Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία κίνηση που αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες, ανακοίνωσε χθες, ότι δεν δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά το αρχικό μούδιασμα στον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε η αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την εκλογή νέου προέδρου, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου.
Με τη ΝΔ να έχει αναλάβει για μία ακόμη τετραετία την διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη νέα του «ταυτότητα» με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το σύνθημα για ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, με τον ίδιο, όπως ανέφερε, να παραμερίζει για να περάσει το νέο κύμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε μία κίνηση που αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες, ανακοίνωσε χθες, ότι δεν δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και το βράδυ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε «παρών» για την επόμενη μέρα και δεν είχε διαφανεί ότι θα αποχωρούσε από την ηγεσία του κόμματος, τελικά φαίνεται πως ακολούθησαν δεύτερες σκέψεις φτάνοντας χθες, στην απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.
Μένει να φανεί απ΄όσα θα πει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας ποιοι ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία προκάλεσε σοκ σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς παρά το κακό αποτέλεσμα στις εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ ουδείς τον αμφισβήτησε.
Ο ίδιος ο Τσίπρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα χθες για την απόφασή του. «Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην ιστορία,
απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα.
Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν» είπε για να προσθέσει.
«Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα».
Η ονοματολογία για τη διαδοχή φαίνεται να ξεκίνησε. Όπως πάντα, όταν ξεκινούν εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου σε κάποιο κόμμα, αρχίζουν να ακούγονται ονόματα για τη διαδοχή. Ουδείς όμως μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί και ότι ακούγεται είναι στο επίπεδο των σεναρίων.
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή – όπως αναγνωρίζουν όλοι – είναι να κινηθεί το κόμμα ενωμένο, να γίνει συζήτηση για τα αίτια της ήττας αλλά και να αναζητηθεί η νέα «ταυτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ προχωρώντας έτσι σε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξανακερδίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, να ξαναγίνει μία δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία αλλά και να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ο απολογισμός και η επόμενη μέρα
Στην ομιλία του στο Ζάππειο, έκανε έναν απολογισμό στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε περήφανος για όσα πέτυχε η χώρα αυτό το διάστημα και έδωσε το σύνθημα για την επόμενη μέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ότι «η εκλογική ήττα όσο κι αν φαίνεται παράδοξο θα σημάνει την αρχή του νέου κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους αλλά και στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Παραδέχθηκε ότι το «δύσκολο ταξίδι» την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε και συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις, ενώ για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το εκλογικό σώμα έδωσε διπλή εντολή.
Να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα».
Μίλησε για μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης, «που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και τους φίλους και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκπροσωπούμε».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ακόμη πως «αυτή την πεποίθησή μου για την ανάγκη μιας διαδικασίας βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ ταυτόχρονα και με τη στάση μου. Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει» σημείωσε εμφανώς συγκινημένος.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του χωρίς να είναι ο ίδιος υποψήφιος.
Πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες
Πάντως, μέχρι να φτάσουμε στην εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες που μεταξύ άλλων αφορούν συνεδριάσεις κομματικών οργάνων.
Σε πρώτη φάση, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει άμεσα, όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να χαραχτεί ο «οδικός χάρτης» για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Η σειρά θα είναι Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ), μετά η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) ενώ μέχρι τις 6 Ιουλίου, οπότε θα λάβουν χώρα και θα εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή, θα έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη να είναι αυτό που ακούγεται ως το πιο πιθανό.
Το επόμενο βήμα, είναι καθοριστεί ο χρόνος και το περιεχόμενο του συνεδρίου με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει εάν θα πάμε σε γρήγορες διαδικασίες.