Εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ βλάπτουν... σοβαρά τον προοδευτικό χώρο...
Μπορεί οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινούν επισήμως αύριο, Κυριακή, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να αφορούν στο παρόν και το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες δυνάμεις του αποκαλούμενου «προοδευτικού» χώρου, αλλά και εν γένει το πολιτικό μας σύστημα.
Το ίδιο ισχύει, άλλωστε, και για τη μεγάλη διπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, για την κατακόρυφη πτώση – αλλά όχι κατάρρευση – των ποσοστών του.
Διαβάστε επίσης: Στα πράσινα ο Παπαπέτρου- Ο Ερναγκόμεθ στο Νο1 της λίστας του Αταμάν
Έντεκα χρόνια πριν, σε χειρότερη θέση από αυτήν του κόμματος Τσίπρα, βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν ξεχνά ούτε η Χαριλάου Τρικούπη, ούτε η Κουμουνδούρου.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, μάλιστα, για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν το μόνο κόμμα που δεν έσπευσε να επιχαίρει για την παραίτηση Τσίπρα, διαμηνύνοντας – και κάνοντάς το πράξη, σε αντίθεση με τις γεμάτες μπηχτές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, μη εξαιρουμένου του πρωθυπουργού – ότι δεν ανακατατεύεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων.
Να θυμηθούμε τότε, από το 2012 και μετά δηλαδή, τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών των άλλων κομμάτων για την αναγκαιότητα να «ορθοποδήσει» το ΠΑΣΟΚ για το «καλό» του πολιτικού μας συστήματος και της δημοκρατίας, που δεν αφορούσαν μόνο στην κατάρρευση του κραταιού επί 30 χρόνια κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και στην εσωστρέφεια και τις εσωκομματικές διαμάχες που δοκίμασαν τις αντοχές του επί χρόνια.
Αυτά ακριβώς προσπαθούν να αποφύγουν στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ από την παραίτηση του προέδρου τους – να μην παραδοθούν στην εσωστρέφεια και την γκρίνια (σ.σ. καλό είναι, βέβαια, να μην… ξαναφύγουν «γαλλικά» και καρέκλες στον αέρα, επίσης), αλλά και να μην μπουν σε μία ατέρμονη διαδικασία για να περάσουν στην επόμενη μέρα, με νέα ηγεσία, αλλά κυρίως με ξεκάθαρση ιδεολογική ταυτότητα και στρατηγική για το μέλλον.
Η Κεντροαριστερά καλείται να ανασυνταχθεί και να μπει στη μάχη
Εξάλλου, πέρα από το γεγονός της συνταγματικής και πραγματικής ανάγκης για μία στιβαρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά μετά τη νέα άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα αλλά και εντός Βουλής, μπροστά μας έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και ο κεντροαριστερός χώρος καλείται να ανασυνταχθεί τάχιστα, αν θέλει να πάρει «κεφάλι» και να μην αφεθεί στον «αέρα» νίκης της ΝΔ που μπορεί κάλλιστα να «σαρώσει» σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, την τρίτη κατά σειρά.
Εξάλλου, τόσο καιρό, και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αδρουλάκης μιλούσαν για την ανάγκη να μπει «φρένο» στην παντοδυναμία και την «ηγεμονία» της ΝΔ…
Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε αν το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη έχει την πρόθεση, τώρα που έφυγε από τη «μέση» ο Αλέξης Τσίπρας, να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Διονύση Τεμπονέρα για συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης άγνωστο παραμένει εάν τα κομματική όργανα της Κουμουνδούρου αποφασίσουν τελικά να αποδώσουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την ήττα στη διεύρυνση και τις συνεργασίες με τους λεγόμενους «Πασοκογενείς» – που δεν ήταν και λίγοι…
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΠΑΣΟΚ, που πανηγυρίζει για την άνοδο των ποσοστών του και διαμηνύει ότι θέλει και μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμα πολύ μικρό για να πετύχει θαύματα.
Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει καθοριστικές αποφάσεις για την ίδια του την ύπαρξη, κρίνοντας αν θα επιστρέψει σε πιο αριστερή κατεύνθυση και πολιτικές, χωρίς όμως και να γυρίσει στο 4% από όπου ξεκίνησε και από το οποίο εκτοξεύθηκε λόγω του κόσμου που έφυγε θυμωμένος από το ΠΑΣΟΚ.
Η εσωστρέφεια και οι ατέρμονες διαδικασίες βλάπτουν σοβαρά… τα κόμματα
Την ίδια στιγμή, στην Χαριλάου Τρικούπη εκδηλώθηκε ήδη η πρώτη εσωκομματική γκρίνια, μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης και να αφήσει εκτός Βουλής τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος εξέφρασε την πικρία του με μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση αναφορικά με τα κριτήρια του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και την «εντιμότητα» της στάσης του.
Παράλληλα, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, την παραμονή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, με μία ανάρτησή της γεμάτη μηνύματα εντός και εκτός κόμματος – και την ώρα που «τρέχει» η ονοματολογία για τη διαδοχή Τσίπρα – κάλεσε τους συντρόφους της να κάνουν αυτό που επιτάσσει το «καθήκον»: «Να προχωρήσουμε με ενότητα και συλλογικότητα. Όλοι και όλες μαζί, ο καθένας και η κάθε μία, να προχωρήσουμε συντεταγμένα, με συντροφικότητα, με το συλλογικό ήθος της Αριστεράς και του δημοκρατικού κόσμου».
Γιατί η επόμενη μέρα, όπως διεμήνυσε, «πρέπει να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενωμένο, δυνατό, αγωνιστικό», και αυτό είναι κάτι που «το οφείλουμε στον Αλέξη Τσίπρα. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, στην παρακαταθήκη των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, δικαιώματα, για έναν καλύτερο κόσμο»», σημείωσε.
Πάνω από όλα, όμως, τόνισε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «το χρωστάμε στην κοινωνία. Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μας ψήφισαν, και μας ανέδειξαν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Για να αντιπαλέψουμε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα σκοτάδια μιας ακροδεξιάς που μπήκε στη Βουλή σε όλες τις εκφάνσεις της».