Τουρκία: Μισές απειλές με το «Ανατολού»

Τουρκία: Μισές απειλές με το «Ανατολού»

Πώς ο Ερντογάν βάζει στο προεκλογικό παιχνίδι και το νέο τουρκικό πολεμικό πλοίο που διαφημίζεται ως αεροπλανοφόρο, αλλά είναι ελικοπτεροφόρο

Πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς ο Ερντογάν για να κερδίσει εκλογικούς πόντους μάς απειλούσε με τον πύραυλο Tayfun που μπορεί, όπως έλεγε, να πλήξει μια νύχτα ξαφνικά την Αθήνα. Μετά τους σεισμούς και το «Ευχαριστώ, Ελλάδα» του τούρκου προέδρου για την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια που προσφέραμε στους σεισμόπληκτους ο Ερντογάν επαναφέρει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αφήνει υπονοούμενα για το «αεροπλανοφόρο», όπως επιμένει να το ονομάζει, «Ανατολού».

Τη μια φορά λέει ότι το «θα κάνει με αυτό τη Γαλάζια Πατρίδα να… δονείται», την άλλη ότι θα το στείλει στη Σμύρνη (δηλαδή στο Αιγαίο), ή ότι θα το στείλει στη Λιβύη, με βάση  το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Αγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Βεβαίως οι έλληνες επιτελείς είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν κάθε απειλή στα σοβαρά, όσο περίεργη κι αν είναι. Μπορεί στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους να σημειώνουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει 30 αεροπλανοφόρα και τα 30 αβύθιστα και σε αυτά μπορούμε να βάλουμε ό,τι οπλισμό θέλουμε», ωστόσο παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου με πολλή προσοχή γνωρίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στην πρώτη ατζέντα τόσο του Ερντογάν, όσο και των αντιπάλων του.

Για τη μεταφορά UAV

Στην πραγματικότητα το «Ανατολού» (που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια των Ισπανών) δεν είναι αεροπλανοφόρο. Για αεροπλανοφόρο το σχεδίαζαν αλλά δεν τους βγήκε. Ναι, μεν είναι, όπως το παρουσιάζει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία ως το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας (όταν και όποτε όμως καταστεί μάχιμο), με 1.300 άνδρες και το πρώτο στον κόσμο που θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), αλλά αεροπλανοφόρο δεν είναι. Θα μεταφέρει επίσης και ελικόπτερα Black Hawk. Κάτι παρόμοιο, όμως κάπως πιο εξελιγμένο, έχουν και οι Αιγύπτιοι, το «Μιστράλ», το οποίο κατασκεύασαν οι Γάλλοι μετά από παραγγελία των Ρώσων, αλλά έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι διεθνείς σχέσεις το πούλησαν στους Αιγύπτιους. Εν πάσει περιπτώσει με αυτό το ογκωδέστατο πλοίο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έκαναν πολλές φορές ασκήσεις συνεκπαίδευσης, και γνωρίζουν πλήρως τις δυνατότητές του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ