Βρυχάται η Άγκυρα για τους S-400 και ξεκαθαρίζει ότι δεν τους στέλνει στην Ουκρανία, μεγαλώνοντας το χάσμα Ουάσιγκτον-Άγκυρας
Τα πυρά του στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πολιτικός και συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Αχμέτ Μπεράτ Τσονκάρ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση να στείλει η Άγκυρα τους S-400 στην Ουκρανία ως επίθεση στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι ελληνικά ρεπορτάζ στα μέσα Μαρτίου έκαναν λόγο για αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας, στο ζήτημα των S-400 δείχνοντας να υποκύπτει στις αμερικανικές πιέσεις.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να διαψεύδεται μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις, τόσο του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Aνάπτυξης και συμπροεδρεύοντος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Αχμέτ Μπεράτ Τσονκάρ (Ahmet Berat Çonkar) όσο και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 8 Μαϊου, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει «διάφορες προσφορές» στην Τουρκία σχετικά με τους S-400. «Έκαναν προτάσεις που αφορούν άμεσα την κυριαρχία μας, όπως να δώσουμε [το σύστημα] κάπου αλλού. Πού είναι η ανεξαρτησία μας, η κυριαρχία μας;» αναρωτήθηκε.
Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτό το «κάπου αλλού», ήταν η Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ είπαν ότι μπορείτε να στείλετε τους S-400 στην Ουκρανία, κι εμείς είπαμε όχι». Ο Τσαβούσογλου, μάλιστα, είπε την Κυριακή 7 Μαϊου ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, ζητώντας μάλιστα πίσω τα χρήματα της Άγκυρας που δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη αεροσκαφών.
«Εξωφρενική» η πρότασή των ΗΠΑ
Στη δήλωση του Τσαβούσογλου ήρθε να προστεθεί και η παρέμβαση του Αχμέτ Μπεράτ Τσονκάρ, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, είπε πως πρόκειται για επίθεση στη κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας του.
«Η Τουρκία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που λαμβάνει τις δικές του στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τα δικά του συμφέροντα. Η Τουρκία δεν είναι αμερικανική Πολιτεία, ούτε κυβερνάται από Αμερικανό κυβερνήτη. Αυτή είναι μια πολύ εξωφρενική, εντελώς απαράδεκτη πρόταση».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κόντρα ήδη από το 2017 με τη Τουρκία όταν αρνήθηκαν να πουλήσουν τους Patriot στην Τουρκία –με τουρκικούς όρους- καθώς η τελευταία ήθελε να αναπτύξει την αεράμυνά της.
Έτσι η Άγκυρα στράφηκε στη Μόσχα η οποία πούλησε του S-400 που θεωρείται από πολλούς αναλυτές που προηγμένο, ευέλικτο και πιο προσιτό από το αμερικανικό σύστημα Patriot-2.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αντιτάχθηκαν στο σχέδιο της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά S-400, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ασύμβατο με τα στρατιωτικά συστήματα του διατλαντικού μπλοκ και θα αποτελούσε απειλή για το πρόγραμμα μυστικότητας F-35 της συμμαχίας.
Είναι μάταιο να μας πιέζουν
Η απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης, αναφέρεται από παρατηρητές ως λόγος για την αυξανόμενη πίεση στην Άγκυρα από τη Δύση.
Ωστόσο «αυτή η πίεση είναι μάταιη», είπε ο Μπεράτ Τσονκάρ. «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη λαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την εξωτερική τους πολιτική και δεν τις συζητούν με την Τουρκία. Φυσικά, η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει μια απόφαση που λήφθηκε εν αγνοία τους».
«Η Τουρκία ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική που βασίζεται στα εθνικά της συμφέροντα και τις προτεραιότητες ασφάλειας» είπε, προσθέτοντας πως η χώρα του «ακολουθεί μόνο τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις που λαμβάνονται μονομερώς από άλλες χώρες δεν είναι δεσμευτικές».
Επιχειρούν νέο πραξικόπημα
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξη στις επικείμενες γενικές εκλογές της χώρας του και επέκρινε τα δυτικά ΜΜΕ για συκοφαντίες.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Στις 3 Μαΐου, ο Σοϊλού προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρούσαν ένα προεδρικό πραξικόπημα κατά τις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016 για το οποίο είχε κατηγορήσει και πάλι τις ΗΠΑ.