Δολοφονία 17χρονου στη Γαλλία: Μαρτυρία τρίτου επιβάτη – «Ο αστυνομικός είπε πυροβόλησέ τον» – Θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Σαρωτικό είναι το κύμα των διαδηλώσεων στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό. Κυβέρνηση και Εμανουέλ Μακρόν συζητούν να πάρουν ακόμη πιο ακραία μέτρα.

Πάνω από 1.300 ήταν οι συλλήψεις στις οργισμένες διαδηλώσεις που ξέσπασαν για τέταρτη νύχτα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στο προάστιο Ναντέρ στο Παρίσι.

Τόσο η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» αφού ενώ στην αρχή υπήρχαν σχόλια κατευνασμού και καταδίκης της δολοφονίας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άρχισαν να μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τη νεολαία που ξεσηκώνεται μετά τη νέα δολοφονία, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το πώς αντιμετωπίζονται οι Γάλλοι πολίτες που είναι παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Διαβάστε επίσης: «Όρμπε, για πάντα εδώ» – Στην ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Πινέδα!

Η κατάσταση θυμίζει το 2005
Ο Μακρόν έφτασε να ρίχνει το φταίξιμο στα social media για τον ξεσηκωμό της γαλλικής νεολαίας που θυμίζει όσα έγιναν το 2005 μετά τον θάνατο δύο εφήβων από ηλεκτροπληξία ενώ τους κυνηγούσε η Αστυνομία. Ωστόσο, από χθες ένα νέο ερώτημα έχει προκύψει.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζέραλντ Νταρμανέν όταν ρωτήθηκε εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θυμίζουμε ότι η πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων υπό τον Μακρόν ότι θα αναπτυχθούν τεθωρακισμένα οχήματα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως και έγινε, με περίπου 45.000 αστυνομικούς και μέλη των ειδικών δυνάμεων να τίθενται απέναντι στους διαδηλωτές.

Η γαλλική Αστυνομία ανέφερε ότι βρίσκεται σε «πόλεμο με άγριες ορδές παρασίτων» το βράδυ της Παρασκευής κατά την τέταρτη νύχτα των οργισμένων κινητοποιήσεων, θυμίζοντας τα όσα δήλωνε το 2005 ο Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια πρόεδρος της Γαλλίας, που έκανε λόγο για «πόλεμο στους αλήτες των προαστίων».

Τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία σχολίασε και ο ΟΗΕ που έκανε λόγο για βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης.

Στις κατηγορίες του ΟΗΕ έσπευσε να απαντήσει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».

Τα στοιχεία, όμως, δεν δικαιώνουν αυτή την τοποθέτηση. Το 2020, που ήταν έτος της πανδημίας του κοροναϊού, 40 Γάλλοι πολίτες πέθαναν από αστυνομικά πυρά, το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 52 και το 2022 έφτασε τους 39.

Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ η Γαλλία

Σχεδόν όλα τα διεθνή ΜΜΕ, όπως το CNN, έχουν ως πρώτο θέμα τους τις εξελίξεις στη Γαλλία. Το γνωστό αμερικάνικό Μέσο παρουσιάζει ένα χρονικό για το πώς ξεκίνησε το σαρωτικό κύμα των διαδηλώσεων που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή χώρα και υπενθυμίζει το πώς ο αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 17χρονο Ναέλ.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον άτυχο 17χρονο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Η νέα μαρτυρία

Ο τρίτος επιβάτης του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο Ναέλ υποστηρίζει με ανάρτησή του στα social media, όπως αναφέρει το Sky News, πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ίδιος δήλωσε: «Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε ‘σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω’. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει ‘μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει ‘πυροβόλησε τον’. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Σε σχέση με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών, δεν έχει παρουσιαστεί στη Δικαιοσύνη, αν και ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει από Δευτέρα. Ο συνοδηγός μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά όχι στην Αστυνομία, ενώ δήλωσε ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία του θύματος (που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου).

Σε δύσκολη θέση ο Μακρόν

Το CNN σημειώνει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού είχε δώσει 100 ημέρες στον εαυτό του για να «θεραπεύσει» τη χώρα και να κάνει επανεκκίνηση της προεδρίας του μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που συνάντησαν ισχυρή αντίσταση.

Τώρα αυτή η προσπάθεια τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος άκουσε τα εξ αμάξης αφού πήγε στη συναυλία του Έλτον Τζον την ώρα που η χώρα «φλέγεται».

Η γαλλική κυβέρνηση, σημειώνει το CNN, επιχειρεί να αποφύγει μια επανάληψη του 2005 όταν οι ταραχές είχαν κρατήσει για τρεις εβδομάδες.

Σε ποιες πόλεις έχουν ξεσηκωθεί

Το γνωστό Μέσο παρουσιάζει τα προάστια του Παρισιού και τις πόλεις της Γαλλίας όπου έχουν γίνει μαζικές διαδηλώσεις, ενώ έχει δημοσιεύσει και έναν ενδεικτικό χάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οργισμένες κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από «αδέσποτη σφαίρα» στην Καγιέν, πρωτεύουσα της Γαλλικής Γουιάνας, ενώ 28 συλλήψεις έγιναν στη Ριγιουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό. 

Τέλος, μια σειρά από χώρες έχουν κάνει συστάσεις στους πολίτες τους σχετικά με τα ταξίδια στη Γαλλία, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από