Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών – Στους διασωθέντες ψάχνουν τους διακινητές

Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους: Φόβοι για εκατόμβη νεκρών – Στους διασωθέντες ψάχνουν τους διακινητές

Στους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου εστιάζουν οι αρχές προκειμένου να εντοπίσουν διακινητές

Στο λιμάνι της Καλαμάτας παραμένουν οι περισσότεροι από τους διασωθέντες οι οποίοι σύμφωνα με γιατρούς και εθελοντές που έχουν συνδράμει για βοήθεια βρίσκονται σε κατάσταση σοκ ενώ πολλοί αγωνιούν για τους συγγενείς τους που επέβαιναν στο πλοίο.

Την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, οι διασωθέντες δίνουν κατάθεση για τα όσα συνέβησαν και μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης στη δομή της Μαλακάσας.

Όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί από την τραγωδία ενώ ακόμα οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει τον αριθμό των αγνοουμένων, με τους πρόσφυγες να κάνουν λόγο για 700 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Οι συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και στέλνουν φωτογραφίες σε γιατρούς στο νοσοκομείο της Καλαμάτας προκειμένου να μάθουν νέα τους.

Οι επίσημοι «αριθμοί» του Λιμενικού

Σύμφωνα με πληροφορίες του Λιμενικού ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79 όπως είχε αναφερθεί αρχικά. Από τους διασωθέντες, οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και 10 ανήλικοι, 5 Αιγύπτιοι και 5 Σύροι.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν ο οδηγός του σκάφους βρίσκεται μεταξύ των αγνοούμενων, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ωστόσο σύμφωνα με την μαρτυρία της ακτιβίστριας που πρώτη επικοινώνησε με τους πρόσφυγες πριν το ναυάγιο, φαίνεται πως οι επιβάτες της είπαν ότι ο οδηγός του σκάφους το είχε εγκαταλείψει και έτσι δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Ιταλία καθώς δεν ήξεραν προς τα πού να κινηθούν.

Έρευνες στους διασωθέντες

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έρευνα των αρχών προκειμένου να εντοπίσουν τους διακινητές ανάμεσα στους διασωθέντες, χωρίς να έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποια σύλληψη. Εξάλλου είναι συνήθης τακτική των λιμενικών αρχών μετά από ναυάγια να ερευνούν για διακινητές ανάμεσα σε όσους έχουν διασωθεί, ενώ συνήθως προχωρούν και σε συλλήψεις.

Την ίδια στιγμή ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Οικονόμου αναλαμβάνει την εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων που διενεργούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Στην Καλαμάτα, στο σημείο που διενεργούνται οι έρευνες βρίσκεται και εποπτεύει όλων των διαδικασιών η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Η τραγωδία έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις με δημοσιεύματα στον Τύπο όπου κάνουν λόγο για θάλασσα – νεκροταφείο, ενώ δεν λείπουν και οι αιχμές για τις ενέργειες του λιμενικού που ενώ γνώριζε για την ύπαρξη του πλοίου που ήταν ασφυκτικά γεμάτο με πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρόλαβε το ναυάγιο.

Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της ιταλικής La Republica, που μιλά για αποτυχία των ελληνικών αρχών να επέμβουν, ενώ υποστηρίζει ότι το αλιευτικό με τους εκατοντάδες ανθρώπους είχε αρχίσει «να κατευθύνεται προς τις ακτές της Πελοποννήσου» και να μην χαράζει τελικά πορεία προς τις ακτές της Καλαβρίας.

Και η Le Monde που επικαλείται τον Vincent Cochetel, ειδικό απεσταλμένο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για τη Δύση και τη Κεντρική Μεσόγειο αναφέρει πως τα ελληνικά διασωστικά σκάφη συνοδεύουν τα δουλεμπορικά μέχρι να σιγουρευτούν ότι θα βρεθούν έξω από τα όρια της δικής τους ζώνης ευθύνης διάσωσης.

Στο Σχιστό τα θύματα της τραγωδίας

Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροψίες-νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου και να γίνει προσπάθεια ταυτοποίησης.

Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.

Οι διαστάσεις της τραγωδίας είναι ασύλληπτες και πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ωστόσο ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων με τις μαρτυρίες διασωθέντων μεταναστών για τον αριθμό των παιδιών και των γυναικών που βρίσκονταν στα αμπάρια του μοιραίου αλιευτικού να συγκλονίζουν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, διασωθέντες μετέφεραν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας που τους περιέθαλψαν ότι στα αμπάρια του σκάφους βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ