Η συμφωνία σύνδεσης Μαρόκου - Ηνωμένου Βασιλείου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021 και αντικαθιστά, σε διμερές επίπεδο, τη συμφωνία σύνδεσης Μαρόκου – Ε.Ε., εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών
Το Εφετείο του Λονδίνου απέρριψε αμετάκλητα την Πέμπτη 25 Μαΐου έφεση που ασκήθηκε από τη WSC, μια φίλα προσκείμενη στο αυτονομιστικό κίνημα Πολισάριο ΜΚΟ, κατά προηγούμενης απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου σε αίτημά της που αποσκοπούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία σύνδεσης Μαρόκο – Ηνωμένου Βασιλείου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αποτυχημένη προσπάθεια, από τον περασμένο Δεκέμβριο, για εκείνους που επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα του Μαρόκου και για μια ακόμα επιβεβαίωση του κύρους της συμφωνίας σύνδεσης που συνδέει τις δύο χώρες, επ’ωφελεία των πληθυσμών και της ανάπτυξης του συνόλου της μαροκινής επικράτειας.
Σύμφωνα με μαροκινούς και βρετανούς αναλυτές, αυτή η δικαστική απόφαση καταδεικνύει τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες του πραγματικού υποκινητή της διαμάχης για τη μαροκινή Σαχάρα, ο οποίος, παρά τις κακόβουλες ενέργειές του, απέτυχε να πείσει τη βρετανική δικαιοσύνη να επαναξετάσει την εν λόγω εμπορική συμφωνία.
Πόσο μάλλον όταν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο βασιλείων ακολουθούν αυξητική τάση από τη σύναψη της συμφωνίας, με τις διμερείς ροές να κορυφώνονται στα 2,9 δισ. λίρες το 3ο τρίμηνο του 2022, αυξημένες κατά ένα δισεκατομμύριο σε σχέση την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η συμφωνία σύνδεσης Μαρόκου – Ηνωμένου Βασιλείου υπεγράφη στο Λονδίνο στις 26 Οκτωβρίου 2019 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Αποκαθιστά, σε διμερές επίπεδο, όλες τις αμοιβαίες παροχές που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Μαρόκου – Ε.Ε., εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στα δύο βασίλεια να εδραιώσουν μια βιώσιμη δομημένη εταιρική σχέση, προικισμένη με επιχειρησιακά και θεσμοθετημένα μέσα συνεργασίας και με γνώμονα κοινές φιλοδοξίες, συνιστώντας, έτσι, εγγύηση για τις μαροκινές και βρετανικές εταιρείες που συνάπτουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις σε οποιοδήποτε τομέα συνεργασίας.