Πληρωμές έως και 4 δισ. δολαρίων για λογαριασμούς ενέργειας προς τη Ρωσία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος
Σε αναβολή πληρωμής προς τη Ρωσία προχώρησε η Τουρκία για έναν λογαριασμό φυσικού αερίου του 2024 ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν δύο πηγές σε γνώση του θέματος στο Reuters. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια αναβολή πληρωμής στο πλαίσιο συμφωνίας των δύο πλευρών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και η οποία επιβεβαιώνει την περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, πληρωμές έως και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμούς ενέργειας προς τη Ρωσία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος, ανέφεραν και οι δύο πηγές στο Reuters.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει προηγουμένως γνωστές.
Η Τουρκία, η οποία οδηγείται στις κάλπες την Κυριακή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.
Ανακούφιση από τη συμφωνία
Η συμφωνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου προκαλεί ανακούφιση στην τουρκική πλευρά καθώς η οικονομία της χώρας βιώνει πίεση στα συναλλαγματικά της αποθέματα τα οποία έχουν εξαντληθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Επίσημα μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό», δήλωσε μια από τις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Η πηγή ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καθυστερήσει κι άλλες τέτοιες πληρωμές τους επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.
Τα υπουργεία Ενέργειας της Ρωσίας και της Τουρκίας, και οι αντίστοιχες εταιρείες ενέργειας Gazprom και Botas, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το θέμα.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία και η Μόσχα συμφώνησαν σε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβάλει τις πληρωμές ενέργειας έως ένα ορισμένο ποσό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας έφτασε σε ρεκόρ κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και έως τον Φεβρουάριο είχε εισάγει το 39% του συνόλου των 53,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.
Σύσφιγξη δεσμών
Η συμφωνία υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, και η στενή σχέση που έχουν αναπτύξει οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, τους επιτρέπει να έχουν συχνές συνομιλίες για μια γκάμα θεμάτων που αφορούν από την ενέργεια έως τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Συρία.
Η Τουρκία προσπάθησε να βρει μια ισορροπία στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αντιτιθέμενη στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, παρέχοντας παράλληλα όπλα στο Κίεβο. Η Άγκυρα βοήθησε επίσης στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.
Η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν επίσης συνεργαστεί σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως χάρη στη σχέση μεταξύ των ηγετών τους, βοηθώντας τους να βρουν λύσεις στη Λιβύη, τη Συρία και μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν ως επί το πλείστον τις αντίπαλες πλευρές.
Πιο πρόσφατα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom κατασκεύασε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 4.800 μεγαβάτ (MW). Ο Ερντογάν πρότεινε προηγουμένως περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.
Οι αυξανόμενες σχέσεις των δύο κρατών έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία στη Δύση και φόβους ότι η Τουρκία απομακρυνόταν από τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα απάντησε ότι παραμένει πιστή στο ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει την ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις της.
Πηγή: Ot.gr