Τέμπη: Τρεις στο ίδιο «κάδρο» – Τι θα πουν Καραμανλής, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης, τι προσδοκά το Μαξίμου

Τέμπη: Τρεις στο ίδιο «κάδρο» – Τι θα πουν Καραμανλής, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης, τι προσδοκά το Μαξίμου

Τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής • Προδιαγράφεται σκληρή αντιπαράθεση • Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Νέος κύκλος σκληρής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη προδιαγράφεται ότι θα ανοίξει σήμερα με αφορμή τα στοιχεία που έχουν προετοιμαστεί να προτάξουν στη Βουλή τρεις πρώην υπουργοί Υποδομών, οι οποίοι μπαίνουν στο ίδιο κάδρο, καθώς διαδοχικά χειρίστηκαν το έργο τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στον σιδηρόδρομο.

Για το πρότζεκτ, που σημαδεύτηκε από παρατάσεις και αλλεπάλληλα πήγαιν’ έλα από το 2013 έως και σήμερα, πέφτουν στα χαρακώματα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα όλων στραμμένα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Διαβάστε επίσης: «Ξεκλειδώνοντας» τις άμυνες

Για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του – την 1η Μαρτίου – από το Υποδομών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αναμένεται να περάσει την πύλη του κοινοβουλίου λίγο μετά τις 10 πρωί για να μιλήσει για όσα έγιναν επί των ημερών των στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Ο ίδιος (και συνολικά η κυβέρνηση) περιμένει ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση κυρίως για όσα… δεν έγιναν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει προηγηθεί επικοινωνία μεταξύ του Καραμανλή και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Επί θητείας Χρυσοχοΐδη στο αρμόδιο υπουργείο στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός (2013) και υπογράφηκε (2014) η περιβόητη σύμβαση «717».

«Ιδού οι διαχρονικές ευθύνες…»

Το Μαξίμου επιμένει στο μότο «απαντήσεις για όλα με στοιχεία», με την προσδοκία ότι θα πείσει τους πολίτες πως εννοεί τη διπλή δέσμευση αφενός για πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στις σιδηροτροχιές στα Τέμπη αφετέρου για ασφαλή επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται διατύπωση συγγνώμης και από τον παραιτηθέντα υπουργό καθώς και η παραδοχή καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της «717». Ωστόσο ο ίδιος θα αναδείξει στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αντίστοιχες ενέργειες του προκατόχου του στο υπουργείου, του Χρήστου Σπίρτζη, θέλοντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τη «μη ανάληψη» δικών του ευθυνών.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στους φακέλους Καραμανλή και Χρυσοχοΐδη, το βάρος της κυβερνητικής πλευράς πέφτει στην προβολή «διαχρονικών παθογενειών» αλλά και στην ανάδειξη του σχεδίου της για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου. Ηδη το Μαξίμου μιλά για ολοκλήρωση του έργου τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης τον Σεπτέμβριο, ενώ από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει ο νυν υπουργός Επικρατείας και μεταβατικός υπουργός Υποδομών τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους. Η ελληνική πλευρά διεκδικεί επιπλέον κοινοτική χρηματοδότηση αλλά και ζητάει τεχνογνωσία από τις πιο προωθημένες στον συγκεκριμένο τομέα χώρες της ΕΕ.

Στο μικροσκόπιο η «717»

Για τη σύμβαση «717» η οποία μπαίνει στο μικροσκόπιο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί μια καθυστέρηση περίπου 18 μηνών στην υλοποίησή της, αλλά στόχος της είναι να αναδείξει αναλυτικά όλους τους σταθμούς της… ατυχούς πορείας αυτού του κρίσιμου έργου. Ενός έργου που αν υπήρχε σε λειτουργία, σύμφωνα με την παραδοχή του Μαξίμου, «κατά πάσα βεβαιότητα» η τραγωδία με τους 57 νεκρούς δεν θα είχε συμβεί.

Εντολή για αυτοκριτική

Εξ ου και η ΝΔ θέλησε να συμπεριλάβει στον κατάλογο των υπό ακρόαση προσώπων στην Θεσμών και τον Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να παρουσιάσει ο ίδιος τι παρέδωσε στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή που έχουν πάρει οι γαλάζιοι είναι αυτή της «αυτοκριτικής» αλλά ταυτόχρονα και της παρουσίασης «ντοκουμέντων» για αποφάσεις που έλαβε ή δεν έλαβε όταν έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δείξει προς τους πολίτες ότι αναγνωρίζει και διορθώνει λάθη της, προχωρώντας μπροστά «με σχέδιο», σε αντιπαραβολή, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, με την Κουμουνδούρου η οποία «αναλαμβάνει ευθύνες μόνο στα λόγια για όσα συνέβησαν στην τετραετία της».

Πηγές της κυβέρνησης μιλούν για «ψέματα και υπεκφυγές ΣΥΡΙΖΑ», με συνεχιζόμενη την κόντρα τόσο για το αν λειτουργούσε (όπως επιμένει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση) το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, όσο και για το αν η ίδια ξεμπλόκαρε μεγάλο μέρος της σύμβασης «717». Και για τα δύο αυτά κεφάλαια, ετοιμάζει απαντήσεις με έγγραφα ο Καραμανλής.

Τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση παλεύει να ανατρέψει το συντομότερο το βαρύ κλίμα που υπάρχει σε βάρος της – αποτυπώνεται και στα «ξυρισμένα» ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις -, εξ ου και θέλει να κάνει άμεσα τα επόμενα βήματα. «Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει» έγραψε ο Μητσοτάκης χθες – επαναφέροντας τις κυριακάτικες αναρτήσεις απολογισμού έργου. «Έχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω», σημείωσε.

Πέραν των διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις Γεραπετρίτη, το σταδιακό πλαίσιο για την λειτουργία των τρένων. Ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, «έτσι ώστε να έχουμε πλήρη ανάπτυξη», κατά τον υπουργό, «σε περίπου 25 μέρες πριν από το Πάσχα». Ο ίδιος έχει δώσει οδηγίες για προσοχή σε επιμέρους κρίσιμα θέματα, όπως είναι τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης και «η πιστή τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ