Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Λίγο πριν τις κάλπες βρίσκεται η Τουρκία και στην Ελλάδα πολλοί είναι όσοι αναρωτιούνται ποιος από τους δύο διεκδικητές, Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου θα «συνέφερε» την χώρα.
Έλληνας στρατιωτικός δηλώνει ξεκάθαρα πάντως ότι προτιμά τον Ερντογάν και εξηγεί τους λόγους.
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με Τόμας στον Παναθηναϊκό…
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές που τονίζουν ότι η ηρεμία στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες είναι παροδική και μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου του Ερντογάν, το οποίο κατέστρωσε μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Τουρκία θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που -που είχαν εκφραστεί υπό την μορφή απειλών- όταν η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία για την ΑΟΖ.
Στρατηγική η ηρεμία των Τούρκων στο Αιγαίο – Πού αποσκοπούν
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό επίπεδο, η γείτονα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές στις 14 Μαΐου, τρεις σχεδόν μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς.
Οι δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του κυβερνόντος κόμματος του προέδρου Ερντογάν, τον δείχνουν πρώτο, στον αντίποδα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις για την αντιπολίτευση, εμφανίζουν πρώτο τον συνασπισμό με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, μίλησε για μια αλλαγή στην στάση της Τουρκίας.
«Έχουμε μια τακτική αναδίπλωσης. Έχουμε ένα μεγάλο γεγονός, έναν σεισμό, που χρειάζεται λεφτά και από τη Δύση, και εκεί προσπαθεί σε μια σειρά από μέτωπα ανοιχτά. Σε αυτά τα θέματα σηκώνει χειρόφρενο η Τουρκία, για ένα διάστημα τουλάχιστον, έτσι θα πάμε και μετά τις εκλογές, οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει».
Σύμφωνα με τον κ. Σέρμπο, «η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκεί θα επικεντρώνονται οι παίκτες. (…) Όποιος και να βγει, θα τον αντιμετωπίσουμε όπως τώρα. Στο εσωτερικό, έχει πολύ μεγάλη σημασία πού θα πάνε οι Κούρδοι».
«Έχω ένα ερωτηματικό στην περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση. Είναι ετερόκλητα στοιχεία και το ερώτημα είναι αν η μετάβαση θα γίνει ανώδυνα ή επώδυνα».
«Θα προτιμούσα τον Ερντογάν»
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α, σημείωσε ότι ενδεχομένως στην κάλπη να δούμε εκπλήξεις.
«Στην κάλπη θα δούμε εκπλήξεις ενδεχομένως. Αν δούμε τα 20 χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν, δεν είδαμε μείζονα κρίση τύπου Ιμίων. Με τους Κεμαλικούς είχαμε τις μεγαλύτερες κρίσεις. Συγκρίνοντας με το παρελθόν, οι Κεμαλικοί είναι αυτοί έκαναν τα χειροτέρα, όχι ο Ερντογάν».
Και συμπληρώνει: «Θα προτιμούσα τον Ερντογάν που τον ξέρουμε, μας ξέρει. Αυτές οι εκλογές θα τον κάνουν να αλλάξει την ατζέντα».
Η αναβάθμιση των σχέσεων με την Αίγυπτο
Η Τουρκία επίσης θα αναβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αίγυπτο σε επίπεδο πρεσβευτή «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, την πρώτη ανώτατου τούρκου αξιωματούχου εδώ και μια δεκαετία όταν διερράγησαν οι σχέσεις των δύο χωρών.
«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που κάνουμε σαφή βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αίγυπτο…Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην διαρρήξουμε τις σχέσεις μας στο μέλλον», τόνισε ο τούρκος υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.
Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για να επιμηκύνει περαιτέρω τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επιτρέποντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία την ημέρα που πρόκειται να λήξει η συμφωνία. «Η Ρωσία συμφώνησε σε μια παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά μόνο για δύο μήνες. Θα προσπαθήσουμε για μια περαιτέρω παράτασή της μετά δύο μήνες», τόνισε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι σταματά τον διάλογο με την Τουρκία εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα στη Λιβύη, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Στα μέσα Δεκέμβρη ακολούθησε η κοινή επιστολή, Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ που στοχοποιούσε την Αθήνα, ενώ χαρακτήριζε άκυρη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου – Ελλάδας.
Οι τουρκικές εκλογές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και τις πραγματικές βλέψεις των Τούρκων για την Αίγυπτο.