«Damage control» από Ουάσινγκτον για διαρροή εγγράφων – «Είμαστε αναξιόπιστοι»

«Damage control» από Ουάσινγκτον για διαρροή εγγράφων – «Είμαστε αναξιόπιστοι»

«Λέει στους συμμάχους μας ότι μπορεί να συγκεντρώνουμε πληροφορίες γι' αυτούς και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά διπλωματικά προβλήματα»

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αλλά και η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη διαρροή στρατιωτικών εγγράφων για τις μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, εγκυμονώντας ένα μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων.

Όπως καταδεικνύει ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς οι διαρροές υπογραμμίζουν τρωτά σημεία στην ικανότητα των ΗΠΑ να κρατούν κρυφές απόρρητες πληροφορίες, επισημαίνοντας επίσης τις ελλείψεις τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας στον πόλεμο. Οι διαρροές, που περιλαμβάνουν εικαζόμενα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και εσωτερικές συζητήσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για όσα γίνονται στο Ισραήλ, προκάλεσαν σοκ στο κατεστημένο εθνικής ασφάλειας της Ουάσιγκτον, αλλά και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Μεταξύ των διαρροών είναι έγγραφα που φαίνεται να προετοιμάστηκαν από το Γενικό Επιτελείο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφουν λεπτομερώς τις κρίσιμες ελλείψεις πυρομαχικών των Ουκρανών και την κόπωση ορισμένων από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας μετά από μήνες σκληρού πολέμου φθοράς στο Αρτεμόβσκ.

Κίνδυνος για την αξιοπιστία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με ειδικούς, που επικαλείται το Foreign Policy, πρόκειται για τις πιο επιζήμιες αποκαλύψεις εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ από εποχής Έντουαρντ Σνόουντεν, πριν μια δεκαετία. Φαίνεται να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και τη συχνότητα πυρός των αμερικανικών συστημάτων που παρέχονται στην Ουκρανία, όπως συστήματα πυροβολικού 155 χιλ. ή τα γνωστά ως HIMARS, που χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το Κίεβο εναντίον των Ρώσων το φθινόπωρο του 2022.

Ωστόσο, οι διαρροές θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων των ΗΠΑ στην ικανότητα της Ουάσιγκτον να κρατά μυστικά, αναφέρει το Foeign Policy υπενθυμίζοντας την επίφοβη ρωσική εμπειρία των μαζικών κυβερνοεπιθέσεων SolarWinds το 2020, όταν Ρώσοι χάκερς διείσδυσαν στα δίκτυα των αμερικανικών υπηρεσιών. Το γεγονός ότι τα σημερινά έγγραφα υπαινίσσονται αμερικανικές προσπάθειες υποκλοπών κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων ίσως βλάψει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ