Ένα από τα κύρια προβλήματα της κοινωνίας στην Ρωσία σήμερα είναι ότι η γενιά των 70χρονων Ρώσων ηγετών αποφασίζει πώς θα ζήσουν οι νέοι άνθρωποι και για τι θα πεθάνουν.
Στα τέλη του περασμένου έτους, ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να καταρτίσει μια δέσμη μέτρων για την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων και του προσδόκιμου ζωής στην Ρωσία. Εξέφρασε επίσης την απορία του για την πτώση των ποσοστών γεννήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Λίγες μόλις ημέρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, πρότεινε την αύξηση της ηλικίας από την οποία οι Ρώσοι άνδρες πρέπει να εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία από τα 18 στα 21 έτη και την αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας για τη στράτευση από τα 27 στα 30 έτη, αναφέρει η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα The Moscow Times.
Οι προτάσεις αυτές σημαίνουν ότι οι νέοι άνδρες θα καλούνται μετά την απόκτηση του πτυχίου τους στο κολέγιο και οι εκπαιδευμένοι ειδικοί θα αποσύρονται από την αγορά εργασίας, για να ακυρώσουν τις δεξιότητές τους με την στρατιωτική θητεία.
Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο στόχων. Αν οι άνδρες πηγαίνουν μαζικά στον πόλεμο της Ουκρανίας ή μεταναστεύουν αντί να κάνουν παιδιά, από πού θα έρθουν τα παιδιά;
Πλήγμα στην αγορά εργασίας η επιστράτευση
Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα είναι επίσης σοβαρές: η επιστράτευση σε μια τόσο παραγωγική ηλικία απομυζεί το εργατικό δυναμικό από μια οικονομία που αναμένεται ήδη να χάσει 3-4 εκατομμύρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών, μεταξύ 2020 και 2030, λόγω των δημογραφικών τάσεων.