Η Γαλλία αντιμέτωπη με τα φαντάσματά της

Η Γαλλία αντιμέτωπη με τα φαντάσματά της

Στα υποβαθμισμένα προάστια των μεγάλων πόλεων εξεγείρονται έφηβοι με απύθμενο μίσος. Μισούν το κράτος, το σχολείο, το σύστημα. Είναι οργισμένοι, νιώθουν παιδιά ενός κατώτερου θεού

Στις εικόνες βίας και πυρκαγιών μες στη νύχτα που μεταδίδονται απευθείας από όλα τα γαλλικά κανάλια, ξεχωρίζει μια σκιά: Μια γυναίκα, καλυμμένη από την κορυφή ως τα νύχια με την μπούρκα της, περπατά με αποφασιστικό βήμα προς μια ομάδα κουκουλοφόρων, που κάθεται μπροστά σε ένα φλεγόμενο σουπερμάρκετ. Βυθίζεται σε αυτό το σύννεφο καπνού και βγαίνει έπειτα από πέντε λεπτά κρατώντας ένα αγόρι, το πολύ 14 ετών, το οποίο οδηγεί στο σπίτι με το ίδιο αποφασιστικό βήμα, αλλά με εμφανή εκνευρισμό. Προσπαθεί να το εμποδίσει από τα χειρότερα.

Αυτή η σκηνή είναι χαρακτηριστική του αναβρασμού και των ταραχών που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ που δολοφονήθηκε, εν ψυχρώ, από αστυνομικό. Εναν φόνο που καταδικάστηκε από όλες τις προσωπικότητες στη Γαλλία, σε ένα φάσμα που ξεκινά από τον Ομάρ Σι και φτάνει στον Κιλιάν Εμπαπέ.

Τα προάστια του Παρισιού καίγονται, το ίδιο και οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, οι ταραχοποιοί είναι νέοι έφηβοι, στοιχειωμένοι από ένα απύθμενο μίσος. Μισούν το κράτος, το σχολείο, το σύστημα, ίσως και τους γονείς τους, τη ζωή και το μέλλον τους. Εχουν οργή, δεν νιώθουν παιδιά του Εθνους αλλά παιδιά οικογενειών ενός κατώτερου θεού.

Το 2005, όταν η Γαλλία φλεγόταν μετά τον θάνατο δύο εφήβων (και πάλι) από τα προάστια – είχαν υποστεί ηλεκτροπληξία για να γλιτώσουν από τον έλεγχο της αστυνομίας – ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί είχε επιλέξει να βρεθεί σε ανοικτή αντιπαράθεση, κηρύσσοντας τον «πόλεμο στους αλήτες των προαστίων». Κατηγορούσε δε για «λάθη του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Μιτεράν που δημιούργησε τα γκέτο των προαστίων για να μεταφέρει το πρόβλημα εκτός Παρισιού». Τότε, το 2005, ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ χρειάστηκε 12 μέρες για να αντιδράσει. «Τότε δεν υπήρχαν τόσα πολλά μέσα επικοινωνίας και οι εικόνες θανάτου των παιδιών δεν υπήρχαν», σύμφωνα με τον Ντρις Εταζουί που φοβάται «μια αναζωπύρωση πολύ πιο έντονης βίας».

Το μήνυμα Μακρόν

Σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφεύγει σαφώς την αντιπαράθεση, φεύγοντας εσπευσμένα από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με ένα μήνυμα: δεν φταίει το κράτος αλλά ένας αστυνομικός που έπραξε λάθος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ