Οι Βρυξέλλες μελετούν μία πρόταση προχρηματοδότησης αγοράς όπλων για το Κίεβο από τον ευρωπαϊκό κορβανά.
Στα σκαριά έχουν οι Βρυξέλλες μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχρηματοδοτεί την αγορά όπλων, μέσα από τον ευρωπαϊκό κορβανά, για να τα παράσχει στην Ουκρανία. Αυτό αποτελεί μεγάλη παρέμβαση της ΕΕ στην αμυντική βιομηχανία, η οποία πλέον θα παράγει όπλα και πυρομαχικά για να προμηθεύει την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό του μπλοκ για να παρέχει προκαταβολές σε κατασκευαστές όπλων προκειμένου να δώσει κίνητρα για αύξηση της παραγωγής. Τα σχέδια έρχονται ως απάντηση στις ανησυχίες για το εάν η Ευρώπη μπορεί να παράγει επαρκή οπλισμό, τόσο γρήγορα, όσο το Κίεβο τα καταναλώνει για την άμυνά του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Διαβάστε επίσης: Ομάδα – έκπληξη στο κόλπο για τον Μαρσέλο
Επί τάπητος η πρόταση της Κομισιόν
Μια τελική πρόταση της Επιτροπής πρόκειται να κυκλοφορήσει μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις 7 Μαρτίου, πρόσθεσε ένας από τους αξιωματούχους. «Χρειαζόμαστε μια νέα ένεση για να κινητοποιηθεί η αμυντική βιομηχανία», είπε ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι όλοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς τα σχέδια δεν είναι δημόσια. «Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα σημερινά συστήματα».
Τα σχέδια καταρτίζονται με τη βοήθεια δικηγόρων της Επιτροπής, δεδομένου ότι οι ισχύουσες συνθήκες της ΕΕ απαγορεύουν τη χρήση κεφαλαίων του μπλοκ για στρατιωτικούς σκοπούς. Θα μπορούσαν να προσαρμοστούν προτού δημοσιοποιηθούν, δεδομένης της νομικής πολυπλοκότητας, είπε ο λαός.
Η πρόταση θα απηχεί την πρωτοβουλία της Επιτροπής να εξασφαλίσει εμβόλια Covid-19 στην έναρξη της πανδημίας. Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες παρείχαν προκαταβολές σε φαρμακευτικές εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη — που κάλυπταν το τελικό κόστος των εγκοπών — θα είχαν επαρκή προμήθειες.
Τι ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι συμφωνίες προαγοράς «θα έδιναν στην αμυντική βιομηχανία τη δυνατότητα να επενδύσει σε γραμμές παραγωγής τώρα για να είναι πιο γρήγορες και να αυξήσει το ποσό που μπορεί να παραδώσει». Όταν ρωτήθηκε για το προσχέδιο πρότασης, η επιτροπή είπε ότι το μπλοκ «εξετάζει επιλογές για από κοινού προμήθεια τυποποιημένων αμυντικών προϊόντων, όπως πυρομαχικά».
Η εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων πυρομαχικών για την Ουκρανία έχει γίνει οξύ ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν προειδοποιήσει ότι η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης «υπό πίεση» προσπαθεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Η Ρωσία εκτοξεύει περισσότερες από 20.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία κάθε μέρα — όσες κατασκευάζουν τα ευρωπαϊκά εργοστάσια σε ένα μήνα. Η Ουκρανία εκτοξεύει περίπου το ένα τέταρτο αυτού.
«Η ΕΕ έχει πολλούς τρόπους να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο»,
Σε απάντηση, οι πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν υποστηρίξει προτάσεις για κοινές συμβάσεις προμηθειών για τον εξορθολογισμό των αμυντικών παραγγελιών και την ενθάρρυνση των κατασκευαστών να επεκτείνουν την παραγωγή τους, όπως μια πρόταση της Εσθονίας να συνδυάσουν οι χώρες ένα συμβόλαιο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσουν βλήματα πυροβολικού 1 εκατομμυρίου.
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία σκιαγραφήθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, θα προωθήσει σημαντικά αυτήν την προσπάθεια χρησιμοποιώντας τον επταετές προϋπολογισμό του μπλοκ 1 τρις ευρώ για να εγγυηθούν αυτές τις παραγγελίες.
«Η ΕΕ έχει πολλούς τρόπους να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος. «Θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιος μηχανισμός μακροπρόθεσμης αποζημίωσης». . . και ο προϋπολογισμός της [ΕΕ] είναι το μεγάλο παιχνίδι. Είναι το μεγαλύτερο παιχνίδι».
«[Η Ουκρανία] έχει κανόνια, αλλά δεν έχουν πυρομαχικά»
Οι εργασίες για την πρόταση προπληρωμής της Επιτροπής έρχονται μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του αποκαλούμενου ταμείου της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης της ΕΕ, αξίας 5,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση των κρατών μελών για όπλα που προμήθευσαν στο Κίεβο.
Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι η επείγουσα ανάγκη να δοθεί κίνητρο στην αμυντική βιομηχανία να επεκτείνει την παραγωγή της σημαίνει ότι απαιτούνται χρήματα εκ των προτέρων και όχι αναδρομικά.
«[Η Ουκρανία] έχει κανόνια, αλλά δεν έχουν πυρομαχικά», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικών και Ασφαλείας της ΕΕ. «Έτσι, κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε, αναφερόμενος στο υπάρχον σύστημα αποζημίωσης και στους νέους τρόπους που εμπλέκουν την Επιτροπή να «κάνει κοινή αγορά».