Ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία, χωρίς όμως να την «γονατίσουν». Στο επίκεντρο και φέτος οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από τις πρώτες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άρχισαν οι κλυδωνισμοί για τη ρωσική οικονομία. Υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διπλασίασε τα επιτόκια και το Χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό για μέρες ολόκληρες.
Με «σοβαρές και μαζικές κυρώσεις» απειλούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 15% μέσα σε έναν χρόνο.
Όμως οι πλέον σκοτεινές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Μπορεί η ρωσική οικονομία να βρέθηκε ενώπιον σοβαρών προκλήσεων το 2022, αλλά οι τελικές επιδόσεις ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες. Βέβαια, είναι αδύνατον να έχει κανείς πλήρη εικόνα, καθώς πολλά οικονομικά στοιχεία θεωρούνται πλέον απόρρητα, με απόφαση του Κρεμλίνου.
Πάντως η Αλεξάντρα Βακρού, επικεφαλής του Davis Center για τη Ρωσία και την Ευρασία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λέει στην DW ότι η πλήρης κατάρρευση δεν επήλθε, αλλά θα ήταν ρεαλιστική η εκτίμηση για «πτώση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 3-4% τους περασμένους 12 μήνες». Λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.
Βελτίωση από τον Μάιο
Ο Κρίς Γουίφερ, που εργάστηκε επί 25 χρόνια ως σύμβουλος επενδύσεων στη Ρωσία, σημειώνει ότι στις αρχές του πολέμου επικρατούσε κλίμα έντονης απαισιοδοξίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλές δυτικές εταιρείες άρχισαν να εγκαταλείπουν, η μία μετά την άλλη, τη ρωσική αγορά. Ωστόσο, επισημαίνει, «γύρω στον Μάιο η εικόνα βελτιώθηκε και άρχισε να γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να επαληθευθούν οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις»