ΟΗΕ: Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας – «Κακό πρωταπριλιάτικο αστείο»

ΟΗΕ: Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας – «Κακό πρωταπριλιάτικο αστείο»

Η Ρωσία που κήρυξε τον πόλεμο εις βάρος της Ουκρανίας θα ηγηθεί της... ασφάλειας στον ΟΗΕ;

Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναλαμβάνει από το Σάββατο 1η Απριλίου η Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία είχε την προεδρία του Συμβουλίου ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και εξαπέλυσε την άγρια επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και σύμφωνα με τον κανονισμό, η Ρωσία ανέλαβε και πάλι την προεδρία, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και το γεγονός πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, κάθε ένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα. Την 1η Απριλίου η Μοζαμβίκη παρέδωσε την σκυτάλη και πάλι στην Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τις αντιδράσεις της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, κανείς δεν μπορεί να μπλοκάρει την επίσημη διαδικασία.

Ουκρανία: «Το πιο κακόγουστο αστείο»

Την οργή του για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ρωσία εξέφρασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ήδη από τις 30 Μαρτίου.

Με ανάρτησή του αναφέρει πως «η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την 1η Απριλίου είναι ένα άσχημο αστείο.

»Η Ρωσία έχει σφετεριστεί την έδρα της, διεξάγει αποικιοκρατικό πόλεμο, ο ηγέτης της είναι εγκληματίας πολέμου που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγή παιδιών. Ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ασφαλής με τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», έγραψε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Στα hashtags, μάλιστα, γράφει για «Συμβούλιο Ανασφάλειας».

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η κίνηση παραβιάζει τον διεθνή κανόνα και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε ένα πλαίσιο αμφιβολιών το ζήτημα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση, η Ρωσία να απομακρυνθεί από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας πως ως μόνιμο μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχουν συνολικά 15 μέλη, 10 μη μόνιμα και 5 μόνιμα (Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) και τον τελικό λόγο στην όποια απόφαση την έχουν τα μόνιμα μέλη.

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ρωσία «δεν θα έπρεπε να είναι» μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας:

«Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν θα έπρεπε να είναι, εξαιτίας αυτού που κάνει στην Ουκρανία, όμως ο χάρτης (των Ηνωμένων Εθνών) δεν επιτρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς της ως μόνιμου μέλους».

Και προσέθεσε πως οι ΗΠΑ, με κάθε ευκαιρία, θα κοινοποιεί τις ανησυχίες της αναφορικά με τις κινήσεις της Ρωσίας», επαναλαμβάνοντας την καταδίκη από την Ουάσιγκτον των «εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που διαπράττουν» στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ