Καθώς κοντοσιγώνουν και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι Ευρωπαίοι εκδηλώνουν την μεγάλη τους ικανοποίηση για τη συσπείρωση ΕΕ-ΗΠΑ έναντι του κοινού «εχθρού» και εισβολέα, της Ρωσίας. Αυτό όμως που συζητιέται πολύ έντονα, πίσω από τις πόρτες, είναι κατά πόσο θα διαρκέσει η σύμπνοια συμφερόντων και προτεραιοτήτων των δύο εταίρων.
Αν και στη περσινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να υποστηρίξει, για «όσο χρειαστεί», τους συμμάχους των ΗΠΑ και την Ουκρανία, πολλοί Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy αρχίζουν να αναρωτιούνται αν αυτό το «όσο χρειαστεί» του Μπάιντεν επιβιώσει και της νέας προεδρίας.
Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι βλέπου ανήσυχοι όλους τους υποψήφιους των αμερικανικών εκλογών να συμφωνούν σχετικά με τη σκλήρυνση της προσέγγισης των ΗΠΑ στη Κίνα και την προετοιμασία για μια εποχή ανταγωνισμού των δύο μεγάλων δυνάμεων. Συνεπώς, το ερώτημα είναι μήπως τους εγκαταλείψει η Ουάσιγκτον, μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την προεδρία, μια προοπτική που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχιστεί.
«Το επίπεδο συνεργασίας που βλέπουμε τώρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι πραγματικά κάτι που δεν έχουμε δει για πολύ καιρό», δήλωσε η Λιάνα Φιξ, συνρεγάτης της δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations. Αλλά καθώς πλησιάζει η εκλογική περίοδος, «είναι ο Μπάιντεν η εξαίρεση σε έναν νέο κανόνα ή είναι η επιστροφή στον παλιό κανόνα; Αυτό κρατά τους Ευρωπαίους σε εγρήγορση» προσθέτει η ίδια.
Δημοσίως, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δείξει μια ακλόνητη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες, γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για το εάν ο σκεπτικισμός ισχυρών Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα ριζώσει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και εάν ο νέος Ψυχρός Πόλεμος με την Κίνα θα εξαφανίσει την αμερικανική πολιτική εστίαση και στρατιωτικούς πόρους από την Ουκρανία και το ευρωπαϊκό μέτωπο.