Ερντογάν: Τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη στην Τουρκία – Τι εκτιμά Αμερικανός αναλυτής

Ερντογάν: Τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη στην Τουρκία – Τι εκτιμά Αμερικανός αναλυτής

Στην ανάλυσή του ο Αμερικανός αναλυτής, Μάικλ Ρούμπιν συγκρίνει τον Τούρκο πρόεδρο με τον Σαντάμ Χουσεΐν, σημειώνοντας πως συναγωνίζεται τους πιο διεφθαρμένους ηγέτες στον κόσμο.

Στις εκλογές στην Τουρκία και στη στάση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφόσον επανεκλεγεί, αναφέρεται ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής για τη Μέση Ανατολή του American Enterprise Institute (ΑΕΙ), σε μία εκτενή του ανάλυση με τίτλο «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για την Τουρκία».

Ο Μάικλ Ρούμπιν στην ανάλυσή του στο 19fortyfive.com, εκτιμά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών και θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία για 25 χρόνια. Μάλιστα επισημαίνει πως οι αναλυτές που βλέπουν με θετική πλευρά τον δεύτερο γύρο, «ξεχνάνε το Ιράν, όπου οι επαναληπτικές εκλογές είναι συνήθεις παρόλο που δεν αποτελούν υπόδειγμα δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης: Με τον δικό του εκρηκτικό συνδυασμό…

Στην ανάλυσή του ο Ρούμπιν συγκρίνει τον Τούρκο πρόεδρο με τον Σαντάμ Χουσεΐν, σημειώνοντας πως συναγωνίζεται τους πιο διεφθαρμένους ηγέτες στον κόσμο και προειδοποιεί την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν για δεύτερη φορά το λάθος που έκαναν στο Ιράκ, εκτιμώντας πως από εδώ και πέρα ο Ερντογάν θα αρχίσει να γίνεται πιο επιθετικός στην πράξη και το μόνο που δεν είναι γνωστό είναι ο στόχος του.

Επί μήνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει συμβουλέψει τόσο τον Λευκό Οίκο, όσο και το Κογκρέσο, να προχωρήσουν ήπια έναντι της Τουρκίας. Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή τη συμβουλή: Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με εκλογές και οποιασδήποτε μορφής εξαναγκασμός ή τιμωρητική αντίδραση θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος του Ερντογάν πριν τις κάλπες του πρώτου γύρου.

Τώρα, εν όψει ενός δεύτερου με προκαθορισμένη έκβαση, είναι η στιγμή να αναπροσαρμοστεί η τακτική αυτή στην πραγματικότητα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένουν έναν δύσκολο δρόμο.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής, «ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ο πιο διεφθαρμένος ηγέτης της Τουρκίας, αλλά συναγωνίζεται με τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιμ Γιονγκ-ουν, Αλί Χαμενεΐ, Μασούντ Μπαρζανί και τον Ιλχάμ Αλίγιεφ ως προς το ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος στον κόσμο. Ξεκίνησε ως πλανόδιος πωλητής. Διεξήγαγε τις αρχικές του εκστρατείες για τη δημαρχία με επίκεντρο την καθαριότητα και έφυγε από αυτό το γραφείο με 13 υποθέσεις διαφθοράς να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του».

«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο»

Μάλιστα ο Ρούμπιν αναφέρει στο άρθρο του στο 19fortyfive.com, ότι έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν από τα Wikileaks κάνουν λόγο για οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει στο όνομά του ο Ερντογάν στην Ελβετία.

«Η βουλευτική ασυλία, του αγόρασε χρόνο και ο έλεγχος του δικαστικού σώματος του προσέφερε μόνιμη ατιμωρησία. Είναι πιθανό ότι με το νεοανακαλυφθέντα αίσθημα ατιμωρησίας, τα φημισμένα ευρήματα υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας και το φυσικό αέριο που λεηλατήθηκε από τα κυπριακά ύδατα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο», συμπληρώνει ο αναλυτής.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο Ρούμπιν «το πρόβλημα δεν είναι η διαφθορά του Ερντογάν, αλλά η οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια η Τουρκία. Ο ίδιος «ισοπέδωσε» την άλλοτε πολλά υποσχόμενη οικονομία της Τουρκίας. Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και το νόμισμα της Τουρκίας στο χείλος της έλλειψης αξίας. Τίποτα στο ιστορικό του Ερντογάν δεν υποδηλώνει έναν άνθρωπο ικανό να αναγνωρίσει, πολλώ δε μάλλον να διορθώσει λάθη του».

Μάλιστα ο Ρούμπιν κάνει μία σύγκριση στη στάση που είχαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη όσον αφορά τον Σαντάμ Χουσεΐν και τις προειδοποιεί να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη στην περίπτωση Ερντογάν.

«Καθώς ο πόλεμος και ο τυχοδιωκτισμός οδήγησαν το Ιράκ σε ένα υπέρογκο χρέος, ο Σαντάμ Χουσεΐν κοίταξε δίπλα -στο πλούσιο Κουβέιτ- για να τον σώσει. Εκ των υστέρων, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες που απέρριψαν τη ρητορική του Σαντάμ και αρνούνταν τη νομιμότητα του Κουβέιτ ή την ιερότητα των συνόρων του ως τυπικές αραβικές «κορόνες» αποδείχθηκαν ανόητοι», αναφέρει ακόμα ο αναλυτής και συμπληρώνει πως όσο ο Ερντογάν κομπορρημονεί ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι πράξεις του θα γίνονται πιο ακραίες.

 Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο στόχος της Τουρκίας

«Το ερώτημα που τίθεται πλέον τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όσο και για την Ευρώπη είναι αν θα πράξουν το ίδιο λάθος δύο φορές: Ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα της Συνθήκης της Λωζάνης. Καθώς η Τουρκική Δημοκρατία πλησιάζει τα εκατό χρόνια από τη δημιουργία της, όχι μόνο η ρητορική του, αλλά και οι πράξεις του θα γίνονται πιο ακραίες. Οι Τούρκοι έχουν τροφοδοτηθεί με μια σταθερή ροή εθνικισμού, αν όχι φασισμού και φυλετικής ανωτερότητας. Η «φούσκα» των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι εξίσου ακραία με της Ρωσίας. Ο τουρκικός λαός είναι προετοιμασμένος τόσο για επιθετικότητα, όσο και για περισπασμό. Το μόνο ερώτημα είναι εάν ο στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ ή η Αρμενία», εξηγεί ο Μάικλ Ρούμπιν.

«Ο Ερντογάν περιφρονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, και η στάση αυτή αναμένεται να οξυνθεί», προσθέτει ο αναλυτής και αναφέρεται στην άποψη του καθηγητή Χένρι Μπάρκλεϊ, ο οποίος σημείωσε πως: «η αγαπημένη εφημερίδα του Ερντογάν είχε τίτλο: Οι κάλπες θα έχουν απάντηση για τον Μπάιντεν».

«Η ικεσία θα ήταν μια κακή στρατηγική, ενδυναμώνοντας περισσότερο τον Ερντογάν. Είναι καιρός ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προετοιμαστούν για την κατασκευασμένη κρίση του Ερντογάν. Είναι πιθανό να κρατήσει ομήρους τους Αμερικανούς για να ταπεινώσει την Αμερική ενώπιον των ψηφοφόρων της και να αποσπάσει παραχωρήσεις, όπως κάνουν η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα», αναφέρει ακόμα ο αναλυτής.

«Για το μεγαλύτερο διάστημα των περασμένων δύο δεκαετιών, οι αναλυτές έχουν προσπαθήσει να καταγράψουν τις αναλογίες. Είναι οι διμερείς δεσμοί του κράτους τόσο κακοί όπως στον Πόλεμο στο Ιράκ ή στην κρίση της Κύπρου», διερωτάται ο Ρούμπιν και καταλήγει πως: «Το απλό γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει πλέον κάποια αναλογία για το πόσο κακοί είναι οι δεσμοί αλλά το πόσο κακοί μπορούν να γίνουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ