Εκλογές στην Τουρκία: Σταθερά μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία: Σταθερά μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου

Σε 12 από τις 15 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τις προεδρικές εκλογές κερδίζει ο Κιλιτσντάρογλου

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητή τον υποψήφιο πρόεδρο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον β’ γύρο της αναμέτρησης. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά, προσπαθώντας να συσπειρώσει το εθνικιστικό κομμάτι των Τούρκων και τέλος εγκαινιάζει συνεχώς υποδομές και εξοπλισμό, θέλοντας να δείξει το έργο που έχει γίνει κατά την διάρκεια της θητείας του.

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να πλήξει τον Τούρκο πρόεδρο μέσω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της έλλειψης δημοκρατίας, αλλά και των προβλημάτων που προκάλεσαν την απώλεια πολλών ατόμων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Ως προς την δημοκρατία, τονίζει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο, ενώ ο τελικός του στόχος είναι η συνολική συνταγματική μεταρρύθμιση και αλλάγη του ισχύοντος πολιτεύματος.

Σαφές προβάδισμα καταγράφει ο Κιλιτσντάρογλου

Την πλάτη του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βλέπει ο Ερντογάν με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας ORC Researce, ο Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 48%, έναντι 44,6% του Ερντογάν 42,4%, ενώ οι ανεξάρτητοι Ιντζέ και Ογάν λαμβάνουν 4,3% και 3,1% αντίστοιχα.

Η διαφορά Κιλιτσντάρογλου – Ερντογάν αγγίζει τις 3,4%, με την «ψαλίδα» να κλείνει, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρείας που 7 μονάδες χώριζαν τους δύο κορυφαίους διεκδικητές του προεδρικού θώκου.

Με βάση αυτά τα νούμερα θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει Β΄ γύρος εκλογών, αν και σοβαροί δημοσκόποι στην Τουρκία υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρξει νικητής από την Α’ Κυριακή, με μια πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στους βασικούς αντιπάλους, με ψήφους που θα επαναμετρώνται μία προς μία.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ArtıBir επίσης, εμφανίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατεί και στους δύο γύρους των εκλογών, επικρατώντας του Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα με 49.4% έναντι 43.7%, ενώ στον Β’ γύρο με 53.6% έναντι 46.4% του Ερντογάν.

Τέλος στην δημοσκόπηση της Αρτίμπιρ που δημοσιεύτηκε, γίνεται πρόβλεψη για επικράτηση Κιλιτσντάρογλου και στους δύο γύρους. Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο προβλέπει τον Κιλιντσάρογλου να συγκεντρώνει 49.4% έναντι 43.7% του νυν Τούρκου προέδρου, ενώ στον δεύτερο γύρο γίνεται πρόβλεψη για 53.6% έναντι 46.4% του Ερντογάν. 

Κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά ο Ερντογάν

Μετά την επαναφορά της Γαλάζιας Πατρίδας στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΡ, ένας ένας οι υπουργοί συνεχίζουν τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, λέγοντας πως διεκδικούν την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, το αεροπλανοφόρο «Anadolu» έφτασε και αγκυροβόλησε στη Σμύρνη όπου θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές. Ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει πως με την κίνηση αυτή, «θα σταλεί μήνυμα εκεί που πρέπει».

Ακόμη, έμμεση απάντηση σε όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το φόρουμ των Δελφών έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επαναφέροντας την προκλητική θέση περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. «Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο.

Από αυτή την άποψη, υπάρχουν κάποιες αμφιταλαντεύσεις στον γείτονά μας. Περιμένουμε με ελπίδα ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει από αυτή την άποψη . Όπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο».

Βασικό επιχείρημα του Ερντογάν η αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού

Το αφήγημα του Ερντογάν είναι η παρουσίαση του εργού που έχει κάνει κατά την διάρκεια της θητείας του, ζητώντας την εντολή από τον λαό να συνεχίσει. Μάλιστα, σε μία από τις ομιλίες του αναφέρθηκε στα οπλικά συστήματα της Τουρκίας, ενώ κάνει νέες αναφορές στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ακόμη, ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του, έκανε εκτενή αναφορά σε όσα έχει καταφέρει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, επικεντρώνοντας στα οπλικά συστήματα: «Αν θέλετε, ας θυμηθούμε μαζί σε ποιο σημείο ήταν η χώρα και σε ποιο σημείο τη φέραμε σε 21 χρόνια. Το έργο 100 ετών το προλάβαμε σε 20 χρόνια.

Κατασκευάσαμε, το εθνικό αυτοκίνητο μας, το ΤΟGG, τα δικά μας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Αkinci, το εθνικό άρμα μάχης, το εθνικό ελικόπτερο, τα εθνικά μας όπλα, τα εθνικά μας υποβρύχια, το εθνικό μας μαχητικό, το εθνικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος, το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma, τα εθνικά συστήματα αεράμυνας, το πρώτο πλοίο πληροφοριών Ufuk και το πρώτο πλοίο μη επανδρωμένων αεροσκαφών TCG Anadolu».

Παράλληλα, κάνει αναφορά ξανά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Την Τουρκία την κάναμε το κέντρο της διπλωματίας. Πετύχαμε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Και υπογράψαμε τις συμφωνίες για ΑΟΖ με ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽και Λιβύη». 

Μικρό καλάθι κρατά η Δύση αν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Bloomberg, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι αν χάσει ο Ερντογάν, οι δυτικοί ηγέτες δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλες προσδοκίες αναφορικά με τον Κιλιτνστάρογλου. Ο πρώτος λόγος είναι ότι συμμερίζεται σε διαφορετικούς τομείς τις πολιτικές απόψεις του Τούρκου προέδρου, οι οποίες αποκλίνουν από εκείνες της Δύσης.

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου θα προτιμήσει να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο από την εκλογική νίκη σε εσωτερικές προτεραιότητες, όπως η απελευθέρωση των κρατουμένων, η αποδέσμευση των ΜΜΕ από τον κρατικό έλεγχο, η μείωση του πληθωρισμού, η διάσωση της τουρκικής λίρας και τα μέτρα ανοικοδόμησης μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου τον Φεβρουάριο.

Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ, μπορεί να περιμένει από μια προεδρία Κιλιτσντάρογλου την άρση του βέτο της Άγκυρας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, κάτι άλλωστε, που έχει δεσμευτεί να κάνει η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Τι μέλλει γενέσθαι με S- 400 και Συρία

Ως προς τις ανησυχίες της Δύσεις, είναι αδύνατο ο Κιλιτσντάρογλου να κάνει πίσω αναφορικά με τους S-400, την αγορά των οποίων από τη Ρωσία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Ο ίδιος έχει τονίσει ότι θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Άγκυρας και βασικό προμηθευτή ενέργειας.

Μια υπαναχώρηση στο θέμα των S-400 θα προκαλούσε τριγμούς στις σχέσεις με το Κρεμλίνο και για τον ίδιο λόγο η Δύση δεν θα πρέπει να περιμένει από μια κυβέρνηση Κιλιτσντάρογλου να μετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κι όπως ο Ερντογάν, ο Κιλιτνστάρογλου θα υποστηρίξει ότι η χώρα του μπορεί να παίξει πιο χρήσιμο ρόλο μεσολαβώντας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και την ειρηνική διευθέτηση του ουκρανικού.

Αλλά και στο συριακό ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να απογοητεύσει τη Δύση, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών που τη βοήθησαν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS και τις οποίες και η τουρκική αντιπολίτευση θεωρεί υπαρξιακή απειλή για την Άγκυρα, ειδικά λόγω της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ. Ο Κιλιτστντάρογλου έχει υποσχεθεί να θέσει σε νέα βάση τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, «αλλά» – καταλήγει το Bloomberg – «ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Άγκυρα, οι προτεραιότητές της θα είναι διαφορετικές από εκείνες της Ουάσιγκτον ή των Βρυξελλών». 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ