Περνάει ανεμπόδιστα τις επίσημες τουρκικές θέσεις στο ελληνικό κοινό, δίχως να υπάρχει αντίστοιχο εργαλείο της Αθήνας
Όταν οι Βρυξέλλες έδωσαν εντολή και στην Ελλάδα να βάλει λουκέτο στα ρωσικά ΜΜΕ στην Ελλάδα την Άνοιξη του 2022 –λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- το σκεπτικό της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν για να μην «επιτρέπεται πλέον στα ρωσικά ΜΜΕ να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ».
Η ελληνική κυβέρνηση υπάκουσε πιστά την εντολή εκείνη, ώστε να μην επηρεάζεται το ελληνικό κοινό από την ρωσική προπαγάνδα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ελλάδα ενταγμένη στο δυτικό μπλογκ έπρεπε να «αμυνθεί».
Ενώ οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούνε, με πρόσφατο περιστατικό στη Θράκη, η ευθυγράμμιση της Αθήνας με τις Βρυξέλλες προξενεί απορία, καθώς εδώ και χρόνια λειτουργεί στην Ελλάδα η «Ελληνική Υπηρεσία» του τουρκικού TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση), του μεγαλύτερου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της γειτονικής χώρας, που αναπαράγει από τη δεκαετία του 1960 τις θέσεις των διαδοχικών τουρκικών κυβερνήσεων.
Συνεπώς, όλες οι ειδήσεις είναι κομμένες και ραμμένες στο εκάστοτε αφήγημα της Τουρκίας γύρω από όλα τα θέματα και οπωσδήποτε και τα ελληνοτουρκικά. Έτσι το περιεχόμενό του είναι και στα ελληνικά για να «ενημερώσει και το ελληνικό κοινό», δίχως συνοδεύεται από κριτική ανάλυση, παρά να είναι πιστή μετάφραση θέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ και όχι μόνο, στα ελληνικά.
«Ρωμαίικη διοίκηση» και ελληνικές παρενοχλήσεις
Φερ’ ειπείν έχει μόνιμα στην αρχική του σελίδα ένα infographic για να ενημερώνει τους επισκέπτες «αντικειμενικά» τι ισχύει με τα δικαιώματα των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για θέσεις κατ’ εξοχήν των τουρκικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου. Για παράδειγμα δεν μιλάει για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά για τη «Ρωμαίικη Διοίκηση».
Ο χάρτης εμφανίζει τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάσει των παράνομων συμφωνιών που έκανε η Άγκυρα το 2011 με το ψευδοκράτος και το 2019 με την Λιβύη.
«Η Αθήνα που γνωρίζει ότι έχει άδικο διστάζει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται το τουρκικό κρατικό Μέσο, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα ότι «συνεχίζει τις προκλήσεις που κλιμακώνουν την ένταση». Την ελληνική προκλητικότητα σύμφωνα με το TRT την «υποκινεί η Γαλλία» που «επιχειρεί να αναλάβει ρόλο στη Μεσόγειο».
Όσον αφορά τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο, πλήθος δημοσιευμάτων του TRT αναφέρει ότι οι Έλληνες κάνουν παραβιάσεις και παρενοχλήσεις και όχι οι Τούρκοι πιλότοι.
«Eργαλείο ψυχολογικού πολέμου»
Άραγε η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει αντίστοιχη τουρκική έκδοση της ΕΡΤ ώστε να ενημερώνονται οι Τούρκοι από ελληνικές πηγές; Αμφιβάλουμε εάν η Τουρκία θα επέτρεπε τέτοιο Μέσο.
Ερωτηθείς για την υπόθεση σε εκπομπή του Κρήτη TV, ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ και βραβευμένος στην Ουάσινγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Αλέξανδρος Μαλλιάς συμφωνεί ότι το κανάλι είναι ένα «κανονικό εργαλείο ψυχολογικού πολέμου».
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Ιωάννης Μάζης, υποστήριξε μάλιστα ότι «οι θέσεις του TRT ακούγονται από Έλληνες δημοσιολόγους και σχολιαστές» και έχει αναρωτηθεί αν «άραγε αυτοί οι Έλληνες τροφοδότησαν τη σελίδα ή η σελίδα τροφοδότησε τη δική τους σκέψη».
Επιλεκτικός πλουραλισμός
Συνειρμικά, λοιπόν, σύμφωνα με το σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης που έκλεισε αντιδημοκρατικά τα ρωσικά ΜΜΕ, θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού και το τουρκικό TRT. Η κυβέρνηση ακολούθησε το δόγμα Φον ντερ Λάιεν που είχε αποκαλέσει τα ρωσικά ΜΜΕ «φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν» τονίζοντας πως «δεν πρέπει να τους δίνουμε πλέον ένα βήμα για να διαδώσουν αυτά τα ψέματα». Γι΄ αυτό και ξεκαθάρισε πως «δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή (καλωδιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά ή εφαρμογών smartphone)».
Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι αυτά που γράφει το Sputnik είναι επικίνδυνα, ενώ οι πληροφορίες που παρουσιάζει το TRT, μιας χώρας που έχει εισβάλει στην Κύπρο, στη Συρία και απειλεί με casus belli την Ελλάδα δεν εντάσσονται στα «περί ψεμάτων» και «προπαγάνδας»
Μια χώρα που δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, είναι αδιανόητο να κλείνει ΜΜΕ ακόμα και όταν εκφράζουν θέσεις που είναι αντίθετες στα εθνικά συμφέρονται, ρώσικα ή τούρκικα. Ο πλουραλισμός δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός. Οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι της ΕΕ υιοθετούνται τυφλά από την Αθήνα με επικίνδυνα αποτελέσματα.