Pentagon leaks: Άλλες 27 σελίδες στη «φόρα» – Αποκαλύπτουν «σφαγή» στην «αυλή» του Πούτιν

Pentagon leaks: Άλλες 27 σελίδες στη «φόρα» – Αποκαλύπτουν «σφαγή» στην «αυλή» του Πούτιν

Σύμφωνα με τους New York Times, το υλικό που έχει διαρρεύσει μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα Pentagon leaks, τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ και αποκαλύπτουν μια σειρά στοιχεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία – και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους New York Times, το υλικό που έχει διαρρεύσει μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστές.

Διαβάστε επίσης: Μια νίκη αυτοπεποίθησης και ο Χουάνγκ…

Ένα από τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται νέο ρεπορτάζ της γνωστής αμερικάνικης εφημερίδας,  με βάση τα Pentagon leaks, είναι ότι το βάθος της διαμάχης στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι ευρύτερο και βαθύτερο από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως κατανοητό.

Περισσότερες οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

Τα πρόσθετα έγγραφα, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν σε ένα σύνολο 53 σελίδων που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, δίνουν μια εικόνα διαμάχης στη ρωσική κυβέρνηση για την καταμέτρηση των νεκρών και των τραυματιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών να κατηγορεί τον στρατό ότι αποκρύπτει την κλίμακα των απωλειών που έχει υποστεί η Ρωσία.

Η νέα παρτίδα των Pentagon leaks, η οποία περιλαμβάνει 27 σελίδες, ενισχύει την εικόνα του πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας σχεδόν σε κάθε πτυχή του ρωσικού μηχανισμού πληροφοριών και της στρατιωτικής δομής διοίκησης. Δείχνει ακόμη, όπως προαναφέρθηκε, ότι η παραβίαση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να περιέχει πολύ περισσότερο υλικό για μια σειρά ζητήματα.

Σε ένα από αυτά τα νέα έγγραφα, Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι η κύρια εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ή FSB, «κατηγόρησε» το υπουργείο Άμυνας της χώρας «ότι συγκαλύπτει τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τη συνεχιζόμενη απροθυμία των στρατιωτικών αξιωματούχων να μεταφέρουν τα κακά νέα στην αλυσίδα διοίκησης». 

Η καταχώρηση, με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου σε ένα έγγραφο με μια σειρά ενημερώσεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα «θερμά» σημεία παγκοσμίως, φαίνεται να βασίζεται σε ηλεκτρονικές υποκλοπές που συνέλεξαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Κάθε αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων μπορεί να αποκαλύψει πρόσθετες μεθόδους και μέσα συλλογής πληροφοριών. Τα έγγραφα δεν φαίνεται να περιέχουν πολλές ή και καθόλου πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός που τα διέρρευσε αρχικά μπορεί να μην είχε πρόσβαση σε αυτό το πιο απόρρητο υλικό.

Αντιθέτως, μεγάλο μέρος του υλικού χαρακτηρίζεται ως προερχόμενο από υποκλοπές επικοινωνιών.

«Σφαγή» κάτω από τον Πούτιν

Στο σύνολό τους, τα έγγραφα υπογραμμίζουν αρκετούς από τους βασικούς λόγους για τους οποίους, όπως πιστεύουν πολλοί αναλυτές, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε να εξασφαλίσει μια στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία μετά από περισσότερους από 13 μήνες πολέμου.

Ανάμεσα σε αυτούς τους λόγους είναι οι εσωτερικές διαμάχες και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ρωσικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για διάφορες πτυχές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων της FSB και του υπουργείου Άμυνας. Η καταχώρηση που διέρρευσε αρχικά αναφέρει ότι η FSB αμφισβητεί τον αριθμό των απωλειών του ίδιου του υπουργείου Άμυνας σε συζητήσεις εντός της ρωσικής κυβέρνησης.

Οι αξιωματούχοι της FSB, αναφέρει το έγγραφο, υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός του υπουργείου δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς και τους τραυματίες μεταξύ της ρωσικής Εθνικής Φρουράς, της μισθοφορικής δύναμης Wagner ή των μαχητών που διαθέτει ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός ηγέτης της νότιας ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας. Οι ποικίλες πολεμικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία έχουν μερικές φορές ενεργήσει με διασταυρούμενους σκοπούς, περιπλέκοντας περαιτέρω τη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας.

Η FSB «υπολόγισε ότι ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στη μάχη ήταν πιο κοντά στις 110.000», αναφέρει το έγγραφο.

Το έγγραφο δεν διευκρινίζει τα στοιχεία για τις απώλειες που διαθέτει το υπουργείο Άμυνας στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η τελευταία φορά που το υπουργείο δημοσιοποίησε έναν αριθμό νεκρών ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως υπολογίσει τις ρωσικές απώλειες σε περίπου 200.000 στρατιώτες. Ένα άλλο έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι οι Ρώσοι είχαν υποστεί από τον Φεβρουάριο 189.500 έως 223.000 απώλειες, συμπεριλαμβανομένων έως 43.000 νεκρών στη μάχη, σε σύγκριση με 124.500 έως 131.000 απώλειες των Ουκρανών, με έως 17.500 νεκρούς στη μάχη.

H διαμάχη γύρω από τη Wagner

Τα νέα έγγραφα παρέχουν επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαμάχη γύρω από τη Wagner που έχει δημοσίως γνωστή τον Φεβρουάριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων που διοικεί τη μισθοφορική οργάνωση, κατηγόρησε Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι παρακρατούσαν αναγκαία πυρομαχικά τα οποία χρειάζονταν επειγόντως οι στρατιώτες του.

Ο Πούτιν προσπάθησε να επιλύσει τη διαφορά προσωπικά καλώντας τους Πριγκόζιν και Σοϊγκού σε μια συνάντηση που πιστεύεται ότι έλαβε χώρα στις 22 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο.

«Η συνάντηση σχεδόν σίγουρα αφορούσε, τουλάχιστον εν μέρει, τις δημόσιες κατηγορίες του Πριγκόζιν και την επακόλουθη ένταση με τον Σοϊγκού», σημειώνεται στο έγγραφο, χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό όνομα για τον υπουργό του Πούτιν. 

Από πού προέρχονται τα νέα Pentagon leaks

Τα νέα έγγραφα διέρρευσαν σε φωτογραφίες, ενώ σε ορισμένα λείπουν σελίδες. Αυτά που παρουσιάζονται ολόκληρα περιλαμβάνουν υλικό από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών και τη Διεύθυνση Πληροφοριών του Κοινού Επιτελείου του Πενταγώνου.

Το υλικό που δόθηκε στους New York Times αναρτήθηκε σε έναν από τους διακομιστές Discord όπου τελικά εμφανίστηκε το πρώτο «πακέτο» των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα έγγραφα αυτά ήταν αυθεντικά, αλλά προειδοποίησαν ότι ορισμένα είχαν τροποποιηθεί. Τα έγγραφα μπορεί επίσης να περιέχουν ξεπερασμένες ή ανακριβείς πληροφορίες.

Οι Times περιέγραψαν το νέο «πακέτο» εγγράφων σε πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους. Αν και οι αξιωματούχοι δεν αμφισβήτησαν τις πληροφορίες, δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν και δεν θα μπορούσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τα έγγραφα.

Μια διαφάνεια που φαίνεται να έχει παραχθεί από το Γενικό Επιτελείο Στρατού με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία απέτυχε να διακόψει τη μαζική ροή δυτικών όπλων και εξοπλισμού προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και υποστηρίζει ότι ο ταλαιπωρημένος στρατός του Κρεμλίνου δεν θα μπορέσει να το αλλάξει αυτό σύντομα.

«Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, οι οικονομικές προκλήσεις της Ρωσίας και οι υποβαθμισμένες συμβατικές ικανότητες είναι πολύ πιθανό να εμποδίσουν περαιτέρω τις προσπάθειές της, δημιουργώντας ένα ως επί το πλείστον επιτρεπτό περιβάλλον για τη συνέχιση των παραδόσεων θανατηφόρας βοήθειας (σ.σ. δηλαδή όπλων)», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η «Έκθεση Παρακολούθησης»

Το νέο υλικό περιλαμβάνει επίσης ένα εξασέλιδο έγγραφο με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ονομάζεται «Έκθεση Παρακολούθησης».

Αντί για τελικά συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών, η «Έκθεση Παρακολούθησης» συγκεντρώνει διάφορες μαρτυρίες που περιήλθαν στις υπηρεσίες πληροφοριών τις ώρες πριν από τη διανομή της, μερικές από τις οποίες προέρχονται από μεμονωμένες πηγές, συχνά χωρίς εμπεριστατωμένο πλαίσιο.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που διαβάζουν την «Έκθεση Παρακολούθησης» γνωρίζουν ότι ορισμένα από τα στοιχεία θα αποδειχθούν σωστά, αλλά άλλες πληροφορίες, με την πάροδο του χρόνου, θα αποδειχθούν ελλιπείς, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους.

Για παράδειγμα, στην «Έκθεση Παρακολούθησης» σημειώνεται ότι οι ρωσικές ξένες μυστικές υπηρεσίες «ανέφεραν» ότι η Κίνα είχε εγκρίνει την παροχή θανατηφόρας βοήθειας στη Ρωσία, επικαλούμενη μια υποκλοπή επικοινωνιών. Δεν είναι σαφές από το έγγραφο αν οι Κινέζοι είχαν πει στους Ρώσους ότι θα έστελναν τη βοήθεια ή αν οι Ρώσοι κατασκόπευαν τους Κινέζους.

Στις 3 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του εγγράφου της «Έκθεσης Παρακολούθησης» εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, το NBC News ανέφερε, και οι Times επιβεβαίωσαν, ότι όσα είχαν μάθει οι ΗΠΑ για το σχέδιο λήψης θανατηφόρας βοήθειας από την Κίνα «συλλέχθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους».

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης προειδοποίησε την Τετάρτη ότι εβδομάδες αργότερα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Κίνα έχει αποφασίσει να δώσει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει τουλάχιστον ότι οι ρωσικές πληροφορίες σχετικά με τις κινεζικές προθέσεις μπορεί να είναι λανθασμένες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ