«Είχα μακρά και σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από μήνες πιέσεων από το Κίεβο για μια τέτοια συνομιλία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος συζήτησε τρόπους μιας «πιθανής συνεργασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα, Τετάρτη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Διαβάστε επίσης: Oλυμπιακός – Γιαντράν Σπλιτ 10-7: Παραμένουν «ζωντανοί» στο… κυνήγι της δεύτερης θέσης οι ερυθρόλευκοι
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εις βάρος εδαφικών συμβιβασμών», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το κείμενο απομαγνητοφώνησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας, κείμενο που αναρτήθηκε στο Telegram.
«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί εντός των συνόρων του 1991», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Είχα μακρά και σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μια «ισχυρή ώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» ανάμεσα στο Κίεβο και στο Πεκίνο.
H Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη επιδιώκοντας την ειρήνη
Ο Σι είπε στον Ζελένσκι πως η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη επιδιώκοντας την ειρήνη, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Σι, ο πιο ισχυρός παγκόσμιος ηγέτης που απέφυγε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Από τον Φεβρουάριο προωθεί ένα σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο υποδέχθηκε με επιφυλάξεις η Δύση αλλά καλωσόρισε το Κίεβο.
Η Κίνα θα επικεντρωθεί στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και θα καταβάλει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό, είπε ο Σι στον Ζελένσκι, όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.
«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπεύθυνη μεγάλη χώρα, δεν θα κάνουμε στην άκρη, ούτε θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον να προσπαθήσουμε να έχουμε κέρδος από αυτό», είπε ο Σι.
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών κράτησε «σχεδόν μία ώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σέρχιι Νικιφόροφ.
Πριν από λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό του 57χρονου πρώην υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών, Πάβλο Ριαμπίκιν ως πρεσβευτή του Κιέβου στο Πεκίνο, θέση που παρέμενε κενή από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και πολύ καιρό από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία προκειμένου να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.
Στις αρχές Απριλίου, ο Κινέζος πρόεδρος είπε πως ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη από τον Σι να συναντηθεί ή να μιλήσει μαζί του, όπως και μετά την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.
Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τηλεφωνική επικοινωνία Σι-Ζελένσκι
Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τηλεφωνική επικοινωνία Σι-Ζελένσκι, αλλά είπε πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η τηλεφωνική συνδιάλεξη είναι «καλό πράγμα», αλλά αναφορικά με το αν θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική κίνηση προς την κατεύθυνση της ειρήνης, «δεν πιστεύω ότι το γνωρίζουμε αυτό ακόμη».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως σημειώνει την προθυμία της Κίνας να δεσμευτεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Σημειώνουμε την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ