Η επόμενη ημέρα δεν θα έχει τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του κόμματος, αλλά η παρουσία του θα αποτελεί, όπως λένε στελέχη κοντά του, εγγύηση για την αποτροπή μιας εσωτερικής δίνης.
Είναι οι στιγμές που ο πολιτικός αρχηγός συνομιλεί με την Ιστορία. Ανεξαρτήτως της συνολικής αποτίμησης του Αλέξη Τσίπρα και του κύκλου του μέσα στον ευρύτερο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της νεότερης εποχής, το πρώτο που καταγράφεται είναι τα νέα δεδομένα που παράγει η παραίτησή του. Και οι νέες μεταβολές που θα απασχολήσουν το προσεχές διάστημα.
Καταρχάς αποκωδικοποιώντας το όλο μήνυμα – δήλωση Τσίπρα στο Ζάππειο, η επόμενη ημέρα δεν θα έχει εκείνον στο τιμόνι του κόμματος αλλά η παρουσία του θα αποτελεί όπως λένε στελέχη κοντά του εγγύηση για την αποτροπή μιας εσωτερικής δίνης. Η απόφαση πάρθηκε από μεριάς του μόλις τις τελευταίες 48 ώρες και σχεδόν κανείς δεν ήταν κοινωνός της.
Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Πότε θα γίνει το κρίσιμο ραντεβού του Σλούκα με τους Αγγελόπουλους
Επίσης, όπως ο ίδιος αποσαφήνισε θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον κυρίαρχο πόλο των διεργασιών του χώρου και μίλησε για την ανάγκη ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ μιας νέας γενιάς. Η απόφαση του εκκινεί εκ των πραγμάτων διαδικασίες στο κόμμα. Στο εν λόγω όμως κόμμα και όχι σε άλλο όπως ήθελε ένα σενάριο μέχρι χθες το πρωί που έκανε λόγο για νέο όνομα, ακύρωση δομών, ένταξη στην ευρωοικογένεια του PES κα.
Συνεδριάσεις οργάνων
Πάμε στο τεχνικό μέρος που βέβαια έχει και πολιτικές διαστάσεις. Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει άμεσα, όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο, ενώ εδώ θα μπει επί τάπητος ο οδικός χάρτης των διαδικασιών.
Η σειρά θα είναι Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ), μετά η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) ενώ μέχρι τις 6 Ιουλίου, οπότε θα λάβουν χώρα και θα εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή, θα έχει εκλέξει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρόεδρο. Οι πιθανότητες δίνουν την Όλγα Γεροβασίλη που έχει άριστη στενή σχέση με τον Τσίπρα αλλά και καλούς διαύλους με τα έτερα ρεύματα.
… και το συνέδριο
Μένει ο χρόνος και το περιεχόμενο του συνεδρίου. Θα είναι διαρκές ή φαστ τρακ; Με τα δεδομένα που είχαμε ως τώρα, πως ο Τσίπρας θα είναι εκ νέου στο τιμόνι δηλαδή, είχε σχηματιστεί η πρώτη αντιπαράθεση εντός της συριζαικής πολυκατοικίας.
Η «Ομπρέλα» ήθελε συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και με χαρακτήρα συζήτησης σε βάθος. Και για την συντριβή αλλά και για την στρατηγική του χώρου. Ξόρκιζε κάθε σενάριο γρήγορου συνεδρίου.
Πιο προεδρικές και πασοκογενείς φωνές τάσσονταν με ένα συνέδριο ταχύτατης ανοικοδόμησης όπου όλες οι κινήσεις θα ανήκαν στον Αλ. Τσίπρα – ακόμη και οι επώδυνες.
Η παραίτησή του όμως στο Ζάππειο, μετέβαλλε τα δεδομένα – είναι στον αέρα και η προγραμματισμένη πανελλαδική και διαδικτυακή συνδιάσκεψη της Ομπρέλας για το Σαββατοκύριακο – και μετατόπισε το κέντρο βάρους κάθε συζήτησης στο νέο πρόσωπο και τους χρόνους των διεργασιών.
Πιεστικές παράμετροι βέβαια είναι οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και το περιεχόμενο της πολεμικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα κυβέρνηση και με την θεσμική του θέση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Οι αυτοδιοικητικές κάλπες και το φάσμα νέας ήττας, κάνουν πολλά εκ των προσώπων που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνουν τις τελευταίες ώρες δεύτερες σκέψεις.