Εκλογές: Με παροχές και το «φόβητρο» του 2015 ο Μητσοτάκης – Με «Αλλαγή» και κάθαρση ο Τσίπρας

Εκλογές: Με παροχές και το «φόβητρο» του 2015 ο Μητσοτάκης – Με «Αλλαγή» και κάθαρση ο Τσίπρας

Με υποσχέσεις, ατάκες και... ΤικΤοκ «φουντώνει» η πολιτική αντιπαράθεση για τις εκλογές

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές των κομμάτων λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι δύο «μονομάχοι» της εξουσίας, πέρα από προγράμματα και υποσχέσεις, κάνουν ό,τι γινόταν πάντα στις εκλογικές αναμετρήσεις: συγκρίσεις.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πήρε την «πάσα» που δεν του έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κραδαίνοντας το «φόβητρο» της επιστροφής στα μνημόνια, με… μπόλικη δόση καταστροφολογίας, παρουσιάζει το έργο της δικής του τετραετίας και υπόσχεται ακόμα καλύτερα και περισσότερα για την επόμενη.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με το επιχείρημα «τώρα ξέρουμε», δεσμεύεται για «Αλλαγή», κοινωνική δικαιοσύνη και κάθαρση.

Και μέσα σε όλα, «επέστρεψε» και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κουβέντα – που αν τους έβλεπε πάνω σε κάτι εξεδρούλες, στη μέση του κόσμου, έξω από καφενεία, δρομάκια και πλατείες, θα τους «κόλλαγε στη μούρη» τις δικές του «λαοθάλασσες» – με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα και τον Μητσοτάκη να φεύγει από το 2015 και να… φθάνει στο 1981, για να πει ότι εκείνος μιλάει για την Ελλάδα του 2023, σε αντίθεση με την «κεντροαριστερή πολυκατοικία».

Εδώ που τα λέμε, πάντως, δεν έχει αφήσει σύνθημα για σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας. Μετά τον Ανδρέα, πέρασε στον υιό, Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως το δίλημμα των εκλογών είναι ένα: «Αλλάζουμε ή συνεχίζουμε να βουλιάζουμε» – ένα από τα κλασικά συνθήματα του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, πάντως, «μοιράζουν» χρήμα αφειδώς, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακοινώνει πρόσθετες παροχές στο «παρά πέντε» των εκλογών, και τον πολιτικό του αντίπαλο να τον κατηγορεί ότι «διορθώνει» το «ανεπαρκές» του πρόγραμμα του, που έχει καταντήσει «ράβε – ξήλωνε».

Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς κατηγορεί την Κουμουνδούρου ότι με το δικό της πρόγραμμα θα ρίξει τη χώρα «στα βράχια», ανακατεύοντας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – το οποίο, μάλλον, ουδεμία σχέση έχει με την κοστολόγηση των οικονομικών παροχών Τσίπρα.

Και φυσικά, πέρα από τις παροχές, τις υποσχέσεις και τις συγκρίσεις, η «ατάκα» και οι αστεϊσμοί δίνουν και παίρνουν, αφού κερδίζουν – αν όχι τις εντυπώσεις – τουλάχιστον μπόλικο χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Στο μεταξύ, οι δημοσκοπήσεις έχουν επιστρέψει σε εποχές προ Τεμπών, δίνοντας προβάδισμα στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να πέφτει, πάντως, από τα επίσης «ανεβασμένα» ποσοστά του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η οργή των νέων για τα Τέμπη μεταφράζεται σε ψήφο

Την ίδια ώρα, όμως, ένας αστάθμητος παράγοντας και για τους δύο διεκδικητές της εξουσίας είναι η νέα γενιά και ειδικότερα οι νέοι ψηφοφόροι, που υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο.

Και οι νέοι, μετά τα Τέμπη, αισθάνονται οργή, απελπισία και ντροπή, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Αποδίδουν πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα, αποδοκιμάζουν την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και δηλώνουν σε ποσοστό 82,1% ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές.

Και παρότι δεν υπάρχουν δημοσκοπικά στοιχεία για την ψήφο τους, είναι προφανές από την έρευνα ότι αποδέκτης δεν θα είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ η αριστερόστροφη τοποθέτησή τους δεν σημαίνει κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο… εκλεκτός της «καρδιάς» τους.

Σύμφωνα με την έρευνα του Eteron – Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, με τίτλο «Η Νέα Γενιά μετά τα Τέμπη»:

–  Η οργή (43,7%) είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθουν οι νέοι και οι νέες, ενάμιση μήνα μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ακολουθεί η απελπισία (19,7%) και το αίσθημα της ντροπής (17,4%).

–  Η νέα γενιά δεν αποδέχεται ότι η ευθύνη για το δυστύχημα περιορίζεται σε λάθος του σταθμάρχη, αλλά αποδίδει πολιτικές ευθύνες. Το 59,5% απαντά ότι την ευθύνη φέρει η τωρινή κυβέρνηση, το 58,3% όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μόλις το 13,1% απαντά ότι ο σταθμάρχης φέρει κυρίως την ευθύνη.

Θα ψηφίσουν στις εκλογές, αλλά τι;

Επιπλέον, από τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύεται μια αριστερόστροφη τοποθέτηση των νέων, ενώ ο νεοφιλελευθερισμός καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας (4,3%).

Την ίδια στιγμή, όμως, το 22,2% απαντά «καμία ιδεολογία, πιστεύω στο άτομο», ενώ ένα 19,3% συγκεντρώνει το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Και το σημαντικότερο, σε αντίθεση με όσους πίστευαν πως η αντίδρασή τους θα ήταν η αποχή, το 82,1% των νέων δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μάλιστα, το 77,5% σκοπεύει να ψηφίσει και σε ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις προσεχείς εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ