Τζόρτζια Μελόνι: Υπό την πίεση της σκληραίνει η στάση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

Τζόρτζια Μελόνι: Υπό την πίεση της σκληραίνει η στάση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

Μακρόν και Μελόνι αποφάσισαν να συνεργαστούν για το μεταναστευτικό.

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού με την αταλάντευτη στάση της πέρασαν σε πείσμα της γερμανικής κυβέρνησης οι θέσεις της Ιταλίας αναφορικά με το μεταναστευτικό στην ΕΕ με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στα σύνορα της Ένωσης και για το μοίρασμα των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας στην Κίνα: Κόκκινος συναγερμός στο Πεκίνο και για 185 περιφέρειες της χώρας

Η Μελόνι από τη μία επιδίωκε περισσότερες εξουσίες για την απομάκρυνση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο, ενώ το Βερολίνο ανησυχούσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ικανοποιημένη η Μελόνι από την ΕΕ

Αλλά μπροστά στη στάση της Ιταλίας και των κεντροδεξιών – που φάνηκαν πρόθυμοι να συμπράξουν με τη Μελόνι αφήνοντας κατά μέρος τις ενστάσεις που κρατούσαν επί μακρόν απομονωμένη την ακροδεξιά -, αλλά και χωρών με κεντρώες και αριστερές κυβερνήσεις, που συντάχθηκαν με τις απόψεις της Ρώμης στο μεταναστευτικό, όπως η Ολλανδία και η Δανία, η διασπασμένη εσωτερικά κυβέρνηση της Γερμανίας, που ως πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ και μεγαλύτερη οικονομία της παίρνει συχνά αυτό που επιθυμεί στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά έκανε πίσω.

Η Μελόνι έχει κι άλλον ένα λόγο να είναι ικανοποιημένη μετά την πρόσφατη συνάντησή της στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν, όπου οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν από κοινού μετά τις κόντρες κυρίως στο ακανθώδες θέμα του μεταναστευτικού, που δυσχέρανε μέχρι τώρα τις σχέσεις τους.

Μετά τις συνομιλίες τους στο Ελυζέ ο κεντρώος Μακρόν εγκωμίασε «την καλή συνεργασία και το συντονισμό» Γαλλίας και Ιταλίας στο μεταναστευτικό, καθώς «πρέπει να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά το άσυλο και τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη μένοντας πιστοί στις αξίες μας», όπως είπε προσφωνώντας την Ιταλίδα πρωθυπουργό «αγαπητή Τζόρτζια». Δίπλα του, η Μελόνι υποστήριξε τις θέσεις της στο μεταναστευτικό, επιμένοντας και αυτή στην ανάγκη να συνεχίσουν να «εργάζονται μαζί τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Τα βρήκαν Μακρόν και Μελόνι

«Παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, τόσο η Μελόνι όσο και ο Μακρόν συνειδητοποιούν ότι η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να ενεργούν από κοινού. Αυτό συνάδει με τα συμφέροντα των δύο χωρών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιστορικός Μαρκ Λαζάρ, καθηγητής στο Sciences-Po. Αν και στη νέα συμφωνία της ΕΕ για το μεταναστευτικό η Μελόνι δεν πήρε όλα όσα ήθελε, πήρε πάντως πολλά γνωρίζοντας ότι διέθετε μοχλό πίεσης με τους διπλωμάτες να συμφωνούν ότι το deal θα ήταν αδύνατο χωρίς τη συναίνεση της Ιταλίας δεδομένης της μεσογειακής της θέσης και της μεγάλης εισροής αιτούντων άσυλο.

Η Μελόνι είχε επίσης ούριο πολιτικό άνεμο, καθώς οι ακροδεξιοί εταίροι της στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών κέρδιζαν δύναμη και η Ευρώπη έτεινε ευρύτερα προς τα δεξιά. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών με τη δεύτερη θέση του στις πρόσφατες γενικές εκλογές της χώρας μετέχει στον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, η Δανία και τη Σουηδία, δύο σοσιαλδημοκρατικά κράτη, μετακινήθηκαν επίσης προς τα δεξιά – είτε μέσω αναδιαμορφωμένων συνασπισμών είτε μέσω νέας ηγεσίας συνολικά – και σκλήρυναν τη στάση τους στο μεταναστευτικό.

Και στην Ισπανία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox τα πήγε πολύ καλά στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει έτοιμο να μετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό το Λαϊκό Κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Την ίδια ώρα στην Πολωνία το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της χώρας – επίσης στην ομάδα ECR της Μελόνι – προηγείται στις δημοσκοπήσεις, καθώς επιδιώκει να παρατείνει την οκταετή θητεία του στην εξουσία.

Κάποιοι την συγκρίνουν με την Μέρκελ

Η Μελόνι, με άλλα λόγια, δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει τον μανδύα του «αουτσάιντερ», όπως έκανε τον περασμένο Οκτώβριο ενώπιον των Ιταλών βουλευτών, σημειώνει το Politico. Oι οπαδοί της στην Ιταλία την έχουν συγκρίνει καθ’ υπερβολήν με την Άγκελα Μέρκελ. Και μπορεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός να μην είναι η Μέρκελ, ωστόσο, ενώνει τους κάποτε αταίριαστους συντρόφους.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη σύναψη της συμφωνίας για το μεταναστευτικό η Μελόνι βρέθηκε στην Τυνησία – όπου η Ιταλία επιδιώκει να στέλνει τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, ακόμη και αν δεν είναι από εκεί – μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προστατευόμενη της Μέρκελ, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στέλεχος του ευρωπαϊκού κέντρου και της ομάδας Renew Europe.

Η επίσκεψη στην Τυνησία έδειξε την ευρύτερη αποδοχή της Μελόνι όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Προηγουμένως, η Ιταλία της Μελόνι κατατασσόταν ως προς το θέμα αυτό στην ίδια κατηγορία με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Αλλά στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική η Ρώμη απέρριψε τη Βαρσοβία και τη Βουδαπέστη υπέρ των πιο mainstream συντηρητικών και κεντρώων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ