Ο συνήγορός της ζητά, η Εύα Καϊλή να βγει έξω με βραχιολάκι. Αν απορριφθεί το αίτημα θα παραμείνει προφυλακιστέα για δύο μήνες
Σήμερα Τρίτη εκδικάζεται η πρώτη έφεση που κατέθεσε η Εύα Καϊλή, που παραμένει φυλακισμένη για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Qatargate.
Η ίδια, που υποστηρίζει ότι είναι αθώα, διεκδικεί την απελευθέρωσή της με περιορισμούς κάτι που δέχθηκε η βελγική δικαιοσύνη για τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Η σχετική απόφαση πρόκειται να ληφθεί σε ακρόαση που θα γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» στο Εφετείο των Βρυξελλών, το πρωί της Τρίτης. Στην περίπτωση που απορριφθεί το αίτημά της,η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει προφυλακιστέα για δύο μήνες.
Από την άλλη, εάν αφεθεί προσωρινά ελεύθερη θα είναι «χτύπημα», όπως λένε, στον καλύτερο δικαστή του Βελγίου, τον ανακριτή Κλεζ, κάτι που κάποιοι νομικοί κύκλοι θεωρούν απίθανο.
Γιατί στενεύει ο κλοιός
Οι συνθήκες για την κ. Καϊλή πάντως, δεν είναι ευνοϊκές. Η απόφαση των βελγικών Αρχών για αποφυλάκιση του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με βραχιολάκι, στερεί από την υπεράσπισή της, ένα από τα ισχυρά νομικά της επιχειρήματα, δηλαδή ότι η κόρη της, όντας ανήλικη, μεγαλώνει και με τους δύο γονείς της στη φυλακή.
Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες που είχε με την αδερφή της, Μανταλένα, και τον πατέρα της την «καίνε», καθώς της δίνει οδηγίες για να εντοπίσει «δίπλα από τον καθρέφτη» μια συσκευή κινητού και μερικά USB τα οποία θεωρεί «σημαντικά».
Απών ο Μαρί
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στην εκδίκαση της έφεσης δε θα είναι παρών ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, για λόγους υγείας.
Θα αντικατασταθεί από συνάδελφό του ενώ θα είναι παρόντες και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αλλά και ο Έλληνας συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Σλημερα, θα εκδικαστεί και η έφεση του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.
«Κρατείται με πολιτικά κριτήρια»
Σε ερώτηση εάν θα αποφυλακιστεί η Εύα Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είχε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «αυτό το ξέρουν μόνο οι δικαστές».
«Σας λέω όμως με σιγουριά ότι, η κ. Καϊλή δεν κρατείται μέσα με νομικά κριτήρια αλλά με πολιτικά» συμπλήρωσε ο συνήγορος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο γνωστός ποινικολόγος άφησε αιχμές για τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, πως κάτι μπορεί να κρύβεται πίσω από τους διαλόγους της Εύας Καϊλή με την αδερφή της, λέγοντας πως ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε «πιθανολογούμε».
«Η Δικαιοσύνη δεν πάει ποτέ με πιθανότητες, πάει με βεβαία, εδραία δικαστική πεποίθηση», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, όπως είπε οι Αρχές του Βελγίου χρησιμοποιούν την επικοινωνία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή με το παιδί της ως μία μορφή βασανιστηρίου και έκανε λόγο για συνθήκες κράτησης που παραπέμπουν στον Μεσαίωνα.