ΠΑΣΟΚ: Ζητά την κατάργηση του νόμου για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά την κατάργηση του νόμου για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ

«Ο νόμος της Ν.Δ. πρέπει να καταργηθεί και τα μονομελή όργανα να εκλέγονται με άμεση εκλογή από τους καθηγητές», αναφέρει σε ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή την αδυναμία εκλογής εξωτερικών μελών για τα συμβούλια διοίκησης, ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ζητά την κατάργηση του νόμου Κεραμέως για τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ και την ανάδειξη πρύτανη.

Διαβάστε επίσης: Συγχαρητήρια Σαρμά στον Ερντογάν για την επανεκλογή του

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο νόμος αυτός έφερε «απαράδεκτες ομαδοποιήσεις για τον έλεγχο αρχικά της πλειοψηφίας των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί στη συνέχεια η πλήρης σύνθεση». «Η εκλογική διαδικασία είναι ένα τερατούργημα, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των πανεπιστημίων και καταργεί κάθε δημοκρατικό και συλλογικό έλεγχο της διοίκησης», τονίζει.

Ολη η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

«Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου των ΑΕΙ επιβεβαίωσαν προς το χειρότερο τις επιφυλάξεις και την τελική διαφωνία που είχαμε εκφράσει σχετικά με το νόμο Κεραμέως για τη διοίκηση των πανεπιστημίων. Και βεβαίως είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί η απίστευτη αναστάτωση που τελικά προκάλεσε σε όλα τα ιδρύματα τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά!

Με τον πρόσφατο νόμο της Ν.Δ. οι πανεπιστημιακοί καλούνται να εκλέξουν τα εσωτερικά 6 μέλη του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης τα οποία στη συνέχεια θα εκλέξουν τα 5 εξωτερικά. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου που ξεκινάει από τα 4 εσωτερικά μέλη, επιλέγει όλα τα υπόλοιπα μέλη. Και τα 5 εξωτερικά μέλη, και τον πρύτανη, και τους αντιπρυτάνεις αλλά και τους κοσμήτορες. Η ομάδα δηλαδή που θα κερδίσει γίνεται πανίσχυρη.

«Η εκλογική διαδικασία είναι ένα τερατούργημα»

Γι’ αυτό και το αυξημένο ενδιαφέρον και οι μεθοδεύσεις που έχουν ήδη αποτελέσει δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έτσι είδαμε απαράδεκτες ομαδοποιήσεις για τον έλεγχο αρχικά της πλειοψηφίας των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, ώστε να ελεγχθεί στη συνέχεια η πλήρης σύνθεση. Με τον έλεγχο του Συμβουλίου πλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, μια μικρή ομάδα θα έχει υπέρμετρη και ανεξέλεγκτη ισχύ.

Σ’ αυτό τον σκληρό αγώνα ελέγχου από τη μεριά κάθε ομάδας και ανεξάρτητα από προγράμματα, οφείλεται η αδυναμία να εκλεγούν πρυτάνεις, με τον νόμο αυτό, και οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια. Η εκλογική διαδικασία είναι ένα τερατούργημα, αποδιοργανώνει τη λειτουργία των πανεπιστημίων και καταργεί κάθε δημοκρατικό και συλλογικό έλεγχο της διοίκησης.

Ο νόμος της Ν.Δ. πρέπει να καταργηθεί και τα μονομελή όργανα (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορας, Πρόεδρος) να εκλέγονται με άμεση εκλογή από τους καθηγητές και τους υπηρετούντες λέκτορες του ιδρύματος με προγραμματικό λόγο και διαφάνεια.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ