«Κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει προσκομισθεί μέχρι σήμερα», επιβεβαίωσε την προηγούμενη Παρασκευή από το Παρίσι ο Ολιβιέ Μπαρατελί, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Μαρόκο στη Γαλλία, δεκαεννέα μήνες αφότου η χώρα, θύμα μιας «γιγαντιαίας επιχείρησης διεθνούς αποσταθεροποίησης», προσέφυγε εναντίον γαλλικών ΜΜΕ και ΜΚΟ που την είχαν κατηγορήσει για χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση και τις νομικές διαδικασίες που ακολούθησε το Μαρόκο, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη χώρα στη Γαλλία, Ολιβιέ Μπαρατελί, κατήγγειλε «μεγάλη χειραγώγηση της ενημέρωσης» και «τεράστια φημολογία» με στόχο το Μαρόκο και τις διοικητικές υπηρεσίες του, προσθέτοντας ότι «σήμερα, 19 μήνες μετά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ψεύδη, για φήμες και, μαζί, για μια γιγάντια επιχείρηση διεθνούς αποσταθεροποίησης» με στόχο το Μαρόκο.
Υπενθύμισε, δε, ότι το Μαρόκο κινήθηκε άμεσα νομικά, υποβάλλοντας, λίγες μέρες μετά, δέκα άμεσες κλητεύσεις ενώπιον του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού για δυσφήμιση, οι οποίες αφορούσαν τις Forbidden Stories και Διεθνή Αμνηστία (AI), καθώς και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτών των θέσεων στη Γαλλία, δηλαδή τα MME Le Monde, France Info, τη δημοσιογραφική ομάδα έρευνας του France Inter, Médiapart και L’Humanité.
Κατά την παρουσίαση των υποθέσεων ενώπιον του Εφετείου του Παρισιού στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαρατελί σημείωσε ότι απεκόμισε την εντύπωση ότι οι δικαστές, οι οποίοι θα αποφανθούν στις 12 Απριλίου, «άκουσαν με προσοχή». «Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις που θα εκδοθούν», είπε θυμίζοντας ότι οι φήμες είχαν «ξεφουσκώσει» ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, όταν ο τότε γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε δηλώσει στην Εθνοσυνέλευση ότι το τηλέφωνο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε ποτέ μολυνθεί, σύμφωνα με τις γαλλικές υπηρεσίες που, κατόπιν εξέτασης, διαπίστωσαν ότι η συσκευή δεν περιείχε κανένα ίχνος κατασκοπευτικού λογισμικού.
«Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ψεύδη, ωστόσο, τον Νοέμβριο, τα ΜΜΕ Le Monde και France Inter συνέχιζαν να συντηρούν τις φήμες, για αυτό και κινήσαμε εκ νέου πέντε διαδικασίες συκοφαντικής δυσφήμισης», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Για να στηρίξουν τις θέσεις τους, ορισμένοι δημοσιογράφοι υπέβαλαν μήνυση ταυτόχρονα με τη διάδοση των πληροφοριών, μια «τραγελαφική και απίστευτη» κατάσταση, σημείωσε, αποκαλύπτοντας ότι η καταγγελία παρακολουθήθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Συναντήσαμε την εισαγγελέα, τροφοδοτήσαμε με στοιχεία τον φάκελό της και αποδείξαμε, με επιστημονικά τεκμήρια από ομάδα εμπειρογνωμόνων υπολογιστών, ότι ήταν αδύνατο για το Μαρόκο να χρησιμοποιήσει αυτό το λογισμικό, οπότε μετά από ένα χρόνο, η εισαγγελέας θεώρησε ότι βρισκόμασταν όντως αντιμέτωποι με μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις χειραγώγησης από ΜΜΕ όλων των εποχών» και πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Μαρόκο στη Γαλλία παρουσίασαν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Μαρόκο ποτέ δεν αγόρασε, απέκτησε ή χρησιμοποίησε άμεσα ή έμμεσα το Pegasus, και ότι η εισαγγελέας έκρινε εντέλει ότι ήταν πράγματι απαραίτητο να ανοίξει ευρύτερα αυτή η υπόθεση, αναθέτοντας τον Σεπτέμβριο του 2022 τη διεξαγωγή προανάκρισης σε δύο ανακριτές.
«Το Μαρόκο παρέστη ως πολιτικός ενάγων στις 6 Φεβρουαρίου. Είμαστε μέρος της υπόθεσης και θα συνεργαστούμε, χέρι-χέρι, με τους ανακριτές για να διαλύσουμε πλήρως τις φήμες και να κλείσουμε μια για πάντα την πόρτα σε αυτή τη φημολογία των ΜΜΕ», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζοντας, τέλος, ότι, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, υπήρξε προσφυγή για ψευδή καταμήνυση εναντίον όσων κατηγόρησαν άδικα το Μαρόκο για χρήση του Pegasus, ο Μπαρατελί ανέφερε ότι σύντομα θα διοριστεί ανακριτής για αυτήν την υπόθεση.