Οι δημοσκοπήσεις, που ακολούθησαν την ανακοίνωση του ονόματος του Κιλιτσντάρογλου ως αντιπάλου του Ερντογάν, έδειξαν ότι το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο ανάμεσα τους
Ο κύβος ερρίφθη. Στις εκλογές της Τουρκίας στις 14 Μαΐου θα βρεθούν απέναντι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Η πρώτη αντίδραση των διεθνών αναλυτών στην ανακοίνωση του ονόματος του, που επιτέλους έδωσε τέλος στο saga της τουρκικής αντιπολίτευσης, εν μέσω του σεισμού που γονάτισε τη γειτονική χώρα, ήταν σιωπή.
Ο επικεφαλής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος (CHP) δεν έχει πετύχει καμιά εκλογική νίκη στα 13 χρόνια που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευρέως πιστεύεται ότι δεν έχει το χάρισμα για να γίνει ηγέτης μιας δύναμη, όπως ήταν τουλάχιστον μέχρι χθες (και θεωρείται σίγουρο στοίχημα ότι θα ξαναγίνει σύντομα) η Τουρκία.
Ο Τούρκος Γκάντι
Δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν ο Τούρκος Γκάντι, ενώ όσοι θέλουν να πλήξουν την εικόνα του, αναφέρονται στη δημοσιοϋπαλληλική προϋπηρεσία του.
Ο Ερντογάν μάλιστα, πριν τον σεισμό, που τον μετέτρεψε από ριψοκίνδυνο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα σε απολογούμενο κατ’ εξακολούθηση για όλα του τα λάθη, που μετέτρεψαν τον ισχυρό σεισμό σε εθνική τραγωδία, είχε πει πριν λίγους μήνες ότι αν έπρεπε εκείνος να διαλέξει αντίπαλο, θα επέλεγε τον Κιλιτσντάρογλου γιατί πολύ απλά τον.. είχε.