Η παρωδία του Catalangate και η «συνενοχή» του Citizen Lab

Η παρωδία του Catalangate και η «συνενοχή» του Citizen Lab

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα χρησιμοποίησε την έκθεση του Citizen Lab για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Σάντσεζ, εργαλειοποιώντας, ταυτόχρονα, την ευρωπαϊκή εξεταστική επιτροπή PEGA, ώστε να επιτύχει την ακύρωση των δικών δώδεκα καταλανών αυτονομιστών ηγετών.

Η ισπανική εφημερίδα El Mundo δημοσίευσε στις 2 Απριλίου άρθρο του Χούλιο Βαλντεόν με τίτλο Η παρωδία του  Catalangate και η «συνενοχή» του Citizen Lab και επίκεντρο πρόσφατη δημοσίευση του πανεπιστημιακού καθηγητή Πολιτικής επιστήμης, Χοσέ Χαβιέ Ολίβας, η οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία της έκθεσης Catalangate του καναδικού εργαστηρίου Citizen Lab σχετικά με υποτιθέμενη εμπλοκή της ισπανικής κυβέρνησης στην κατασκοπεία καταλανών αυτονομιστών.

 

Ο καθηγητής συμπεραίνει στο κείμενό του ότι το αυτονομιστικό κίνημα χρησιμοποίησε την έκθεση του Citizen Lab για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Σάντσεζ, εργαλειοποιώντας, ταυτόχρονα, την αρμόδια για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA), προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση των δικών δώδεκα ηγετικών στελεχών των καταλανών αυτονομιστών που είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης από εννέα έως δεκατρία χρόνια για στασιασμό.

Διαβάστε επίσης: Κωμωδία από την ΕΠΟ: «Είχαμε elite διαιτητή για το ντέρμπι… αλλά»

Στο κείμενό του επισημαίνεται ότι το ρεπορτάζ προωθήθηκε από τον αμερικανό δημοσιογράφο Ρόναν Φάροου στην εφημερίδα Τhe New Yorker και στη συνέχεια αναπαρήχθη από τη Washington Post. Ήταν καλά δεμένο, υποστηρίζει, και αποτέλεσε εναρκτήριο λάκτισμα για μια καλά ενορχηστρωμένη καμπάνια σε διεθνές επίπεδο, στην οποία όχι μόνο κατηγορήθηκε η Ισπανία, αλλά φιμώθηκαν οι επικριτικές φωνές, καθώς το Citizen Lab έχει επαφές με πολλούς δημοσιογράφους που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνολογίας.

Όσοι, δε, ερεύνησαν την αξιοπιστία της έκθεσης του Citizen Lab, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, είτε παρενοχλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε κατηγορήθηκαν ως αναξιόπιστοι, ενώ σε αίτημα ακαδημαϊκών προς το Citizen Lab να τους παράσχει πληροφορίες για την έρευνά τους, το καναδικό εργαστήριο δεν ανταποκρίθηκε, όπως, για παράδειγμα, ως προς τον αριθμό των  συσκευών που ελέγχθηκαν, δεδομένου ότι δεν είναι το ίδιο αν εξετάστηκαν 50 και βρέθηκαν όλες θετικές ή αν εξετάστηκαν 2000 και βρέθηκαν 50 θετικές. Επίσης, δε διευκρινίζεται ούτε από ποιον έγινε ο έλεγχος, ούτε ο χρόνος κατά τον οποίο αυτός διενεργήθηκε, αλλά ούτε και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε, ενώ όποτε επισημαίνονται κενά στην έκθεση, το εργαστήριο υιοθετεί μια αλαζονική στάση, δυσφημώντας εκείνους που θέτουν τα ερωτήματα. Και ενώ οι ειδικοί του θέτουν ερωτήματα σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις απαιτώντας διαφάνεια, οι ίδιοι ουδόλως σέβονται τη δεοντολογία της ακαδημαϊκής διαφάνειας, καταλήγει ο καθηγητής Ολίβας.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ