Οι «Σπαρτιάτες» είχαν έναν υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια και στις 12 που εξέλεξαν βουλευτή
Το ακροδεξιό μόρφωμα που μπήκε στη Βουλή υπό τις ευλογίες του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκβιάσει ή και να προκαλέσει εκλογές.
Εξέλεξε 12 βουλευτές και το «μυστικό» βρίσκεται στο γεγονός ότι στους συνδυασμούς που είχε κατεβάσει στην Επικράτεια είχε μόνον ένα υποψήφιο.
Διαβάστε επίσης: Ανακοινώνει Παπαπέτρου ο Παναθηναϊκός – Μπλόκο στις βασικές μεταγραφικές επιλογές του Αταμάν
Έτσι, εφόσον κενωθεί η θέση του βουλευτή, τότε για να αναπληρωθεί αφού δεν υπάρχει αναπληρωματικός θα πρέπει να γίνουν εκλογές στις οποίες μπορούν να μετέχουν όλα τα κόμματα.
Είναι προφανές εάν οι «Σπαρτιάτες» επιθυμούν να προκαλέσουν ανώμαλες καταστάσεις θα μπορούσαν είτε σταδιακά είτε μαζικά να προκαλούν εκλογές στις εξής περιφέρειες:
Α’ Αθηνών
Βόρειο Τομέα Αθηνών
Δυτικό Τομέα Αθηνών
Νότιο Τομέα Αθηνών
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Αχαϊα
Ηράκλειο
Α’ Θεσσαλονίκης
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισσα
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η μοναδική περίπτωση που δεν θα γίνουν εκλογές είναι αν κενωθεί η θέση ένα χρόνο πριν λήξει η θητεία της Βουλής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εισηγηθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος να αλλάξει το σχετικό άρθρο και να μην ισχύει για τις περιπτώσεις που κόμματα δεν έχουν κατεβάσει περισσότερους υποψηφίους θέτοντας συγκεκριμένο ποσοστό. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τις μεθεπόμενες εκλογές και εφόσον υπάρξει συμφωνία περισσότερων κομμάτων.
Πάντως, λογικά, οι «Σπαρτιάτες» δεν θα κερδίσουν την έδρα και θα την κερδίσουν άλλα κόμματα και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και ανωμαλίας μπορούν να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση.
Πέραν όλων αυτών, υπάρχει θεωρητικό ενδεχόμενο όταν ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και ανάλογα με τις ποινές που θα επιβληθούν στο διευθυντήριο της εγκληματικής Οργάνωσης να ανοίξει δρόμος υποψηφιοτήτων ηγετικών στελεχών της. Δηλαδή, για παράδειγμα σε 2 χρόνια να παραιτηθούν βουλευτές των «Σπαρτιατών» και να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες ο Ηλίας Κασιδιάρης ή άλλοι και να διεκδικήσουν να εκλεγούν.
Το ενδεχόμενο είναι απολύτως θεωρητικό, καθώς κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι σύμφωνα με το νόμο Βορίδη δεν έχουν το δικαίωμα αν δεν έχουν εκτίσει το σύνολο της ποινής τους που είναι 13 έτη, εκτός εάν μειωθεί στο Εφετείο.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά το θέμα και εφόσον χρειαστεί θα συμπληρωθούν οι σχετικές διατάξεις.
Από σήμερα μετά την ορκομωσία των βουλευτών τρέχει και το 15νθήμερο για την υποβολή ενστάσεων στο Εκλογοδικείο εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών των «Σπαρτιατών» ή/και του αρχηγού τους ως «αχυρανθρώπου» του Ηλία Κασιδιάρη καθώς υπάρχουν δημοσίως τεκμήρια ότι λειτούργησε ως τέτοιος. Οι γνώμες των συνταγματολόγων διαφέρουν εάν θα μπορούσε αφενός το Εκλογοδικείο να ασχοληθεί με το θέμα και αφετέρου στην περίπτωση που το Εκλογοδικείο αφαιρέσει την έδρα εάν θα πρέπει να διεξαχθούν και πάλι εκλογές ή εάν θα πρέπει να μοιραστεί στα άλλα κόμματα.