Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού Θανάση Κοντάρη που παραιτήθηκε από τη Σέριφο

Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού Θανάση Κοντάρη που παραιτήθηκε από τη Σέριφο

Ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης που έφυγε από τη Σουηδία, ήρθε στη Σέριφο, αλλά δεν άντεξε το διαλυμένο σύστημα υγείας

Είναι από τις ιστορίες που δεν παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα, αλλά που συγκλονίζουν όταν συμβαίνουν. Ο λόγος για τον Θανάση Κοντάρη, τον γιατρό που παραιτήθηκε από το Κέντρο Υγείας της Σερίφου, και με μια συγκλονιστική ανάρτηση παρουσίασε τα κακώς κείμενα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Θανάσης Κοντάρης, ο οποίος το 2018 πήγε κόντρα στο ρεύμα του brain drain, άφησε τη Σουηδία που εργαζόταν κι επέστρεψε στην Ελλάδα γιατί ήθελε να προσφέρει στην πατρίδα του.

Επέλεξε το αγαπημένο του μέρος, τη Σέριφο, για να υπηρετήσει τους κατοίκους του μικρού αυτού νησιού.

Διαβάστε επίσης: Ο Θρύλος και η Βραζιλία του Πελέ: Όλοι υποκλίνονται στον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα

Αντεξε 4 χρόνια ο γιατρός που σπούδασε στην Πάτρα, πήγε στη Σουηδία με το οργανωμένο σύστημα υγείας, εργαζόταν με υψηλές αμοιβές αλλά θέλησε να έρθει στην Ελλάδα με πολύ λιγότερα.

«Η προσπάθεια είναι όσο γίνεται να διορθώσουμε την αδικία που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών Κυκλάδων στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας. Παραδείγματος χάριν, ένας ασθενής με έμφραγμα στη Σέριφο θα έρθει σε επαφή με καρδιολόγο 18 με 20 ώρες μετά το έμφραγμα. Δεν τα έχω καταφέρει λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω της πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας στο νησί. Αλλο είναι να πρέπει να φροντίσεις για 1.250 κατοίκους και άλλο για 12.000 άτομα –κάτοικοι και επισκέπτες– το καλοκαίρι. Εάν οι ντόπιοι είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αθηναίους τον χειμώνα σε ό,τι αφορά την περίθαλψή τους, το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται αφού με το ίδιο υγειονομικό προσωπικό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα περιστατικά».

Αυτά έγραφε σε ανάρτησή του ο Κόνταρης, αλλά… ποιος τον άκουγε. Τα νησιά και οι κάτοικοί τους είναι ενός… κατώτερου θεού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 το όνομα του γιατρού ήρθε ξανά στην επιφάνεια γιατί κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν ΕΔΕ εναντίον του επειδή ζήτησε «να αυτοοργανώσουν το ιατρείο του νησιού με φάρμακα και αναλώσιμα υλικά για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο τότε Υπουργός Υγειάς Παύλος Πολάκης μετά το σάλο που προκλήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρενέβησε σε ένα από αυτά και με την ανάρτησή του ξεκαθάρισε τη θέση του Υπουργείου.

«Απο το πρωί κυκλοφορεί και αναπαράγεται μια αναρτηση ενός καλού νεαρού συναδέλφου του Μανωλη του Φραγκακη για ενα γιατρο στη Σέριφο που κλήθηκε σε ΕΔΕ απο τη δεύτερη ΥΠΕ .

Εχω απαντήσει στην αναρτηση ,ομως εδώ θα βάλω την αναρτηση της Ολγας Ιορδανιδου της διοικήτριας της 2ης ΥΠε (Aika Iordanidou) Διπλα σου Ολγα…
«ΠΕΡΙ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΙΝΩΝ Δυσκολευτηκα να βρω την άκρη του νήματος γι αυτό το κείμενο που ακολουθεί. Καθώς αφορμή για την συγγραφή του στάθηκαν διάφορες αναρτήσεις που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες για το ιατρειο της Σεριφου και τον συνάδελφο που υπηρετεί εκει. Και σκέφτομαι..Πόσο σημαντικό είναι να κάνει ο κάθε ένας από εμάς οσο καλυτερα μπορεί την δουλειά του. Και πόσο τυχερή είμαι που συνεργάζομαι στην υπηρεσία με περίπου 100 ανθρώπους που κάνουν οσο καλυτερα μπορούν την δουλειά τους. Στα όρια τους συχνά. Διαθέσιμοι μέχρι αργά το βράδυ αν χρειαστεί. Κάποιοι και Σάββατα και Κυριακές. Χωρίς επιπλέον αμοιβή. Με πάθος,, με πείσμα, με κούραση, με θλίψη, με απελπισία. Άνθρωποι καθημερινοί. Αθέατοι. Που δεν βγάζουν δελτία τύπου με το παραμικρό. Που δεν τους γνωρίζει κανείς. Που δεν ειναι ήρωες. ..Η μήπως είναι. Μήπως είναι ακριβώς οι ήρωες που χρειάζεται η χώρα μας. Οι ήρωες της καθημερινότητας. Που κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Και που αν τους ερθει αιτημα για προμήθεια εξοπλισμού, φαρμάκων, χαρτιού, κλπ για το Ιατρειο της Σεριφου θα το διεκπεραιώσουν οπως ολα τα αλλα γιατι αυτή είναι η δουλειά τους. Και δεν θα το κάνουν θέμα. Θα σεβαστούν τις διαδικασίες. Γιατί τους έχω πείσει πια. Πώς ο σεβασμός στις διαδικασίες ίσως και να είναι πράξη επαναστατική. Όπως και η ταπεινότητα επίσης. ΥΓ.Δεν υπήρξε ποτέ αιτημα απο τον ιατρό της Σεριφου που δεν ικανοποιήθηκε και που αφορούσε εξοπλισμό και αναλώσιμα του ιατρείου. Στις πιθανές ελλείψεις που υπάρχουν παντού και προέκυψαν απο μια μακροχρόνια και στοχευμένη απαξίωση του ΕΣΥ απαντάμε με ατέλειωτη δουλειά και πολιτική επιλογή για να τις καλύψουμε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν κοινοποιούμε λίστα υλικών ζητώντας από τους πολίτες να συνδράμουν για να τα αγοράσουμε. Ο προϋπολογισμός της ΥΠΕ ειναι υπεραρκετος για να ανταποκριθεί στα αιτήματα. Και έχει φροντίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γι αυτό. Από επιλογή. Πολιτικη»

ΥΓ δικό μου :ειμαςτε και με το Μανωλη και με το θαναςη (το γιατρο της Σερίφου) απο την ίδια μεριά του ποταμού…θα συνεννοηθούμε στο τελος ….όσο δύσκολο κι αν ειναι αυτο μερικές φορές στην ΑΡΙΣΤΕΡΑ ..

Ακολούθησε ο διαδικτυακός διάλογος του Υπουργού Υγείας και του Πατρινού γιατρού .  

Ο εμβολιασμός

Την περίοδο της πανδημίας η Σέριφος πέτυχε κάτι μοναδικό χάρη σ’ αυτόν τον γιατρό. Ηταν το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα πουν ξεκίνησε να εμβολιάζει υγιείς μόνιμους κατοίκους ηλικίας 18-59, από την Πέμπτη 1/04.

Μέχρι τότε αυτό είχε συμβεί μόνο στα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων, τα οποία εμβολιάστηκαν οριζοντίως.

ο γιατρός Αθανάσιος Κοντάρης, ανακοίνωσε στη σελίδα του στο Facebook:

«ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ

Το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο στην Ελλάδα που εμβολιάζει υγιή πληθυσμό ηλικίας 18 έως 59 ετών!

Με εξαίρεση τα μικρά νησιά, με πληθυσμό κάτω των 1000 κατοίκων, τα οποία εμβολιάστηκαν οριζοντίως, δηλαδή όλοι οι κάτοικοι ανεξαρτήτως ηλικίας, ξεκινάμε πρώτοι να εμβολιάσουμε υγιείς κατοίκους ηλικίας 18-59, την Πέμπτη 1/04.

Μια απίθανη προσπάθεια με αναπάντεχη εξέλιξη , που φέρνει τον πληθυσμό της Σερίφου σε πλεονεκτική θέση, όχι μόνο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η συμμετοχή είναι τεράστια, αναλογικά με τον πληθυσμό και ο εμβολιασμός κυλά δίχως προβλήματα.

Τεράστιο μπράβο στους κατοίκους του νησιού για την συμμετοχή τους, τη διάθεση τους καθώς και την εμπιστοσύνη τους στην επιστημονική κοινότητα και στο ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη της οργάνωσης, το Υπουργείο Υγείας, την 2ηΔΥΠΕ και την Πολιτική Προστασία.

Κυρίως, ευχαριστούμε το προσωπικού του Δήμος Σερίφου για τα γρήγορα αντανακλαστικά, το προσωπικό του ΚΕΠ, και το Λιμενικό Σώμα.

Την Πέμπτη λοιπόν, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση!

Με εκτίμηση

Α.Κοντάρης

Ύπευθυνος εμβολιαστικου κέντρου Σερίφου».

Η ιστορία του στο Bloomberg

Εγραφε στο Bloomberg ο δημοσιογράφος Νίκος Χρυσολωράς:

«Αν αναρωτιέσαι ακόμη γιατί έφυγαν τόσες χιλιάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και δεν ξαναγυρίζουν, μην πας μακριά, μέχρι τη Σέριφο. Αυτή είναι η ιστορία του Θανάση, του γιατρού, που σπούδασε στην Ελλάδα με έξοδα του φορολογούμενου, αλλά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την κρίση.

Ο Θανάσης πήγε λοιπόν στη Σουηδία, έμαθε τη γλώσσα, έκανε την ειδικότητα, τις μετεκπαιδεύσεις του, έγινε ένας εξαιρετικός γιατρός, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω δεκάδες φορές ο ίδιος. Είχε τη δουλειά του εκεί, με παλαβά λεφτά σε σύγκριση με ό,τι θα έπαιρνε στην Ελλάδα.

Αλλά ο Θανάσης είχε ένα πρόβλημα: του έλειπε η πατρίδα και κυρίως το νησί που έκανε το αγροτικό του, η Σέριφος. Παράτησε λοιπόν τη ζωάρα & τις ταξιδαρες σε όλο τον κόσμο & πήρε τη θέση του μόνιμου γενικού γιατρού στη Σέριφο που ήταν κενή για χρόνια, γιατί κανείς δεν την ήθελε.

Ο Θανάσης παντρεύτηκε κιόλας στο νησί & βάλθηκε να οργανώσει το ιατρείο. Αλλά σε λίγο καιρό, τα Σουηδικά πρότυπα του & ο αριστερός του ρομαντισμός στούκαραν στον τοίχο της ελληνικής πραγματικότητας. Καθώς δεν έβρισκε ανταπόκριση δια της υπηρεσιακής οδού, αυτοσχεδίασε:

Έβγαλε ένα δελτίο τύπου στην τοπική εφημερίδα, όπου εξηγούσε ότι ο νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ανεφάρμοστος (οι Σεριφιωτες θα πρέπει να πηγαίνουν σε οικογενειακό γιατρό σε άλλο νησί! Λες και είναι εύκολο με 10 μποφόρ το χειμώνα!). Καλούσε επίσης σε αυτοοργάνωση:

Έκανε μια λίστα στο φαρμακείο με βασικά πράγματα και εξοπλισμό που χρειάζεται το αγροτικό ιατρείο, διαρκώς ανανεούμενη, ώστε όσοι θέλουν (και μόνο), κάτοικοι και παραθεριστές, να συνδράμουν και να το ενισχύουν, για να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Σήμερα ο Θανάσης αντιμετωπίζει Ε.Δ.Ε ότι δήθεν ρεζίλεψε και παρέκαμψε την υπηρεσία του. Αντιμετωπίζει επίσης τις επιθέσεις του δημάρχου, ο οποίος του είχε πει αντί να κάνει λίστες να παίρνει ο ίδιος λεφτά. Ο Θανάσης του απάντησε «είμαι επιστήμονας, όχι ψάλτης να βγάζω πανέρι».

Ευτυχώς, αν όλα πάνε όπως τα θέλει το ελληνικό σύστημα, η Σουηδία, καλή της ώρα, είναι πάντα εκεί και περιμένει με τις μισθάρες της και τη ζωάρα της τον Θανάση. Που γύρισε στην πατρίδα του μόνο για να νιώσει «σαν ξένος, σαν ξενάκι, σαν πανταξένος»” 

Όπως έγραφε και ο συμφοιτητής του Θανάση και γιατρός τώρα στα Χανιά και πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου Χανίων Μανώλης Φραγκάκης στο Facebook:

«Ο Θανάσης είναι από αυτά τα μυαλά που αναζητάμε, όταν λέμε πως έφυγαν στο εξωτερικό οι πιο φωτεινοί άνθρωποι. Μετανάστης στην Σουηδία, ειδικότητα εκεί,μετεκπαίδευση, δουλειά, μισθός κανονικός, και αγάπη ακόμα και από αυτούς τους παγωμένος και ανάλατους Σκανδιναβούς. Ο νόστος, η νοσταλγία και η νοστιμιά της Σερίφου και των Κυκλάδων ευτυχώς επικράτησε- αν και δεν νομίζω πως είχε ποτέ τέτοια διλήμματα- και ο Θανάσης διεκδίκησε και πήρε την θέση του μόνιμου γενικού Ιατρού στο νησί. Αντιμέτωπος με ό,τι μας σκοτώνει σε αυτή την χώρα, και αφού αναζήτησε πεισματικά, λύσεις για την οργάνωση του περιφερειακού του ιατρείου, απομακρύνοντας τοξικές συμπεριφορές χρονών, ο Θανάσης έκανε το αυτονόητο. Δημιούργησε μια λίστα, καλώντας πλέον σε αυτοοργάνωση, με βασικά πράγματα που χρειάζονται στο ιατρείο του νησιού, για ιατρική με αξιοπρέπεια και ηθική. Λίστα με διαρκή ανανέωση, που απευθύνεται σε κατοίκους και παραθεριστές. Ο Θανάσης αυτές τις ημέρες περιμένει το αποτέλεσμα της Ε.Δ.Ε. που διενεργήθηκε εις βάρος του, με «το παράπτωμα της παράκαμψης της υπηρεσίας του».

Το κείμενο του Αθανάσιου Κοντάρη για την παραίτηση του ως γιατρός στη Σέριφο

«TΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ

Με βαριά την καρδιά ,σχεδόν αναγκασμένος (αγανακτισμένος), αλλά παράλληλα και με ένα αίσθημα ανακούφισης, κλείνει ένας κύκλος.

Παραθέτω το υπόμνημα – συνοδευτικό της παραίτησης μου από το ΕΣΥ – που παράλαβε ο Υπουργός Υγείας.

Ευχαριστώ όλους όσους βρέθηκαν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι!

Εις το επανιδείν.

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

– Επέστρεψα από την Σουηδία το 2018 με σκοπό να υπηρετήσω το Ε.Σ.Υ, κάτι που έκανα με αγάπη, αφοσίωση και θυσίες μέχρι και σήμερα.

– Οι κάτοικοι της Σερίφου αλλά και άλλων μικρών νησιών αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.

– Οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ είναι επισφαλείς για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησίου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Οι λόγοι είναι ο φόρτος εργασίας, η αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί καθώς και η υποστελέχωση.

– Είμαι διορισμένος ως ΓΕΝΙΚΟΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ, 4.5 χρόνια επιμελητής Β΄και 3 μήνες επιμελητής Α’ και δεν κατάφερα πότε να οργανώσω την ΠΦΥ. Αιτία οι προαναφερόμενοι λόγοι καθώς και το γεγονός πως εκτελώ χρέη επειγοντολόγου και όχι ΓΕΝΙΚΟΥ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ.

– Ορίστηκα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ δίχως να ερωτηθώ για αυτό. Κάτι που αδυνατώ να υπηρετήσω, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Το γεγονός αυτό όχι μόνο προκάλεσε σύγχυση στους κατοίκους του νησιού αλλά και προσέθεσε επιπλέον δυσκολία στο ήδη δύσκολο έργο μου.

– Ύστερα από εμπειρία 10 ετών στο εθνικό σύστημα υγείας της Σουηδίας οφείλω να σας ενημερώσω πως οι προσπάθειες – από όλες τις κυβερνήσεις – για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αποτυχημένες από την γέννηση τους.

– Το Υπουργείο Υγείας δεν έλαβε ποτέ σοβαρά υπόψη του, τη νησιωτικότητα και την σημαντικότητα των Κυκλάδων σε καμία νομοθεσία και σε καμία προκήρυξη. Στην τελευταία προκήρυξη, τον Αύγουστο του 2022, οι περισσότερες θέσεις ιατρών που αφορούσαν τις Κυκλάδες έμειναν αζήτητες.

– Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με την πανδημία καθώς και την όλο αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας έχει εξουθενώσει ψυχικά και σωματικά ιατρούς, νοσηλευτές και όσους εργάζονται στον χώρο της υγείας. 

– Ενώ υπάρχει σαφής και αποδεδειγμένη αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί της Σερίφου τα τελευταία 4 χρόνια (τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας), και κατά συνέπεια αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, δεν υπήρξε αντίστοιχη ανταπόκριση στην αύξηση του προσωπικού του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ, παρά τις εκκλήσεις μου.

– Η διαμονή σε ένα τόσο μικρό νησί των Κυκλάδων αποτελεί τεράστια πρόκληση για έναν ιατρό. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις δυσκολίες στην λήψη ιατρικών αποφάσεων (καιρός, δρομολόγια), περιλαμβάνει κοινωνική απομόνωση, ερημοποίηση, ακρίβεια, δυσκολία μετακίνησης και επιστημονικό αποκλεισμό.

– Ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι σε ένα μικρό νησί που δεν διαθέτει: πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινοτική νοσηλεύτρια, ιδιώτη ιατρό, παιδίατρο, (στοιχεία που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τη λειτουργεία του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ) και παιδικό σταθμό.

– Ο Δήμος Σερίφου αδυνατεί, λόγω νομοθεσίας, να παρέχει κάποιο κίνητρο στο μοναδικό ειδικευμένο ιατρό. Το ίδιο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία χορηγεί επίδομα μονάχα σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς.

– Τους θερινούς μήνες εργαζόμαστε υπερωριακά, παράνομα και με εξουθενωτικά ωράρια, σε τετοίο σημείο που είμαστε επικίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ η πληρωμή μας, αφορά κυρίως (μας αποζημιώνονται) 7 εφημερίες.

– Δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό κίνητρο για ιατρούς-επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν σε δυσπρόσιτες και προβληματικές περιοχές όπως οι Κυκλάδες.

– Μιλώντας για brain drain, το Ε.Σ.Υ. επ’ ουδενί δεν αποτελέι πόλο έλξης των Ελλήνων ιατρών που έφυγαν για το εξωτερικό.

– Όσο και να προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την προϊσταμένη αρχή μου, 2η ΔΥΠΕ, η υπάρχουσα νομοθεσία μας οδηγεί σε αδιέξοδο.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για άλλα τόσα, σας ενημερώνω πως κατέθεσα αίτηση παραίτησής μου, από τη θέση του ΓΕΝΙΚΟΥ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ επιμ. Α΄ του ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Κοντάρης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

Επιμελητής Α’, ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ