ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ: Kομματική κοκορομαχία υπό το βλέμμα χιλιάδων πλειστηριασμών

ΝΔ vs ΣΥΡΙΖΑ: Kομματική κοκορομαχία υπό το βλέμμα χιλιάδων πλειστηριασμών

Αλληλοκατηγορίες με πάνω από 55.000 πλειστηριασμούς από το 2015

Με τα χρέη να ανακηρύσσονται σε διαχρονικό σίριαλ killer των σπιτιών για χιλιάδες δανειολήπτες και οφειλέτες, τα κόμματα ενόψει εκλογών επιδίδονται σε μία ατέρμονη διαμάχη για το “ποιος φταίει”. Τόσο η παρούσα κυβέρνηση (ΝΔ), όσο και η προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ) θέλουν να κάνουν τους πολίτες να ξεχάσουν την ύπαρξη των πλειστηριασμών επί ημερών τους και να χρεώσουν αλλού τις όποιες σχετικές αποφάσεις επί της θητείας τους.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν επισπευσθεί από τράπεζες ή εταιρείες ειδικού σκοπού και διαχείρισης τραπεζικών απαιτήσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο 68,8% αυτοί αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων –με το υπολειπόμενο 31,2% να αφορά πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων νομικών προσώπων. Περισσότεροι από 55.900 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 30 Νοεμβρίου 2022 ( iMEdD Lab).

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Η επιστολή έφερε στην επιφάνεια την «κλοπή» στη Λεωφόρο

Για το 2023 έχουν αναρτηθεί από την αρχή της χρονιάς 19.150 πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ το 2022 έγιναν περίπου 9.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αξίας περίπου 1 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργείο Οικονομικών, οι 35.000 πλειστηριασμοί έγιναν από το 2015 εως το μισό του 2019.

Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος σήμερα είναι στο 63%, ως ποσοστό συνολικού ιδιωτικού χρέους, και το 2019 ήταν στο 68%. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 200 δισ. Ευρώ. 

Αλληλοκατηγορίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι πλειστηριασμοί, η προστασία ή μη της πρώτης κατοικίας και τα χρέη είναι από τα πιο “τζιζ” πολιτικά θέματα ενόψει των εκλογών της άνοιξης, για τα οποία το κάθε κόμμα χρεώνει στο άλλο, με αλληλοκατηγορίες και εκτόξευση δηλητηρίου προς κάθε κατεύθυνση.

Στο προεκλογικό “παιχνίδι” μάλιστα μπήκαν και πρώην σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πριν από τις εκλογές του 2015, αλλά και όσο ήταν στην τότε κυβέρνηση είχαν πρωταγωνιστήσει στις διαμαρτυρίες.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι μαζικοί πλειστηριασμοί σπιτιών, σύμφωνα με τις βολές που εκτοξεύει ο πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm» ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «όλα ξεκινήσανε, για να λέµε την αλήθεια και να καλλιεργούµε και τη µνήµη µας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ξεκινήσανε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, µε όργανο τότε τον Κοντονή, υπουργό ∆ικαιοσύνης, µε τον οποίον, βεβαίως, δεν µπορούσε να γίνει τίποτε διαφορετικό, λόγω ενοχικού συνδρόµου, από το να έρθουν σε σύγκρουση µετά. Και ο κύριος Κοντονής να »χτίσει τον Τσίπρα» και να ακολουθήσει τον δρόµο του. Είχαν όµως κάνει και οι δύο το ίδιο έγκληµα».

Μητσοτάκης VS Τσίπρα

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε εκ νέου βολές κατά της αντιπολίτευσης απαντώντας στις αιτιάσεις της για το θέμα των πλειστηριασμών: «Έχουμε κουραστεί να ακούμε ‘ξαναζεσταμένα’ ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών, οι οποίοι επίκειται να γίνουν από αυτούς που θεσμοθέτησαν τους πλειστηριασμούς και μας είπαν ότι οι 25.000 που έγιναν επί των ημερών τους δεν ήταν και πολλοί, ήταν λίγοι».

Από την άλλη πλευρά, ‘οπως ανέφερε, «με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον υπάρχει κάθε ευάλωτος έχει δυνατότητα να παγώσει κάθε αρνητική εξέλιξη. Μιλάμε για έναν πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και οι πρώτες κατοικίες έχουν και προστασία και δυνατότητα θετικής εξόδου και επίλυσης».

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον διοικητή τής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα με θέμα το ιδιωτικό χρέος. Μέσω της θεσμικής αυτής συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ «την ανησυχία μας για την μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισ. ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ».

Σημείωσε ότι «αυτό σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετούν». Όπως τόνισε, «εκφράσαμε την ανησυχία μας ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Δήλωσε πως «βεβαίως αυτό σε συνδυασμό με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της α’ κατοικίας, δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, δημιουργεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα». Προσέθεσε δε πως «όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια». 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την ΝΔ …..

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «η ΝΔ κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό της νόμο τον Οκτώβριο του 2020 και δημιούργησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που οι πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους γιατί δεν δεσμεύονται ούτε οι τράπεζες ούτε τα funds να καθίσουν στη διαπραγμάτευση. Το τρίτο που έγινε επί ΝΔ είναι ότι μεταβιβάστηκαν τα δάνεια σε funds με παλαιότερο νόμο του 2003, στον οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση να γίνεται προηγούμενη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη και δεν φορολογούνται τα funds και οι servicers για τις ενέργειές τους.

Το αποτέλεσμα είναι η επιδίωξη άμεσου και γρήγορου πλουτισμού που είναι μάλιστα αφορολόγητος». Ισχυρίζονται πως «επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας και νομοθετήθηκαν το 2015 δύο βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των servicers: Πρώτον ότι θα έπρεπε να γίνεται προηγούμενη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη και δεύτερον ότι οι όποιες ενέργειές τους θα φορολογούνται.

Το πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ το παρέκαμψε και συνέδεσε τις τιτλοποιήσεις με νόμο του 2003. Αυτή η ενέργεια μαζί με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν δύο χειρουργικά χτυπήματα της ΝΔ με αποτέλεσμα το γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών».

Η Τομεάρχης Οικονομικών και βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε, σήμερα, ότι οι τράπεζες και τα funds εξακολουθούν να μην δεσμεύονται σε τίποτα και να μπορούν ελεύθερα να μην ρυθμίζουν τα χρέη των πολιτών όπως πράττουν μέχρι σήμερα. Τονίζει ότι το ελάχιστο που θα όφειλε η κυβέρνηση να κάνει, απέναντι στο γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών που πυροδότησαν οι επιλογές της, θα ήταν να αναστείλει την εκτέλεσή τους με ΠΝΠ. «Οτιδήποτε άλλο είναι απρόσφορη απόπειρα εξαπάτησης», καταλήγει η πρώην υπουργός. 

….Και ο Υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ

“Νομοθετήσατε”, όπως ανέφερε στη Βουλή, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, το 2017 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και υπάρχει και δήλωση από τον κ. Τσακαλώτου ότι είναι καλό για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. “Πόσοι έγιναν;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός και απάντησε: 35.000 πλειστηριασμοί από το 2015 έως το μισό του 2019.

“Αυτοί έγιναν επί ημερών σας” είπε ο υπουργός και πρόσθεσε “αν έγιναν σε πρώτη κατοικία ή όχι ρωτήστε τους πρώην συντρόφους σας. Θύμισε επίσης ότι άλλαξε ο ποινικός κώδικας και φέρατε τροπολογία για αυτόφωρη δίωξη για όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς.

Ο υπoυργός είπε: Το 2015 με νόμο προβλέψατε ότι οι διαχειριστές κάνουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και συμπλήρωσε ότι το 2016 με νόμο 4389 τροποποιήσατε το νόμο 15 και είπατε ότι οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν το νόμο 2003 ή 2015. Και το 2018 είπατε με νέο νόμο ότι οι διαχειριστές μπορούν να αναλαμβάνουν διαχείριση δανείων που έχουν τακτοποιηθεί με τον νόμο του 2003. Το 2019 ψηφίσατε οριζόντια κατάργηση της πρώτης κατοικίας προστασίας.

Υπήρχε σχήμα μέχρι 2018 με πολύ αυστηρά κριτήρια μπορούν να σώσουν κατοικία τους. Αλλά η οριζόντια προστασία είχε λήξει.

Πόσοι πλειστηριασμοί έγιναν από το 2008

Σύμφωνα με τα στοιχεία του iMEdD Lab, περισσότεροι από 55.900 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 30 Νοεμβρίου 2022. Υπολογίζεται ότι το 82,9% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Για τους πλειστηριασμούς που έχουν επισπευσθεί από τράπεζες ή εταιρείες ειδικού σκοπού και διαχείρισης τραπεζικών απαιτήσεων, στο 68,8% αυτοί αφορούν οφειλές φυσικών προσώπων –με το υπολειπόμενο 31,2% να αφορά πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων νομικών προσώπων. 

Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,5% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. 3.230 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Φεβρουαρίου 2023 έως 31 Ιουλίου 2023 −οι 1.090 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.

Εκτιμάται ότι το 32% των περιουσιών που έχουν πλειστηριαστεί είναι κατοικίες, ενώ ακολουθούν οικόπεδα με κτίσμα (9,7%), αγροτεμάχια (9,3%), αποθήκες (8,6%), καταστήματα (8,3%), θέσεις στάθμευσης (7,6%), οικόπεδα χωρίς κτίσμα (6%) κλπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ