Το γαλλικό κοινοβούλιο απέρριψε πολυκομματική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε οριακά από τις προτάσεις μορφής εναντίον της, τόσο από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot, όσο και από την ακροδεξιά παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Γάλλου προέδρου που έχει βγάλει τον λαό της χώρας στους δρόμους, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας της έλαβαν τέλος.
Οι ψηφοφορίες
Αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του μικρού κεντρώου Liot, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η διακομματική πρόταση, που κατέθεσε, δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287 ψήφους, αφού έλαβε 278 ψήφους υπέρ.
Στη συνέχεια απορρίφθηκε και η δεύτερη πρόταση μομφής του RN της Μαρίν, που έλαβε λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, αφού εξαρχής είχαν γνωστοποιήσει ότι δεν έχουν πρόθεση να την ψηφίσουν.
Οι προτάσεις δυσπιστίας κατατέθηκαν, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 64 στα 62 έτη.
Σύμφωνα με το Reuters, παρότι και οι δύο προτάσεις δυσπιστίας έπεσαν στο κενό, η αποτυχία του Μακρόν να βρει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού του συστήματος σε ψηφοφορία υπονόμευσε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και αποδυνάμωσε την ηγεσία του.
Οι δημοσκοπήσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι μια δημοσκόπηση της Elabe έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Γάλλος πρόεδρος.
Προηγούμενες σφυγμομετρήσεις, αποδεικνύουν ότι η προσωπική του δημοτικότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα Κίτρινα Γιλέκα που κατέκλυσαν τους δρόμους της Γαλλίας το 2018-2019, μια εξέγερση που ξεκίνησε ως κίνημα διαμαρτυρίας από τη βάση κατά των υψηλότερων φόρων στο ντίζελ, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε μια ευρύτερη εξέγερση κατά του Γάλλου προέδρου.
«Το μόνο που δείχνει αυτή η κρίση είναι ότι υπάρχουν δυό Γαλλίες εκεί έξω. Ζουν σε διαφορετικούς πνευματικά κόσμους, και το βρίσκουν αδύνατο να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», δήλωσε πρόσφατα ο βετεράνος σχολιαστής Αλέν Ντουχαμέλ, σύμφωνα με το BBC.