Η Κίνα θέλει να βάλει περισσότερα κράτη στη BRICS για να δημιουργήσει ένα μπλοκ από συμμάχους της, που θα την ισχυροποιήσει ώστε να βλέπει τις ΗΠΑ στα ίσα.
«Αυτός που χτυπάει πρώτος, δείχνει ότι έχει ξεμείνει από επιχειρήματα», λέει μια κινεζική παροιμία. Ο Σι Τζινπίνγκ μπορεί να δέχτηκε τον Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, αφού πρώτα συναντήθηκε με όλη την αμερικανική επιχειρηματική ελίτ, που τον έπεισε να ρίξει νερό στο κρασί του προς όφελος των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν του χαρίστηκε ούτε στο θέμα της Ταϊβάν, ούτε φυσικά όσον αφορά τα κατασκοπευτικά αερόστατα.
Και μπορεί από απροσεξία ή θυμό, ο Τζο Μπάιντεν να έσπευσε να τον χαρακτηρίσει δικτάτορα που δεν ξέρει τι του γίνεται, εκείνος όμως απάντησε επί της ουσίας με μια σιγή… ισχύος που σχετίζεται με την BRICS και την επόμενη μέρα της.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2001, ο τραπεζίτης της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’ Νιλ, δημιούργησε το ακρωνύμιο «BRIC» για ομαδοποιήσει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, που προέβλεψε ότι σύντομα θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
Το 2006, η Goldman Sachs άνοιξε ένα επενδυτικό ταμείο στο ίδιο όνομα για τις αναδυόμενες αυτές δυνάμεις σε συνεχή ανάπτυξη που έγιναν πολιτική οντότητα το 2009,οπότε πραγματοποίησαν την πρώτη τους σύνοδο κορυφής. Έναν χρόνο αργότερα καλωσόρισαν στους κόλπους τους και τη Νότια Αφρική, υπενθυμίζει σχετικό άρθρο του Foreign Policy.
Τα χρόνια της αμφισβήτησης
Τα χρόνια που μεσολάβησαν, οι BRIC(S) πια αμφισβητήθηκαν πολύ. Άλλοι έλεγαν ότι αυτή η σύμπραξη δεν έχει νόημα και σκοπό και κάποιοι έγραφαν κάθε τρεις και λίγο για το άδοξο τέλος τους. Το 2015 η Goldman Sachs έκλεισαν το επενδυτικό ταμείο BRIC (που ποτέ δεν συμπεριέλαβε και τη Νότια Αφρική) λόγω των χαμηλών εσόδων του.