Αποκάλυψη: Πώς ο Σι Τζινπίνγκ άδειασε την Ιαπωνία μπροστά στον Πούτιν

Αποκάλυψη: Πώς ο Σι Τζινπίνγκ άδειασε την Ιαπωνία μπροστά στον Πούτιν

Κινεζική πηγή αποκαλύπτει ότι η Κίνα άλλαξε τη θέση της για τις Κουρίλες νήσους, διατυπώνοντας ουδετερότητα, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Σι με τον Πούτιν στη Μόσχα, κίνηση που ευνοεί τη Ρωσία σε βάρος των διεκδικήσεων της Ιαπωνίας.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν υποστήριξε τη διεκδίκηση της Ιαπωνίας για τις Κουρίλες νήσους στ’ ανοιχτά του Χοκάιντο που βρίσκονται «υπό την κατοχή της Ρωσίας», στις συνομιλίες του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κινεζική πηγή που γνωρίζει το θέμα, εγκαταλείποντας τη μακροχρόνια στάση της αναγνώρισής τους ως ιδιοκτησίας του Τόκιο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Evgenia Novozhenina).

Ουδετερότητα
Ο Σι είπε στον Πούτιν στις συναντήσεις τους στη Μόσχα ότι η Κίνα «δεν παίρνει το μέρος καμίας πλευράς» όσον αφορά στην εδαφική διαμάχη, σε μια στροφή προς την ουδετερότητα από τη θέση της Κίνας που είχε διατυπώσει ο κινέζος ηγέτης Μάο Τσε Τουνγκ το 1964 να θεωρεί τα τέσσερα αμφισβητούμενα νησιά ότι ανήκουν στην Ιαπωνία, πρόσθεσε η πηγή, όπως μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων kyodo.

Διαβάστε επίσης: Η Μπαρτσελόνα ζήτησε την παραίτηση του Τέμπας

Η αλλαγή στη θέση της Κίνας θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη τη διευθέτηση της επί δεκαετίες διαφωνίας καθώς η Μόσχα είναι απίθανο να υπαναχωρήσει επί του θέματος τώρα με την υποστήριξη του Πεκίνου, λένε παρατηρητές.

Ζήτησε κινεζικές επενδύσεις

Κατά τις συνομιλίες, μάλιστα, που είχαν στις 20-21 Μαρτίου, ο Πούτιν τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης μιας ειδικής αφορολόγητης ζώνης που δημιουργήθηκε πέρυσι στα «αμφισβητούμενα» νησιά, ζητώντας επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με την πηγή, καταλήγει το kyodo.

Οι Κουρίλες νήσοι – ή Νότιες Κουρίλες, όπως τις αποκαλεί η Ρωσία ή Βόρειες Κτήσεις όπως τις αποκαλεί η Ιαπωνία – είχαν καταληφθεί από σοβιετικές δυνάμεις μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους το 1945.

Ως αποτέλεσμα, τις νήσους διεκδικούν και οι δυο χώρες, γεγονός που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις τους και συμβάλλει στην αποτυχία τους μέχρι και σήμερα να συνυπογράψουν ειρηνευτική συνθήκη για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στο Τόκιο και τη Μόσχα στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Παράνομη κατοχή»

Και αυτό γιατί η Ιαπωνία έχει καταδικάσει ένθερμα την εισβολή της Ρωσίας, σε μεγάλο βαθμό συντασσόμενη με τη δυτική γραμμή. Και προχώρησε, μεταξύ άλλων, σε απελάσεις ρώσων διπλωματών, επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, αλλά και δωρεά προμηθειών στον ουκρανικό στρατό.

Πριν από αυτό, η Ρωσία είχε ήδη ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στον Δυτικό Ειρηνικό, δοκιμάζοντας μεταξύ άλλων πυραύλους στα ύδατα μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας, αλλά και πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις με τον κινεζικό στρατό, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό περικύκλωσαν την Ιαπωνία.


Οι Κουρίλες νήσοι στον χάρτη (εικόνα από jasoninstitute.com)

Το αρχιπέλαγος των Κουρίλων βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας και στο βόρειο νησί της Ιαπωνίας Χοκάιντο.

Στο μεταξύ, η Ιαπωνία επανέφερε φέτος τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2018, τη φράση «παράνομη κατοχή» όταν αναφέρεται στις Κουρίλες νήσους.

Η φράση συμπεριλήφθηκε στη δήλωση που υιοθετήθηκε στην ετήσια συγκέντρωση για την επιστροφή των «Βόρειων Κτήσεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, του υπουργού Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και νομοθετών.

«Εντελώς απαράδεκτο»

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να μην έχουν επιστραφεί ακόμη οι Βόρειες Κτήσεις μετά την παράνομη κατοχή τους από τη Σοβιετική Ενωση πριν 77 χρόνια», ανέφερε η δήλωση, χρησιμοποιώντας το ιαπωνικό όνομα για τις Νότιες Κουρίλες.

Η Ιαπωνία δεν χρησιμοποιούσε τη φράση «παράνομη κατοχή» κατά την πρωθυπουργία του Σίνζο Αμπε, ενώ είχε αφαιρεθεί και από τα επίσημα έγγραφα.

Ομως, μετά την επιδείνωση των ρωσο-ιαπωνικών σχέσεων λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών περιέλαβε εκ νέου τον όρο στην ετήσια έκθεση εξωτερικής πολιτικής του που φέρει την ονομασία Διπλωματική Γαλάζια Βίβλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ