Credit Suisse: Ολική ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η Ελβετία

Credit Suisse: Ολική ή μερική κρατικοποίηση της εξετάζει η Ελβετία

Είχε προηγηθεί προσφορά εξαγοράς της από την UBS που απορρίφθηκε, γιατί το ποσό της ήταν πολύ χαμηλό.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις με την Credit Suisse.

Ολική ή μερική κρατικοποίηση της ελβετικής τράπεζας εξετάζουν οι ελβετικές αρχές, σύμφωνα το Bloomberg.

Νωρίτερα, οι μέτοχοι της είχαν απορρίψει προσφορά ύψους 1 δισ. δολαρίων, που κατέθεσε η UBS για την εξαγορά της.

Πρόκειται για την μόνη εναλλακτική για τη σωτηρία της Credit Suisse εφόσον αποτύχει η προσπάθεια εξαγοράς από την UBS, σύμφωνα με ελβετικές πηγές.

Σκέψεις και προτάσεις

Η ελβετική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια σωτηρία της εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την τράπεζα, είτε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο μετοχών, εφόσον καταρρεύσει το σχέδιο εξαγοράς από την UBS Group AG, λόγω της πολυπλοκότητας στη διευθέτηση της συμφωνίας μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονοδιάγραμμα.

Η Credit Suisse δεν αποδέχεται την πρόταση της USB, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, γιατί θεωρεί ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό, έγραψε το Bloomberg.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η κατάσταση είναι τόσο επείγουσα, που, σύμφωνα με τους Financial Times, για να διευκολυνθεί η συμφωνία εξαγοράς εδώ και τώρα, η ελβετική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Το δάνειο και οι δυσκολίες

H UBS, από την πλευρά της, πιέζεται ασφυκτικά από τις αρχές να οριστικοποιήσει την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της με την ελπίδα να αποφευχθεί μια κατάρρευση της αύριο που θα σπείρει πανικό στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, με ενεργητικό περί τα 500 δισ. δολάρια, η πίεση χτύπησε κόκκινο μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, της Silicon Valley και της Signature Bank.

Η Credit Suisse αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να έρθει σε συμφωνία για δάνειο έως και 50 δισ. ευρώ από την ελβετική κεντρική τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την ελεύθερη πτώση των μετοχών της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τον τραπεζικό πανικό που προκλήθηκε.

Επειδή ήταν η πρώτη τράπεζα διεθνούς εμβέλειας, στην οποία χορηγήθηκε σωσίβιο έκτακτης ανάγκης από το 2008, τα δημοσιεύματα οργίασαν για μια ιστορία με απροσδιόριστες συνέπειες αλά Lehman Brothers. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί».

Πως φτάσαμε ως εδώ

Πέρα από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, σε οριακό σημείο την μετοχή της ελβετικής τράπεζας έφτασε η ανακοίνωση ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 που έφερε τελικά και την αναστολή της, με αποτέλεσμα ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

Για την ιστορία, τον περασμένο μήνα η Credit Suisse ανακοίνωσε συνολική καθαρή ζημία άνω των 7 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για το 2022, στη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια κρίση του 2008 και προειδοποίησε για σημαντικές πιέσεις και το 2023.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφηκαν εκροές καταθέσεων ύψους 110 δισ. ελβετικών φράγκων.

Την «σκανδάλη» όμως για όλα τα παραπάνω πάτησε η Saudi National Bank,  ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse, όταν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει με ρευστότητα την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενη ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse και ελέγχεται σε ποσοστό 37% από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Τα σκάνδαλα

Αξίζει να σημιεωθεί ότι τον Ιούνιο του 2022 η τράπεζα είχε καταδικαστεί, επειδή απέτυχε να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις στην Credit Suisse, τόσο όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων πελατών, αφού συναλλασσόταν με μία εγκληματική οργάνωση, όσο και στην παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Credit Suisse αρνήθηκε κάθε αδίκημα και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης.

Ομάδα κρούσης

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών έκανε σήμερα έκκληση για την άμεση δημιουργία μιας ομάδας κρούσης ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ήρθε χθες Σάββατο σε επαφή με την Credit Suisse και ότι η προτεινόμενη ομάδα κρούσης θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό ποροσωπικό και συνδικαλιστές.

«Υπάρχει ένα τεράστιο διακύβευμα για τους περίπου 17.000 υπαλλήλους της CS στην Ελβετία και επομένως για την εθνική μας οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ