Σαρωτικό είναι το κύμα των διαδηλώσεων στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό. Κυβέρνηση και Εμανουέλ Μακρόν συζητούν να πάρουν ακόμη πιο ακραία μέτρα.
Πάνω από 1.300 ήταν οι συλλήψεις στις οργισμένες διαδηλώσεις που ξέσπασαν για τέταρτη νύχτα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό στο προάστιο Ναντέρ στο Παρίσι.
Τόσο η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» αφού ενώ στην αρχή υπήρχαν σχόλια κατευνασμού και καταδίκης της δολοφονίας, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άρχισαν να μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τη νεολαία που ξεσηκώνεται μετά τη νέα δολοφονία, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το πώς αντιμετωπίζονται οι Γάλλοι πολίτες που είναι παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Η κατάσταση θυμίζει το 2005
Ο Μακρόν έφτασε να ρίχνει το φταίξιμο στα social media για τον ξεσηκωμό της γαλλικής νεολαίας που θυμίζει όσα έγιναν το 2005 μετά τον θάνατο δύο εφήβων από ηλεκτροπληξία ενώ τους κυνηγούσε η Αστυνομία. Ωστόσο, από χθες ένα νέο ερώτημα έχει προκύψει.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζέραλντ Νταρμανέν όταν ρωτήθηκε εάν η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Θυμίζουμε ότι η πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων υπό τον Μακρόν ότι θα αναπτυχθούν τεθωρακισμένα οχήματα για την αντιμετώπιση των επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως και έγινε, με περίπου 45.000 αστυνομικούς και μέλη των ειδικών δυνάμεων να τίθενται απέναντι στους διαδηλωτές.