Εκλογές στην Τουρκία: Οι τρεις αντίπαλοι του Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Οι τρεις αντίπαλοι του Ερντογάν

Τις προτεραιότητες τους για την προεκλογική εκστρατεία θέτουν οι υποψήφιοι για την προεδρία όσο πλησιάζουν οι ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Τουρκία.

Με τις εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέτει ως προτεραιότητα την επίσπευση των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση, μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος εισήγαγε στην ατζέντα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ένα θέμα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν δική τους θέση. Από τη μία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί σαν επιτυχία και από την άλλη η αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής της ξανά, εν μέρει σε μουσείο.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε να επιτρέψει την υποψηφιότητα του Ερντογάν και να αποδεχτεί τρεις ακόμα υποψηφιότητες που αναμένεται να τρέξουν για να εκλεγούν στο αξίωμα του Προέδρου της Τουρκίας. Βάσει των δημοσκοπήσεων, τις περισσότερες πιθανότητες αυτήν την στιγμή έχει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόσωπο το οποίο υποστηρίζεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης: Μπλακ στο «10»: «Πες μου τι να κάνω για να κερδίσουμε και θα το κάνω»

Οι τρεις αντίπαλοι του στις προεδρικές εκλογές
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τρεις άνδρες πρόκειται να αγωνιστούν κόντρα στον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου ένας εξ αυτών να πάρει τον προεδρικό θώκο στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν είναι οι εξής:

1. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο σοσιαλδημοκράτης που εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη συμμαχία της αντιπολίτευσης (Τραπέζι των έξι)
2. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου το 2021
3. Ο Σινάν Ογκάν, που εκπροσωπεί πέντε εθνικιστικά κόμματα (συμμαχία Ata)

Ο Κιλιτσντάρογλου, 75 ετών, προσπαθεί να πείσει τον Ιντζέ να εγκαταλείψει την κούρσα, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει επιτύχει. Οι υποψήφιοι πρέπει να κερδίσουν πάνω από το 50% των ψήφων για να αποφύγουν τον δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζει τις δυσκολότερες εκλογές στην καριέρα του, καθώς μια βαθιά κρίση του κόστους ζωής και η ανοικοδόμηση των πόλεων που καταστράφηκαν από τους σεισμούς, δοκιμάζουν την κυβέρνησή του.

Κανονικά υποψήφιος ο Ερντογάν

Μία από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι και αυτή που αφορά την δυνατότητα του να υποβάλλει υποψηφιότητα. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν αντισυνταγματική την υποψηφιότητά του.

Το Καλό Κόμμα (İYİ Parti), το DEVA, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), το Δημοκρατικό Κόμμα (Demokrat Parti) και το  Κόμμα Πατρίδα (Memleket), από την αντιπολίτευση είχαν καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας ως προς την υποψηφιότητα του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξαντλήσει το όριο των δύο θητειών που υπάρχει σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, ωστόσο το YSK τις απέρριψε.

Ο Ερντογάν, εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και στη συνέχεια ξανά το 2018, και βάσει Συντάγματος μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, μόνο αν η Εθνοσυνέλευση αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που όμως δεν συνέβη τώρα, καθώς θα χρειαζόταν η θετική ψήφος των 360 από τους 600 βουλευτές.

Πού δίνει προτεραιότητα ο Ερντογάν

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δίνει προτεραιότητα στα θέματα που σχετίζονται με τους σεισμούς έναντι όλων των άλλων, καθώς δεσμεύτηκε να συνεχίσει να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι σεισμόπληκτες περιοχές θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

«Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι, ανεξάρτητα από τις ψεύτικες ατζέντες που ακολουθούν, εμείς περνάμε κάθε μέρα εστιάζοντας σε θέματα που σχετίζονται με τον σεισμό», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αναβιώσουμε όλες τις πόλεις μας που καταστράφηκαν από τους σεισμούς, μαζί με τα χωριά και τις συνοικίες τους», δήλωσε ο πρόεδρος σε τελετή θεμελίωσης νέων σπιτιών στην πόλη Γκαζιαντέπ που επλήγη από τον σεισμό νωρίτερα την Παρασκευή.

Λέγοντας ότι διεξάγεται μια «ολοκληρωμένη προετοιμασία για τη μετατροπή των επικίνδυνων κτιρίων σε ολόκληρη την Τουρκική Δημοκρατία», ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να «καταστήσει τις πόλεις ασφαλείς, ειρηνικές, ανθεκτικές στους σεισμούς, τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, τις πυρκαγιές και όλους τους άλλους κινδύνους το συντομότερο δυνατό με το μοντέλο της Εθνικής Ασπίδας Κινδύνου της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε συνολικά 650.000 νέα σπίτια, εκ των οποίων τα 319.000 θα ολοκληρωθούν εντός ενός έτους, και να τα παραδώσουμε στα θύματα των σεισμών».

Τέλος, ο Ερντογάν ζήτησε επίσης υποστήριξη στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει η Τουρκική Δημοκρατία να βρίσκεται στο «σωστό δρόμο», καθώς η χώρα και ο κόσμος βρίσκονται μπροστά σε «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι». 

Αρνείται την συμμαχία του κόμματος των Ευρασιατιστών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να δεχθεί το Ευρασιατικό Πατριωτικό Κόμμα (Vatan) στην εκλογική του συμμαχία για τις κάλπες της 14ης Μαΐου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Ντόγκου Περιντζέκ. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ερντογάν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ένταξης στη Λαϊκή Συμμαχία, της οποίας ηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο πρόεδρος του κόμματος των Ευρασιατιστών εκπροσωπεί ένα περιθωριακό στοιχείο της πολιτικής ιδεολογίας στην Τουρκία που αποτελεί έναν ασυνήθιστο συνδυασμό του τουρκικού υπερεθνικισμού, του μαοϊκού αριστερισμού και του υπερκοσμικισμού μαζί με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Συρία.

Το τουρκικό κοινό γνώριζε πάντοτε την ύπαρξη ευρασιατιστών – εθνικιστών που βλέπουν τους στόχους και τη γεωγραφία της Τουρκίας να συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα – στις ανώτερες τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και της κρατικής γραφειοκρατίας. Μάλιστα, ο Περίντσεκ ήταν ιδιαίτερα θυμωμένος με το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να προσθέσει στη συμμαχία του το ισλαμιστικό φιλοκουρδικό κόμμα Ελεύθερη Αιτία (Χούντα-Παρ), παρά το γεγονός ότι είναι «αυτονομιστές». 

Την πλάτη του Κιλιτσντάρογλου βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος

Προβάδισμα νίκης έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο έμπειρος τούρκος δημοσκόπος Ιμπραχίμ Ουσλού, ο οποίος τονίζει ότι «ο Kιλιτσντάρογλου είναι πάνω από το 50% και ίσως νικήσει από τον πρώτο γύρο».

Ο Ουσλού, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρίας ερευνών ANAR, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την δημοσκόπηση μας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται. Τα ποσοστά του είναι λίγο πιο πάνω από το 50%.

Άρα φαίνεται πως η υπόθεση των εκλογών μπορεί να τελειώσει από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου στο 51%. Όμως επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Τα ποσοστά του κ. Ερντογάν κυμαίνονται στο 40-42% και παρά την προεκλογική του εκστρατεία αν και έχει ανεβάσει μια με δυο μονάδες τα ποσοστά του δεν πλησιάζει το 50%.

Άρα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κ. Ερντογάν δεν έχει πιθανότητα να νικήσει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει αυτή την πιθανότητα όμως δεν είναι τόσο άνετος, δηλαδή δεν είναι στο 55 ή 56%»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ