου.

Οι συναντήσεις

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, με τον οποίο έχει ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με πληροφορίες, μία καλή επικοινωνία, ενώ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ. Συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν με φόντο τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Για την Αθήνα στοίχημα είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα Ελλάδας – Τουρκίας που δημιουργήθηκε μετά και τους καταστροφικούς σεισμούς στη γείτονα και να αξιοποιηθεί ο διπλωματικός χώρος που δημιουργήθηκε προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους δεν αναμένονται λύσεις και συγκεκριμένη ατζέντα, υπάρχει ωστόσο η στόχευση οι δύο πλευρές να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τους και μία κανονικότητα απαλλαγμένη από απειλές και προκλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι δύο ηγέτες θα συνοδεύονται σίγουρα από τους ΥΠΕΞ τους, ενώ εφόσον μπουν και άλλα πρόσωπα αυτά θα είναι από την ελληνική πλευρά η διπλωματική συμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα και ίσως η ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με τα αντίστοιχα πρόσωπα από την πλευρά του Ερντογάν.

Προκειμένου η συζήτηση να μείνει σε καθαρά πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, επιλέχθηκε να μην είναι στη συνάντηση οι υπουργοί Άμυνας.

Χαμηλοί τόνοι

Διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους σημαντικά και τηρεί σφιχτά το μορατόριουμ στο Αιγαίο, χωρίς υπερπτήσεις και παραβιάσεις.

Όπως σημείωναν δε αρμόδιες πηγές στη νέα συγκυρία Ελλάδα και Τουρκία έχουν στο υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής οι οποίοι δεν είναι «πολιτικοί». Θεωρούνται και οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται στο στενό κύκλο Μητσοτάκη και Ερντογάν. Ενώ εκτιμάται ότι είναι ελεύθεροι για συμβιβασμούς με ορίζοντα λύσεων και για ανάληψη του κόστους.

Θα ξανασυστηθούν

Στις συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, Αθήνα και Άγκυρα στοχεύουν να ξανασυστηθούν. Με βάση τα νέα δεδομένα. Με φόντο τόσο τις γεωπολιτικές συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο και με τη δυναμική της αλληλεγγύης των σεισμών και του μορατόριουμ που συμφώνησαν Παναγιωτόπουλος – Ακάρ και εξακολουθεί να τηρείται.

Σημαντικό όπως σημειώνουν πηγές κοντά στον νέο ΥΠΕΞ να μην δραματοποιούνται τα ελληνοτουρκικά και να μην αναζητείται επιστροφή στην ένταση, αλλά διατήρηση της ηρεμίας. Και από τις δύο πλευρές.

Αφετηρία η θετική ατζέντα

Ξεκινώντας από τη «θετική ατζέντα», το πλέον ανώδυνο τραπέζι διαλόγου, Αθήνα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν διάλογο και για τη μία διαφορά, όπως σημειώνει η ελληνική πλευρά, αναζητώντας ενδεχομένως και νέες φόρμες που θα δώσουν στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να συζητήσουν πρώτα πολιτικά και εν συνεχεία τεχνικά. Αφού το αντίστροφο έδειξε ότι δεν μπόρεσε να αποδώσει αποτελέσματα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ