Νέες θεωρίες για τη δολοφονία του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι, μετά από 60 χρόνια.
Σχεδόν εξήντα χρόνια από τη δολοφονία του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κένεντι στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963, οι θεωρίες για μία ευρύτερη συνωμοσία πίσω από την εκτέλεσή του με εμπλοκή ακόμα και της CIA, εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Τελευταίος που επανέλαβε τη θεωρία συνωμοσίας ότι η CIA είναι πίσω από τη δολοφονία, ο ανιψιός του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ, και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ.
Σε συνέντευξή του τον ραδιοφωνικό σταθμό WABC, υποστήριξε ότι υπάρχουν «συντριπτικά στοιχεία ότι η CIA είχε εμπλοκή στη δολοφονία αλλά και στη συγκάλυψη» και ισχυρίστηκε ότι «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, η υπηρεσία ήταν υπεύθυνη».
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είναι γνωστός για απόψεις που έχουν να κάνουν με συνωμοσιολογικό περιεχόμενο καθώς ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και είχε αναφερθεί σε ψευδείς ισχυρισμούς για τους κινδύνους από τα εμβόλια του κοροναϊού.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο βιβιλίο του Τζέιμς Ντάγκλας «JFK and the Unspeakable», ως το καλύτερο ντοκουμέντο, που αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής της CIA.
Πάντως η υπηρεσία αναφέρθηκε με άρθρο της στους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς».
Η επίσημη έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη δολοφονία, η Έκθεση της Επιτροπής Γουόρεν του 1964, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβλαντ έδρασε μόνος του και ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να τον συνδέουν με μία ευρύτερη συνωμοσία.
Έχει επαναλάβει τον ισχυρισμό και κατά το παρελθόν
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κένεντι Τζούνιορ έχει υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι πίσω από τη δολοφονία του θείου του είναι η CIA.
Πέρυσι σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, είχε υποστηρίξει τη θεωρία ότι ο Όσβαλντ ήταν ένα «εργαλείο της CIA», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο «The Megyn Kelly Show».
Επίσης είχε κάνει retweet ένα βίντεο με τον πρώην παρουσιαστή του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος εξέφραζε την άποψή του για την υποτιθέμενη εμπλοκή της CIA και είχε γράψει στη λεζάντα: «Το πιο θαρραλέο δελτίο ειδήσεων εδώ και 60 χρόνια. Η δολοφονία του θεία μου από τη CIA ήταν ένα πετυχημένο πραξικόπημα από το οποίο η δημοκρατία μας δεν έχει επανέλθει».
The most courageous newscast in 60 years. The CIA’s murder of my uncle was a successful coup d’état from which our democracy has never recovered. @TuckerCarlson https://t.co/qJ1sUdhe4t
— Robert F. Kennedy Jr (@RobertKennedyJr) December 17, 2022
Τι βρήκαν ερευνητές
Ερευνητές που εξέτασαν τη δολοφονία του Τζον Κένεντι πέρυσι είχαν ισχυριστεί πως είχαν βρει στοιχεία που αποκαλύπτουν εμπλοκή του Όσβαλντ σε μία επιχείρηση της CIA μερικούς μήνες πριν τον πυροβολισμό που σκότωσε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Τζέφερσον Μόρλει ένας ειδικός πάνω στη δολοφονία του Κένεντι στο Ίδρυμα Mary Ferrell, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι δικηγόροι του ιδρύματος έχουν βρει έγγραφα που δείχνουν ότι «η CIA γνώριζε πολλά περισσότερα για τον μοναχικό εκτελεστή από όσα παραδέχεται ακόμα και σήμερα».
Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός ήρθε έναν μήνα πριν τα Εθνικά Αρχεία αποκαλύψουν χιλιάδες αρχεία τα οποία προηγουμένως είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα και περισυνελέγησαν στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας για τη δολοφονία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών δεν πιστεύει ότι η Επιτροπή Γουόρεν βρήκε πως ο Όσβαλντ δεν λειτούργησε μόνος του.
Η CIA με σειρά δηλώσεων έχει αναφέρει ότι οι περισσότερες καταχωρήσεις της που εκδόθηκαν, όπως και οι τελευταίες μετά τη δολοφονία του Κένεντι «δεν αλλάζουν το ιστορικό αρχείο και δεν έχουν σχέση με την εκτέλεση ή με την έρευνα».
«Επίσης δεν έχουμε γνώση με για έγγραφα που να δείχνουν κάποια άμεση σχέση με τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και τα οποία να μην είναι κομμάτι αυτής της συλλογής», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Επίθεση στον Μπάιντεν
Στη συνέντευξή του στο WABC, ο Κένεντι επίσης υποστήριξε ότι υπάρχουν «ουσιαστικές διαφορές» μεταξύ του ίδιου και του «στενού και προσωπικού του φίλου», Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο είναι αντίπαλοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Συγκεκριμένα υποστήριξε πως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επιτρέψει μία εξωτερική πολιτική που υπαγορεύεται από την ίδια νεοσυντηρητική ιδεολογία που έριξε τη χώρα στον πόλεμο στο Ιράκ, την οποία συνέκρινε με τον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία.
«Νιώθω σαν η χώρα μου και το κόμμα μου να έχουν κλαπεί και νιώθω ότι χρειάζεται να μιλήσω ενάντια σε αυτό», είπε. Ακόμα περίγραψε την πολιτική Μπάιντεν στην «επέκταση» του πολέμου στην Ουκρανία για την επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη ως «άστοχη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη».
«Πήγαμε εκεί σε μία ανθρωπιστική αποστολή, όπως έλεγαν και πλέον η αποστολή έχει αλλάξει σε μία ευρύτερη αποστολή να εξαλείψουμε τον ρωσικό στρατό. Παίζουμε τον ρόλο του γεωπολιτικού πληρεξούσιου των Ουκρανών στον πόλεμο με τη Ρωσία, όπου θυσιάζονται οι ζωές των Ουκρανών».
Επίσης επιτέθηκε στα lockadown και στις πολιτικές διεξήγαγαν έναν πόλεμο εναντίον των Αμερικανών της μεσαίας τάξης και ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει το «κόμμα των μεγάλων επιχειρήσεων».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό συμφώνησε σε «κλειστά σύνορα» αλλά και σε επέκταση της νόμιμης μετανάστευσης. «Δεν είναι ρατσιστικό ή σκληρό να λες ότι χρειάζεται να κλείσουμε τα σύνορά μας και να έχουμε μία ομαλή μεταναστευτική πολιτική», προσέθεσε.